- Tror ikke at krisen er over

KLAR TALE: Jens Stoltenberg holdt foredrag for sine ideologiske motparter under Civitas frokost onsdag. Foto: Scanpix
KLAR TALE: Jens Stoltenberg holdt foredrag for sine ideologiske motparter under Civitas frokost onsdag. Foto: Scanpix

<pStatsminister Jens Stoltenberg mener opposisjonen og analytikere tar for lett på finanskrisen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag møtte han sine ideologiske motparter på tenketanken Civitas frokost i Oslo.

I et langt foredrag, uten manus, hyllet han den norske velferdsstaten og den «såkalte norske modellen». Politikere og akademikere, mange med sympatier på høyresiden, fikk høre at et høyt skattenivå finansierte en velferdstat som igjen gjorde norske bedrifter produktive.

Les også: Jens skryter med god grunn

Det var også grunnlaget for at Norge ligger an til å komme seg langt bedre ut av finanskrisen enn andre land.

- Aksepterer høy ledighet

Han advarte også høyresiden mot å tro at finanskrisen er over.

- Jeg ser tilløp til at noen formulerer seg på en slik måte som gir inntrykk av at finanskrisen er over. Men jeg mener det er feil å si at finanskrisen er over når arbeidsledigheten i Europa nærmer seg ti prosent. Det tyder på at man aksepterer høy ledighet, sa Stoltenberg til ABC Nyheter etter foredraget.

Han ville imidlertid ikke peke ut enkeltpersoner, men advarer både høyresiden og analytikere mot å tro på at finanskrisen er over.

- Jeg advarer mot at det vil bre seg en forståelse om det. Selv om aksjekursen øker og boligprisene tar seg opp, så er arbeidsledigheten et problem også i Norge, men spesielt i Europa, sier Stoltenberg.

I valgkampen har Stoltenberg utfordret Høyre og Frp på hvordan de har tenkt å finansiere skattekuttene de har lovet. Spesielt Frps offensive pengebruk har vært trukket fram som eksempel på borgerlig uansvarlighet.

- Selvmotsigelse

- Høyre har sagt at de garanterer en ansvarlig oljepengebruk i regjering. Stoler du ikke på dem?

- Det er en selvmotsigelse når det gjelder hva Høyre sier, og hva Frp sier. Høyre sier at de vil si nei til en uansvarlig oljepengebruk. Frp fortsetter å love titalls milliarder kroner,

- Men hvis Høyre garanterer for en ansvarlig pengebruk i en framtidig Frp-Høyre-regjering, driver ikke du da med skremselspropaganda?

- Frp er tydelig på at de ikke aksepterer Høyres ultimatum. Jeg kan ikke svare for hva de gjør, men det de sier er totalt selvmotsigende. Dette er ikke en liten uenighet, sier Stoltenberg. Han viser til partiets løfter om kutt i NRK-lisensen, fjerne bensinavgifter og formueskatten.

- Jeg bare mener det er et problem er at velgerne ikke får vite hva partiene står for, sier Stoltenberg.

Les også: Hvor er Høyres 500 milliarder?

Personvernpolicy