Håper å slukke brannene

<pBedre vind og flere fly i Athen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedre vindforhold og flere fly på vingene gir brannmannskapene i Hellas håp om å få en viss kontroll med de voldsomme brannene i landet.

Brannslukningsfly fra flere EU-land er satt inn for å supplere Hellas’ egne fly, samt hjelpe de om lag 2.000 hardtarbeidende brannmannskapene og de mange tusen innbyggerne som har kjempet mot flammene gjennom helgen.

– Flyene har vært i sving siden tidlig i morges, og vi håper brannfronten vil være under kontroll i løpet av dagen, konstaterte borgermester Iordanis Luoizos i byen Nea Makri, som opplevde flammene tett på bygrensen natt til mandag.

I Brussel opplyser EU-kommisjonen at flere fly er på vei til Hellas.

– Spania har tilbudt ytterligere to fly, som er blitt akseptert av greske myndigheter, sier kommisjonstalsmann Michael Mann.

Fra før er to fly fra Frankrike, to fra Italia og to av EUs egne fly satt inn i slukningsarbeidet. EU har iverksatt sin mekanisme for koordinering av hjelp, som ble operativ i sommer, etter utbruddet av brannene.

– Kypros og Østerrike har tilbudt helikoptre, men greske myndigheter mener fly er mer egnet akkurat nå, sier Mann.

Masseevakuering

Titusener av innbyggere har flyktet fra sine hjem på grunn av brannene, som har brent seg gjennom et bredt belte av skog og boliger ved Aten.

Det ble i helgen gitt ordre om masseevakueringer fra flere velstående nabolag nord for byen. To barnesykehus, campingplasser og boliger ble tømt for folk.

Endret vindretning sparte foreløpig byen Agios Stefanos, som nesten alle de 10.000 innbyggerne forlot søndag. Da mørket la seg søndag kveld, var byen tom.

En talsmann for greske myndigheter sa mandag imidlertid at den statlige evakueringen var «begrenset» og at de fleste nå er tilbake i hjemmene sine.

Hundrevis av frivillige hjelper til med bøtter og spader, og huseiere har forsøkt å stanse flammene med hageslanger og greiner.

Ingen norske

Den norske ambassaden i Hellas har ingen opplysninger om at nordmenn skal være rammet av brannene. Charge d'affaires Elin Granmorken sier til NTB at situasjonen er den samme for hennes nordiske kolleger.

– Det skyldes at brannene raser i områder langt utenfor de store turistområdene, opplyser Granmorken.

Heller ikke Europeiske Reiseforsikring har opplysninger om at nordmenn er berørt av brannene.

Til sammen er det seks større branner som herjer Hellas. Brannen ved Aten startet nord for Maraton-sletta, og takket være vind med kulings styrke spredte den seg raskt over Penteli-fjellet til Atens nordlige forsteder.

Brannen har omringet museet i Maraton, og to 2.500 år gamle templer i Rhamnus er i faresonen.

Politiske følger

Statsminister Costas Karamanlis innkalte i helgen til krisemøter, vel vitende at hans håndtering av brannene kan få følger for den politiske situasjonen i landet. Den konservative Karamanlis, som styrer med én representants overvekt i nasjonalforsamlingen, ligger bak Sosialdemokratene på meningsmålingene.

De fleste opposisjonspolitikerne har vært tilbakeholdne med kritikk foreløpig. Men lederne for kommunistpartiet og et høyreorientert populistparti har begge sagt at myndighetene ikke har lært noe som helst fra brannkatastrofen for to år siden. Da mistet 76 mennesker livet og flere landsbyer ble totalt utbrent.

Samtidig blir det spekulert på om brannene kan være påsatt, og på om gjerningsmennene kan ha hatt en plan om å få ryddet skogområder for senere å bruke dem til boligutvikling, skriver nyhetsbyrået DPA.

Så langt har brannene rast over et område på 1.500 kvadratkilometer øst i regionen Attika. Til sammen har det vært over hundre store og små skogbranner i Hellas de siste dagene. Ingen mennesker har foreløpig mistet livet. (©NTB)

Personvernpolicy