Farvel til gammeldagse lyspærer

<pFra neste uke sørger et nytt EU-direktiv for at det blir forbudt å selge gammeldagse lyspærer i Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er storhetstiden til Thomas Edisons 130 år gamle oppfinnelse over, og nymoderne sparepærer må ta over for den lille miljøsinken, som faktisk bruker 80 prosent av energien sin på varme, og bare 20 prosent på lys.

Estimater fra flere organisasjoner viser at vanlige lyspærer bruker opptil fem ganger så mye energi som nyere og mer energibesparende pærer, og det har dermed blitt anslått at utskiftingen av lyspærer vil kunne redusere energiforbruket til belysning med hele 60 prosent. Det vil gi en årlig CO2-besparelse på 30 millioner tonn.

– For alle praktiske formål vil det være like gjeldende regler når det kommer til slike pærer i EU og EØS. I Norge importerer man pærer merket med CE-merket. I og med at produsentene nå vil måtte legge til grunn nye kriterier for produksjonen av disse, vil det også være disse pærene man får kjøpt i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Jon Evang i Olje- og energidepartementet til NTB.

Utfasingen av de gammeldagse lyspærene skal skje gradvis i løpet av de 15 kommende årene, men allerede fra 1. september i år blir det forbudt å selge matte og klare lyspærer med mer enn 80 watt. I 2016 innføres det totalforbud mot salg av alle klare lyspærer i energiklasse C.

Mange svensker har benyttet de siste månedene med gammeldagse lyspærer i salg til å hamstre pærer av den gamle typen. Mange er redde for at de nymoderne sparepærene ikke skal gi like fint lys som de gode gamle glødelampene. (©NTB)

Personvernpolicy