Norsk fregatt reddet skip fra pirater

Fregatten KNM Fridtjof Nansen til kai med RIB fra Marinejegerkommandoen i forgrunnen. Foto: Forsvarets mediearkiv / Torbjørn Kjosvold
Fregatten KNM Fridtjof Nansen til kai med RIB fra Marinejegerkommandoen i forgrunnen. Foto: Forsvarets mediearkiv / Torbjørn Kjosvold

<pDen norske fregatten KNM Fridtjof Nansen hindret en kapring av et italiensk lasteskip i Adenbukta onsdag, ifølge Forsvaret. Det norske skipet forsøker nå å finne piratene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om KNM Fridtjof Nansen

* Fregatten satte lørdag 1. august kursen mot Adenbukta. Den skal i seks måneder bidra i den EU-ledede kampen mot piratvirksomhet.

* En annen hovedoppgave er å beskytte matforsyninger til kriserammede og utfattige Somalia.

* Fregatten har et mannskap på rundt 120 profesjonelle og vernepliktige. Dessuten deltar tolker, utvidet sanitet, militærpoliti og en jurist.

* Inntil åtte pirater kan holdes i forvaring om bord.

* Fregatten kan operere til havs i 30 dager uten etterforsyning av proviant og drivstoff. (©NTB)

– Vi er nå på utkikk etter piratene og har håp om å finne dem, forteller oberstløytnant John Espen Lien, senior pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Han opplyser at det italienske skipet sendte ut en melding om at det ble forsøkt kapret onsdag formiddag, og ba skip i nærheten om hjelp.

KNM Fridtjof Nansens hurtiggående rhib-er og et helikopter fra EU-styrken kom lasteskipet til unnsetning, men kaprerne flyktet før styrkene kom fram.

Åpen radiokanal

– De hadde nok en anelse om at noen ville komme skipet til unnsetning. Det italienske skipet ba jo om hjelp på en radiokanal som er åpen, sier Lien til NTB.

Han har ikke informasjon om hvor mange kaprere det var snakk om eller hvordan de var bevæpnet.

– Det er jo snakk om små båter, sier han.

Lien sier at det norske skipet er forberedt på flere episoder i tiden som kommer.

– Det er jo derfor vi er her nede. Det har vært monsuntid med dårlig vær, men nå har været bedret seg. Derfor regner vi med at aktiviteten vil komme til å øke, understreker Lien.

Han håper imidlertid at det norske bidraget til EU-styrken skal gjøre en forskjell, og at kapringsaktiviteten skal gå ned på sikt.

Samarbeid

KNM Fridtjof Nansen deltar altså i den EU-ledede operasjonen Atalanta, hvor felles marinestyrker skal sikre skipstrafikken i området ved Adenbukta mot piratvirksomhet, samt beskytte FNs matvareprogram til Somalia.

Dette er den andre episoden det norske skipet er involvert i på kort tid. Mannskaper fra den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen bordet lørdag en båt. Men selv om det ble funnet våpen og entringsutstyr om bord, fikk sju piratmistenkte seile videre etter avhør.

Mistanken ga imidlertid i seg selv ikke nok grunnlag til å holde de sju om bord tilbake, ifølge Forsvaret. (©NTB)

Personvernpolicy