Ap-ordfører har blitt Høyre-modell

Ordfører Rita Ottervik var populær gjest da studieåret ved førskolelærer-utdanningen på Dronning Mauds Minne startet forrige uke. I fagbevegelsen er begeistringen for henne mer laber. Foto: Thomas Vermes
Ordfører Rita Ottervik var populær gjest da studieåret ved førskolelærer-utdanningen på Dronning Mauds Minne startet forrige uke. I fagbevegelsen er begeistringen for henne mer laber. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFor seks år siden skapte Trondheimsmodellen med Ap-ordfører Rita Ottervik i spissen rødgrønn begeistring. Nå er tilhengerne betuttet og Høyre bruker «Rita på krita» i valgkampen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

TRONDHEIM (ABC Nyheter):

«Rita på krita».

Slik lyder tittelen når Oslo Høyre bruker hele to sider i sin valgkampavis på Arbeiderpartiets ordfører i Trondheim.

Ordfører Rita Ottervik som for seks år siden skapte valg-glød blant fagorganiserte og gjorde Trondheim rødgrønt, har nå blitt verdifull valgkamp-mat for Høyre.

For fire år siden inspirerte «Trondheimsmodellen» til stortingsvalgkamp for de rødgrønne. Kjerna i modellen er at LO ikke automatisk skal jobbe for Ap. I stedet skal fagbevegelsen stille konkrete krav til alle partier og deretter støtte partiene som gir dem mest.

I T rondheim er det en allianse av LO Kommune, Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet i Sør-Trøndelag som deltar i alliansen.

Fagbevegelsen? Nei takk.

Men Høyre vil slett ikke ha en samarbeidsmodell som er bygd på oppfylling av fagbevegelsens krav.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og nå triumferer Høyre i sin valgkampavis: Rita skulle lage en modellkommune etter oppskrift fra Fagforbundet. Men hun har levd over evne, doblet kommunens gjeld, sørget for 5,1 prosent i underskudd og krever mer enn dobbelt så høy eiendomsskatt som Oslo.

Under dobbelt ild

Høyre kritiserer ikke minst at hun har innfridd 17 av de 19 kravene fagbevegelsen stilte for å støtte de rødgrønne i byen.

Da skulle vel fagbevegelsen i byen være fornøyd og alt ligge til rette for rødglødende valgkamp?

ABC Nyheter reiste til Trondheim for å sjekke stemningen i byens fagbevegelse nå - rett før stortingsvalget 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jammen viser det seg at ordføreren og hennes rødgrønne partnere har havnet under dobbelt ild. Verken Høyre eller fagforeningsfolk vi møter, er fornøyd.

- Nei. Det er ikke noen videre glød her nå.

Det sier Roald Fjeldsæther, leder i Renholdsverkets Arbeiderforening i Trondheim når vi besøker det kommunale aksjeselskaps-konsernets anlegg i Tempeveien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ap tar ikke tak. SV skuffer mest.

- Arbeiderpartiet vil ikke ta tak i det vi ønsker oss. Men det som skuffer meg mest, er SV. De har vært klare. Nå er de også ulne, sier den garvede fagforeningsmannen som i alle år har stemt Arbeiderpartiet.

Nå vet han sannelig ikke.

Artikkelen fortsetter under bildet).

- Har vi noe annet enn Rødt å stemme på, da? spør Ap-sympatisøren Roar Fjeldsæther. Foto: Thomas Vermes- Har vi noe annet enn Rødt å stemme på, da? spør Ap-sympatisøren Roar Fjeldsæther. Foto: Thomas Vermes

Høyre hudfletter Ottervik for å ha tatt private sykehjem tilbake i kommunal regi. Fjeldsæther og andre fagforeningsfolk raser fordi hun ikke vil rekommunalisere de kommunalt eide aksjeselskapene i renholds-konsernet og for å vurdere privatisering av det kommunale parkeringsselskapet.

«Et hælvetes bråk». De rødgrønne vil legge ut bussruter på anbud. Foto: Thomas Vermes«Et hælvetes bråk». De rødgrønne vil legge ut bussruter på anbud. Foto: Thomas Vermes

Buss-anbud vekker ulyst

- Så har vi et hælvetes styr med bussene, da, legger Fjeldsæther til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kritikken rammer ikke kommunepolitikerne, men det rødgrønne flertallet i Fylkestinget.

- De vil ha inn flere aktører og legge ut bussruter på anbudskonkurranse. Det er ikke det vi har stemt dem inn for, sier fagforenings-veteranen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi sitter i Renholdsverkets kantine og arbeidskamerater i refleksvester følger interessert med.

- Det er mye tomme ord, sier en av dem.

- Men ikke skriv det! legger han til.

- Skifter mening etter vinden

I Sør-Trøndelag stiller SV med toppkandidaten Snorre Valen. Han er så radikal at regjeringspartner Senterpartiet har advart mot ham.

- Og likevel er du ikke fornøyd med SV, Fjeldsæther?

- SV skifter mening etter som det blåser. Jeg snakket med dem for ett år siden om å rekommunalisere renholdsselskapene. Da var det greit. Nå nøler også SV, svarer Fjeldsæther, som dagen før var i møte med byens rødgrønne politikere nettopp om denne saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det ser ut til at de er der av plikt. Så får vi bare beskjed om å sende et skriv. Og Sp og Miljøpartiet møtte ikke opp engang, forteller han.

- Bare ett parti

En annen erfaren renholdsarbeider, de ansattes styrerepresentant Vibeke Gran, har kommet til.

- Vi har bare ett parti som snakker vår sak, Rødt. Men så er det så mye annet med Rødt jeg ikke er glad for, sier hun.

Rødt er ikke med i Trondheims rødgrønne samarbeidspartier Ap, SV, Sp og Miljøpartiet De Grønne.

Må si det som det er

Fjeldsæther forteller at han har stemt Ap i alle år.

- De fleste stemmer Ap her. Men jeg må jo bare fortelle hvordan det er, nå. For første gang er jeg selv i tvil. Problemet er at uansett hvor mye gæli de rødgrønne gjør, så er alternativet verre, sukker han.

LO-leder: - Vellykket, men...

- Laber stemning blant folk. Det sier Arne Byrkjeflot om rødgrønn valgkamp. Foto: Thomas Vermes- Laber stemning blant folk. Det sier Arne Byrkjeflot om rødgrønn valgkamp. Foto: Thomas Vermes

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arne Byrkjeflot er leder for LO i Trondheim og samtidig er førstekandidat for partiet Rødt i Sør-Trøndelag.

Han oppsummerer at perioden bak oss har vært vellykket for trondheimsmodellen.

- Hvordan oppfatter du stemningen nå?

- Stemningen blant folk er ikke like entusiastisk. Vi har ganske store nedskjæringer i kommunebudsjettet. Det merkes, sier Byrkjeflot.

Entusiasmen er påvirket

- Er nedskjæringene i kommunebudsjettet et svik fra trondheimsmodellen på nasjonalplan, i og med de økonomiske problemene kommer idet både stat, fylke og kommune er rødgrønt styrt?

- I forhold til kravene vi stilte og løftene vi fikk, er vi forholdsvis fornøyd, innleder Byrkjeflot.

- Men vi fikk ikke ja på alle ønskene våre. De rødgrønne ville ikke rekommunalisere renholdsverket. Og de innfører anbud på kollektivtrafikk i fylket. Vi kan ikke si de har brutt noen løfter. Men dette, og den økonomiske situasjonen, påvirker entusiasmen i valgkampen, sier LO-toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ottervik: - Stor mobiliserende kraft

Hvor godt oppfatter så Ap-ordfører Rita Ottervik at trondheimsmodellen virker mobiliserende ved valget nå?

- Det beste stemningsbildet har jeg fra Nordre på valgkampåpningen, der LO og Ap hadde felles åpning med LO-leder Roar Flåthen og partileder Jens Stoltenberg.

- Jeg har aldri sett så mange representanter fra så mange fagforbund til stede. Når Sjømannsforbundet for eksempel mobiliserer mange, tenker jeg det er viktig for mange at Jens og de rødgrønne får fortsette, sier hun og konkluderer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror dette har stor mobiliserende kraft.

Rita på krita?

Høyre eller venstre for Trondheim? Foto: Thomas VermesHøyre eller venstre for Trondheim? Foto: Thomas Vermes

- I Høyres valgkampavis er du viet hele to sider under tittelen «Rita på krita». Kan summen av regjeringens og kommunestyrets rødgrønne politikk, blant annet med gigantisk underskudd i Trondheim, virke mobiliserende på din politiske motpart?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man leiter alltid etter fiendebilder. Vi må bare si vi hadde vært i en annen situasjon hvis ikke H og Frp hadde solgt elektrisitetsverket vårt før vi tok over. De satte pengene i et fond. Da børsen stupte, kollapset inntektene fra fondet, svarer ordføreren og fortsetter:

Forsvarer hver krone

- Det er helt riktig at vi har tatt opp mye lån. Vi var nødt til det for å bygge nye sykehjem fordi situasjonen var katastrofal før vi tok over. Vi hadde 25 skoler som ikke var godkjent etter lovverket. Og vi hadde lange barnehagekøer og har måttet bygge 52 barnehager siden 2003. Men disse lånene er investeringer for framtida.

- Jeg forsvarer hver eneste krone og utfordrer Høyre til å si hvilke skoler og barnehager de ikke ville ha brukt penger på. Og Høyre har stemt for de samme byggeprosjektene og lånene, sier Ottervik.

- Frp er verre

- Hvordan tror du striden om rekommunalisering av renholdsselskapene, mulig privatisering av det kommunale parkeringsselskapet og rødgrønt vedtak om anbud i kollektivtrafikken påvirker gløden for stortingsvalget?

- Det kan virke demotiverende. Samtidig er jo alternativet så mye verre. Med Frp i samferdselsdepartementet vil det bli nærmest forbudt ikke å legge ut på anbud! sier Rita Ottervik.