Mistenker at slankepiller kan gi leversykdom

Amerikanske legemiddelmyndigheter, FDA, undersøker om slankemiddelet Alli kan gi leverproblemer. (Foto: Colourbox.com)
Amerikanske legemiddelmyndigheter, FDA, undersøker om slankemiddelet Alli kan gi leverproblemer. (Foto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAmerikanske legemiddelmyndigheter undersøker om leversykdom og leversvikt kan skyldes slankemidlene Alli og Xenical. I Norge er det rapportert om to tilfeller av leverproblemer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Medisinen Alli, til bruk mot fedme, er godkjent som reseptfritt legemiddel i hele EU/EØS. Dette er første gangen et reseptfritt legemiddel får felles europeisk godkjennelse.

Både Alli og reseptbelagte Xenical har virkestoffet orlistat.

I kliniske studier er Alli sammenlignet med placebo. Alle deltagerne ble satt på en kaloriredusert diett og fikk råd om fysisk aktivitet, samtidig som de fikk Alli eller placebotabletter. Gjennomsnittlig vekttap etter 6 måneder i gruppen som fikk Alli (orlistat 60 mg x 3) var 4,4 kg mot 2,1 kg i gruppen som fikk placebo. Legemiddelverket konkluderer dermed med at Alli gir en beskjeden tilleggseffekt.

Bivirkninger

Det er ikke rapportert alvorlige bivirkninger ved bruk av Alli i kliniske studier. De vanligste bivirkningene er hodepine, diaré og magesmerter. Amerikanske legemiddelmyndigheter (FDA) undersøker nå om slankemiddelet kan føre til leverproblemer.

Råd til pasienter fra Statens legemiddelverk:

Les pakningsvedlegget nøye.

Snakk gjerne med lege eller apotek for å få gode råd om bruk av Alli.

Bruk Alli sammen med diett og fysisk aktivitet.

Ta multivitaminiskudd daglig.

Bruker du flere andre legemidler, bør du snakke med legen før du begynner med Alli.

Dersom du ikke har gått ned i vekt i løpet av 12 uker bør du rådeføre deg med legen eller slutte med Alli.

Du skal ikke bruke Alli dersom du er overfølsom for akkurat dette legemidlet, bruker blodfortynnende legemidler (Marevan), har blitt transplantert, har leversykdom eller redusert opptak av mat fra tarmen eller er gravid eller ammer.

Kilde: Statens legemiddelverk

    Food and Drug Administration (FDA) har fått 32 rapporter om leverskade hos pasienter som har tatt enten reseptfrie Alli eller reseptbelagte Xenical. Begge legemidlene har virkestoffet orlistat.

    Leverproblemene som er rapportert inn mellom 1999 og oktober 2008, førte for 27 pasienter til sykehusinnleggelse. Seks av pasientene fikk leversvikt, melder USA Today.

    To tilfeller i Norge

    Det er rapportert om to tilfeller av leverproblemer hos orlistat-pasienter i Norge, ifølge overlege Sigurd Hortemo, ved avdeling for legemiddelinformasjon i Statens legemiddelverk.

    - Det rapportert ett tilfelle av leversvikt og ett tilfelle av leverbetennelse hos pasienter som brukte orlistat.

    - Orlistat kom på markedet i 1999, og de to rapportene kom i 2001 og 2003. Selv om pasientene stod på orlistat, kan vi kan ikke konkludere med at legemiddelet er årsak til leverskadene, sier han til ABC Nyheter.

    Artikkelen fortsetter under annonsen
    Artikkelen fortsetter under annonsen

    Av de 32 tilfellene av leversykdom som amerikanske legemiddelmyndigheter refererer til, gjelder 30 rapporter pasienter utenfor USA. Hortemo er usikker på om de to norske rapportene er å finne blant de 32 tilfellene som FDA refererer til, men opplyser at de to norske tilfellene er meldt inn til europeiske legemiddelmyndigheter.

    - Hva er deres råd til pasienter som tar disse slankemidlene?

    - Dersom folk som bruker orlistat får symptomer og plager bortsett fra de vanlige bivirkningene som er beskrevet i pakningsvedlegget, bør de ta dette opp med legen sin, sier Hortemo og legger til:

    Artikkelen fortsetter under annonsen
    Artikkelen fortsetter under annonsen

    - Foreløpig vurderer vi orlistat som et legemiddel med lite alvorlige bivirkninger. Samtidig er det et legemiddel med begrenset effekt, og da skal man ikke akseptere mye bivirkninger.

    - Ifølge FDA er det foreløpig ikke grunnlag for å gi nye råd til leger eller publikum. Men det er nyttig å få en gjennomgang av de leverskadene som er meldt.

    Artikkelen fortsetter under annonsen

    Informerer om mistanke tidlig

    De amerikanske legemiddelmyndighetene understreker at de ennå ikke har slått fast at det er en helt sikker kobling mellom behandlingen med slankemidlene og leverproblemene som pasientene har opplevd, men at de vil undersøke nærmere om det kan være en link. Hortemo tror dette er et signal om at FDA vil være tidlig ute med å lufte mistanke om bivirkninger.

    - FDA er tidligere blitt kritisert for å gå for sent ut med mistanke om bivirkninger. Dette var tilfelle i Vioxx-saken der de etter manges mening satt for lenge på mistanken før allmennheten ble varslet, sier han til ABC Nyheter.

    Hortemo forteller at det har vært kjent at orlistat kan gi forhøyede leverenzymer, som er et uttrykk for at enzymer lekker fra leverceller, og at det har vært diskutert om det kan gi leversykdom.

    - Men det er ikke lett å skjønne hvordan mekanismen skulle være her, for det er lite av middelet som tas opp fra tarmen. Orlistat virker lokalt i tarmen der middelet hindrer nedbrytingen og oppsugingen av fett. Cirka 97 prosent av det du tar av middelet kommer ut igjen i avføringen, forklarer Hortemo.

    Artikkelen fortsetter under annonsen

    - Ingen beviser

    En talsperson for GlaxoSmithKlein som produserer Alli, sier at det ikke finnes noe bevis for at legemiddelet fører til leverskader:

    - Allis sikkerhet har blitt studert hos mer enn 30.000 pasienter i 100 kliniske studier, sier Debbie Bolding ifølge NBC.

    Hun legger også til at overvektige mennesker er utsatt for leverproblemer.

    Alli ble 1. mai i år det første reseptfrie slankemiddelet på det norske markedet. I løpet av den første måneden middelet var tilgjengelig uten resept ble det solgt 18.643 pakninger Alli, ifølge Apotekforeningen. I juli falt salget til 13.873 pakninger.