- Laget dataprogram for drosjesvindel

<pEn 40-åring fra Elverum laget et dataprogram for drosjeeiere i Oslo. Nå er han tiltalt fordi politiet mener programmet var skreddersydd til den store drosjesvindelen i hovedstaden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Aftenposten.no leverte elverumsmannen dataprogrammet til Henry Amundsen som var regnskapsfører for flere hundre drosjesjåfører som er tiltalt eller dømt for skatteunndragelser på mange hundre millioner kroner. Amundsen selv er dømt til åtte års fengsel.

Det er fire hovedtiltalte i svindelsaken og programmereren fra Elverum er en av dem.

Ifølge Økokrim er mannen nå tiltalt for forsettlig eller grovt uaktsomt å ha utferdiget uriktig dokument når han forsto eller burde forstått at dokumentet var egnet som legitimasjon for å oppnå skattemessige fordeler.

Skattesviket anses som grovt fordi handlingen kunne ha ledet til unndragelse av betydelige beløp i skatt eller avgift og fordi programmet er laget slik at det vanskeliggjorde oppdagelsen av svindelen.

Ifølge Økokrims tiltale ble dataprogrammet «Plukk» utarbeidet etter oppdrag fra Henry Amundsen. Det spesielle med programmet er ifølge tiltalen at det gjør det mulig å produsere uriktige kvitteringer med for lave beløp slik at drosjeeiernes skattepliktige inntekter ble lavere enn hva de egentlig var.

Hele svindelen er i og for seg lite original, men grovheten ligger i omfanget som kan måles i om lag 400 drosjeeiere og minst like mange millioner i unndratt skatt. (©NTB)

Personvernpolicy