- Stormaktene stod bak krigen i Bosnia

En sikkerhetsvakt (t.v.) åpner kofferten til den tidligere bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic (t.h.) i Haag før et rettsmøte ved den internasjonale domstolen. Arkivfoto: Scanpix/AFP.
En sikkerhetsvakt (t.v.) åpner kofferten til den tidligere bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic (t.h.) i Haag før et rettsmøte ved den internasjonale domstolen. Arkivfoto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVerdens «stormakter» orkestrerte krigen i Bosnia for egne geopolitiske formål, sier den bosnisk-serbiske lederen fra krigen, Radovan Karadzic, til AFP.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karadzic venter på å stilles for retten i Haag, tiltalt for krigsforbrytelser.

«Fra det som ble gjort i Bosnia kan verden se mønsteret i hvordan enkelte land brukte og misbrukte en liten nasjon for egne formål, som å styrke egne militærallianser og oppnå imperialistiske mål», skriver Karadzic i et skriftlig svar på spørsmål sendt til fengselet i Haag.

«Splittelsen av Jugoslavia og krigen i Bosnia var noe stormaktene så for seg lenge før jeg kom inn i politikken», la han til.

«De satte disse hendelsene i bevegelse ved bruk av etterretningstjenester og det militære».

64-åringen skal stilles for den internasjonale domstolen i Haag. Han har 11 tiltalepunkter mot seg, blant disse folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten fra krigen i Bosnia-Hercegovina mellom 1992-1995.

Sarajevo

Et viktig punkt er tiltalen for den 44 måneder lange beleiringen av Bosnias hovedstad Sarajevo som etterlot 10.000 døde, og massakren på omkring 8000 muslimske menn og gutter i landsbyen Srebrenica. Srebrenica-massakren var den verste krigsforbrytelsen i Europa siden andre verdenskrig.

Karadzic sier han håper rettssaken, som en dommer har sagt vil starte i september, vil vise frem «sannheten» om det som skjedde i Bosnia under splittelsen av Jugoslavia.

Hans uskyld ville bli bevist dersom påtalemyndighetenes vitner forteller sannheten, la han til.

«Verden fortjener å vite sannheten og hva som har blitt gjort av det internasjonale samfunnet på dens vegne», sier han.

Karadzic navnga ikke landene han mener står bak krigen i Bosnia. Men han har via tribunalet søkt om dokumenter fra flere land, blant annet Frankrike, Tyskland og USA, som han sier vil hjelpe med å bevise hans uskyld.

«Jeg uttrykker min sympati for ofrene i Bosnia-krigen - serbere, kroater og muslimer – for deres lidelser», skriver han til AFP. «Jeg håper at min rettssak vil vise hvem som i virkeligheten er ansvarlige for dette».

«Noen av disse menneskene vil finne ut at de ansvarlige var del av deres eget lederskap som avviste alle mulighetene som fantes til å unngå krig, og noen av deres utenlandske venner som brukte dem til sine egne formål».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hadde avtale

Karadzic ble pågrepet i Beograd i juli i fjor, etter 13 år på rømmen.

I sine svar gjentok han påstanden om at han hadde gjort en avtale i juli 1995 med den amerikanske diplomaten Richard Holbrook, som garanterte ham immunitet fra straffeforfølgelse i bytte mot at han skulle trekke seg fra det offentlige liv.
«Jeg er svært skuffet over at domstolen har nektet å engang holde en høring så jeg kan bevise eksistensen av denne avtalen og dens bindende effekt for domstolen».

Han skriver at han jobber «fulltid, sju dager i uken» med å forberede seg til rettssaken, og at han ville fortsette å representere seg selv, med støtte fra en gruppe advokater.

«Jeg kjenner fakta bedre enn noen advokat. Så jeg tror det er bedre for meg å få juridisk rådgivning om de juridiske spørsmålene og håndtere fakta i saken på egenhånd».

«Hvis jeg representerer meg selv kan jeg tvinge vitnene til å presentere et sannferdig bilde av det som skjedde i Bosnia og hvem som er ansvarlige for det».

I forberedelsene sier Karadzic han leser over en million sider med materiale og går gjennom 350 dager med lyd- og videomateriale.

«Sannheten er der ute», skriver han.