Fastholder «bildebevis» i Kongo

Fastholder «bildebevis» i Kongo
Fastholder «bildebevis» i Kongo

<pAktor i saken mot de to drapstiltalte nordmennene i Kongo er ikke overbevist om at mannen på «bildebeviset» han har lagt fram i retten, er en fotograf fra Drammen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NTB møtte aktor Blaise Bwamulundu tirsdag og fortalte da om det som er kommet fram i Norge om det mye omtalte bildet. Aktoratet i saken mener mannen på bildet er sjefen til Tjostolv Moland og Joshua French, og at han ga nordmennene en orientering før de skulle på oppdrag til Kongo.

Men norske medier kunne mandag fortelle at mannen på det såkalte bildebeviset i virkeligheten er en fotograf fra Drammen – som aldri har vært i militæret.

Aktor Bwamulundu er likevel ikke overbevist.

– Nei, nei, nei. Jeg kan ikke si det motsatte av det jeg har sagt. Fingeren hans er på Den demokratiske Kongo. Den er på provinsen Orientale, der vi arresterte Moland og Joshua, som ikke bare har drept, men som kom på et hemmelig oppdrag, sier han.

– Lar bildene snakke

Bwamulundu viser fram en rekke andre bilder han sier er fra kameraene til Moland og French. Som regel er det bilder av de to nordmennene i militærklær.

– Hvorfor har de ikke noen bilder av seg selv i sivile klær eller andre sivile? Det er bare bilder som viser dem som soldater. Det de har gjort her, er en militær operasjon og spionasje. De hadde militære ID-kort som viser at de er soldater, og at Moland er medlem av Kongens Garde. Alle disse elementene viser at Moland i forbindelse med operasjonen i Kongo bare kunne operere på en måte som har en sammenheng med militæret, sier han.

– Hvis de hadde svart på spørsmål, kunne det ha hjulpet, men nå lar vi bildene snakke for seg, sier Bwamulundu.

Sikkerhetsselskap

Bildet Bwamulundu la fram som et bevis i saken mot de to nordmennene, ble tatt under en fest på Strømsø i Drammen i 2006. Mannen på bildet er fotograf i Drammens Tidende og heter Rune Folkedal.

– Dette er fra orienteringen de fikk. De hadde et topphemmelig oppdrag. Handlet det om jakt på mineraler? Om støtte til FDLR-opprørerne som skaper problemer i den østlige delen av Kongo? Eller om å fange en okapi? spurte aktoren i rettssaken på mandag.

Bildet ble sendt til Folkedals kamerat Torgeir Friksen, som er leder for det private sikkerhetsselskapet Special Intervention Group (SIG). Moland og French skal ha jobbet for SIG.

Friksens telefon ble senere lagt igjen i Uganda, og har på en eller annen måte havnet hos de to nordmennene som har tatt den med til Kongo. Da telefonen ble beslaglagt, har politiet i Kongo funnet igjen bildet som ikke var slettet.

Orientale-provinsen

Bildet ble også lagt fram for retten lørdag. Da sa aktor Bwamulundu:

– Du ser fingeren er på Orientale-provinsen i Kongo. Det er dit de skal på oppdrag. På militærspråk får de ordre fra sjefene sine på denne måten. Stedet han holder fingeren på, er lengst nord i Orientale-provinsen. (©NTB)

Personvernpolicy