Markerte «uavhengighet»

<pAbkhasia og Sør-Ossetia markerer onsdag årsdagen for den russiske anerkjennelsen av provinsenes uavhengighet fra Georgia.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun den venstreorienterte regjeringen til Nicaragua har fulgt opp den russiske anerkjennelsen av de to mikro-nasjonene, som resten av verden regner som en del av Georgia.

President Dmitrij Medvedev annonserte den russiske anerkjennelsen av de to russiskvennlige regionene som uavhengige etter krigen med Georgia i august i fjor. Dette skapte stor misnøye i Vesten.

Siden den gang har ingen av Russlands tidligere sovjetallierte, ikke engang tidligere så trofaste Hviterussland, villet risikere å provosere USA ved å anerkjenne provinsenes uavhengighet.

Anerkjennelsen speiler også Moskvas raseri over at mange vestlige land anerkjente Kosovos uavhengighet i 2008. Russland regner fremdeles Kosovo som del av sin allierte på Balkan, Serbia.

De to regionene har fått noen av de ytre tegnene på en nasjonalstat, egne bilskilt, flagg og fremdyrkingen av lokale språk, men er fullstendig avhengige av Russland for fremtidig fremgang.

- Tross de russiske forsøkene har ingen av landets allierte anerkjent Sør-Ossetia eller Abkhasia. Dette har hatt en negativ effekt for russisk utenrikspolitikk, sier Nikolai Petrov, en politisk analytiker ved Carnegiesenteret i Moskva.

- Den raske anerkjennelsen ga et hardt slag for inntrykket av Russland i andre land, sier Petroc.

Mangelen på anerkjennelser bortsett fra Nicaraguas «lover ikke godt for en bredere anerkjennelse», sier den Tbilisi-baserte analytikeren Lawrence Sheets, som er Kaukasus-direktør for tenketanken International Crisis Group.

- Det er usikkert hva som vil skje de nærmeste fem til ti årene, men det ser absolutt ut som om konfliktsituasjonen er fastlåst, sier Sheets.

I en uttalelse tirsdag oppfordret den russiske utenriksministeren andre land til å anerkjenne regionene, men innrømmet at en slik anerkjennelse kan være svært lenge til.

Personvernpolicy