Mors «Knerten»

Jo Vestly er i Haugesund for å presentere filmen om <!--[if gte mso 9]><xml>   Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>   </xml>&#60;![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]-->«Knerten». (Foto: Scanpix)
Jo Vestly er i Haugesund for å presentere filmen om «Knerten». (Foto: Scanpix)

<p- Vi savner henne fælt, sier Anne Cath Vestlys sønn, Jo Vestly om sin mor. I dag har filmen om «Knerten» førpremiere i Haugsund.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra filmen om «Knerten». (Foto: filmweb)Fra filmen om «Knerten». (Foto: filmweb)

(ABC Nyheter/Haugesund): - Jeg hadde en veldig bra mor. Verken jeg eller broren min Håkon er helt dus med tanken på at hun er borte ennå. Hun stod familien veldig nær.

Det er under et år siden «hele Norges mormor» Anne Cath Vestly døde.

ABC Nyheter møter hennes sønn, Jo Vestly, bare timer før filmen om «Knerten» for første gang skal vises for et publikum. Jo forteller at han i barndommen aldri tenkte så mye over at moren var en kjent forfatter.

- For meg var et å ha en skrivende mor det normale. Hun begynte å skrive da jeg var kun tre-fire år. Tiltross for at både mor og far jobbet hjemme og vi bodde i en eldgammel, liten leilighet i Oslo følte jeg aldri at jeg ble avvist. Hun sa aldri : «Vær stille, jeg må jobbe». Verken jeg eller min ti år yngre bror Håkon har noen gang følt at vi kom i annen rekke. Mor hadde en helt unik evne til å konsentrere seg og derfor tror jeg at hun klarte å kombinere det å ha småbarn og være husmor med yrke som forfatter.

En personlig «Knerten»

Syv år gamle Adrian Grønnevik Smith, som spiller Lillebror, under innspillingen av filmen. (Foto: Scanpix)Syv år gamle Adrian Grønnevik Smith, som spiller Lillebror, under innspillingen av filmen. (Foto: Scanpix)

Jo forteller at moren lenge ikke ville at historiene om «Knerten» skulle bli gjort om til film.

- Hun fikk flere henvendelser, men i begynnelsen var hun veldig klar på at det ikke var aktuelt. For henne var det viktig at ungene skulle beholde sine egne fantasibilder av «Knerten». På mange måter er «Knerten» en svært personlig ting. Synet hennes endret seg imidlertid etter hvert som tiden gikk. Nå har filmens rolle i kulturen endret seg og jeg tror at en filmatisering kan være viktig for å holde stoffet i live.

Historien om Lillebror som finner en venn i en trepinne har gjort inntrykk på barn i flere generasjoner. I begynnelsen var ikke Jo så veldig opptatt av den klassiske barneboken.

- Jeg var i starten av tenårene når mor begynte å skrive om «Knerten». Hun prøvde aldri ut stoffet på meg og jeg hørte historiene først på barnetimen. I begynnelsen var jeg som et stort spørsmålstegn til hele greien, men så var jeg jo i en alder der jeg var mindre opptatt av barnekultur og mer opptatt av det andre kjønn, sier han med et smil.

Etter hvert forstod imidlertid Jo at «Knerten» appellerte både til voksne og barn.

Åsleik Engmark som debuterer som regissør. (Foto: Scanpix)Åsleik Engmark som debuterer som regissør. (Foto: Scanpix)

- Jeg tror at vi alle har kjent på følelsen av å være ensom og har hatt imaginære størrelser i vårt liv. Noen snakker med seg selv, andre har kosedyr eller fantasivenner. Vi trenger alle en sparringspartner.

Morsarven

Etter morens død er det Jo Vestly og broren Håkon som forvalter rettighetene for hennes enorme forfatterskap. Med over 50 utgitte bøker og mengder med upublisert stoff er det nok å ta av. Han er svært fornøyd med hvordan filmen om «Knerten» har blitt.

- Jeg har fulgt prosessen fra starten. Jeg så den helt ferdig i dag og synes det har blitt en sjarmerende film. Det blir født mange nye stjerner i den. Åsleik Engmark som debuterer som regissør har gjort en kjempejobb.

Mer «Knerten» kommer

Jo mener bestemt at historiene om «Knerten» vil forsette å fascinere barn i alle aldre i årene som kommer.

- Jeg synes at det er for mye snakk om tidskoloritt når det kommer til min mors forfatterskap. Dette er nemlig ikke det viktigste. Det som er viktig er de mellommenneskelige relasjonene og hvordan karakterene velger å løse problemene. Disse relasjonene kan aldri bli umoderne.

Jo Vestly kan avsløre at den andre filmen i «Knerten»-serien allerede er i opptak. Det viskes også om en film nummer tre. Men først av alt er det festpremiere her i Haugesund.

- Jeg gleder meg veldig til å sitte i salen med så mange barn og se hvordan de reagerer. Jeg tror nok mor hadde synes denne filmen er veldig ålreit, sier han.

Personvernpolicy