Flest unge voksne dør av svineinfluensa

Ny undersøkelse viser at det ikke er barn og eldre som rammes hardest av svineinfluensaen.
Ny undersøkelse viser at det ikke er barn og eldre som rammes hardest av svineinfluensaen.

<pNy undersøkelse med overraskende resultat. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litt over halvparten av dødsfallene forårsaket av svineinfluensaen er blant unge voksne. Bare 12 prosent av de som døde, var 60 år eller eldre. Dette er stikk i strid med tidligere antakelser, hvor man har gått ut fra at det er barn og eldre som er mest utsatt.

- De fleste dødsfallene, 51 prosent, forekommer i aldersgruppen 20 til 49 år, men det er store variasjoner ut fra land eller kontinent, står det å lese i rapporten, som er utført av Det franske institutt for offentlige helseundersøkelser.

Bedre forsvar

Dette skiller svineinfluensaen fra vanlig influensa, hvor mer en 90 prosent av de som dør er over 65 år, ifølge tall fra Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Studien viser at «de eldre ser ut til å være beskyttet mot infeksjon til en viss grad, muligens på grunn av å ha blitt eksponert for liknende sykdommer tidligere».

Andre studier antyder at personer født før 1957 etter all har sannsynlighet blitt utsatt for den mildere formen av H1N1-viruset som utviklet seg etter spanskesyken i 1918 – en pandemi som tok livet av mellom 50 til 100 millioner personer, og at de derfor har utviklet et bedre forsvar mot svineinfluensaen som herjer nå.

Gravide prioriteres

En fellesnevner for både vanlig influensa og pandemier er at de begge rammer gravide.

EU uttalte i går at gravide kvinner bør prioriteres i køen når vaksinene skal utdeles, sammen med helsearbeidere og personer med helseproblemer.

Tallene som studien er basert på viser at seks av 1000 smittede dør av svineinfluensan, som er to eller tre ganger mer enn vanlig influensa, men langt mindre andel enn de som død av spanskesyken.

Men tallene på dødeligheten er vanskelig å anslå, da den først og fremst rammer personer som er syke fra før av, og som har en større sannsynlighet for å dø i utgangspunktet.

Personvernpolicy