Denne mannen er død

Her ledes Andrej Lunev av et en RIB i havna i Palmeira på Kapp Verde-øyene 19 august. Familien hans i Russland fikk sjokk da de gjenkjente ham. Han har vært meldt savnet etter et skipsforlis i 2006. Foto: EPA
Her ledes Andrej Lunev av et en RIB i havna i Palmeira på Kapp Verde-øyene 19 august. Familien hans i Russland fikk sjokk da de gjenkjente ham. Han har vært meldt savnet etter et skipsforlis i 2006. Foto: EPA

<pFamilien til Andrej (44) fikk sjokk da russiske myndigheter viste fram mennene som tok «Arctic Sea» utenfor Sverige.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er de siktede
De åtte er:
Dmitrij Bartenjev, født 1967, russisk statsborger bosatt i Tallinn.
Aleksej Boulet, født 1976, ukjent statsborgerskap
Savins Smitris, født 1974, ukjent statsborgerskap
Jevgenij Mironov, født 1978, estisk statsborger
Igor Borisov, født 1964, estisk statsborger
Andrej Lunev, født 1965, russisk statsborger
Vitalij Lepin, født 1971, latvisk statsborger
Alex Andrjuskin, ukjent fødselsår, ukjent statsborgerskap
Seks av de åtte antatte piratene holder til i et distrikt i Tallinn, og de er alle straffedømte tidligere, for alt fra narkotika, til vold og tyveriforbrytelser.

Russiske myndigheter har lettet på sløret og vist fram mennene som kapret «Arctic Sea» utenfor svenskekysten.

Ifølge det russiske nyhetsnettstedet Life.ru holdes kaprerne fanget på et hotell i Moskva. De overvåkes av spesialsoldater, men har fått lov til å ta kontakt med sine familier. Russiske myndigheter har identifisert kaprerne, som har vært forhørt i Lefortovo-fengselet, og som nå framstilles for fengsling i Moskva.

Blant dem er 44-årige Andrej Lunev. Hans familie fikk sjokk da de kjente ham igjen på russisk TV, for 44-åringen ble meldt savnet i 2006, etter at en fiskebåt han hadde mønstret på hadde gått ned. Familien har ikke fått livstegn siden, og trodde han var død, skriver The Telegraph.

- Jeg så ham, og min mor så ham. Det er en eldre person, men det stemmer overens med Andrej, alt stemmer, sier Tatjana Altavil, Lunevs tante fra Kursk nær Ukraina.

Fortsatt et mysterium

Men hva de åtte representerer er fremdeles et mysterium. De har flere forskjellige yrker og vidt forskjellige bakgrunner, men de er ifølge russiske aviser bosatt i samme nabolag i Estland.

Deres forsvarere har forklart at de åtte representerer en miljøvernorganisasjon, men alle har vært vage så langt. Det er bare den antatt døde Lunev som har snakket om kapringen.

Han ble spurt hvilken organisasjon han tilhørte og svarte kort:

- Jeg vet ikke. Det var en eller annen privat organisasjon.

The Telegraph siterer en ekspert på mafiarelaterte tatoveringer som har sett de siktedes omfattende tatoveringer på TV. Han konkluderer med at deres merker ikke stemmer overens med noen av symbolene den russiske mafiaen vanligvis bruker.

- Godt humør om bord

Foreløpig holder alle de åtte på at de er miljøvernere som kom i havsnød, og at de ble reddet om bord Arctic Sea. Atmosfæren skal ha vært svært gemyttlig da skipet angivelig ble kapret, ifølge Konstantin Baranaovskij, forsvarer for to av de siktede, Dmitrij Bartenev og Vitalij Lepine.

- Lepine klatret om bord skipet, og der var festen i full sving. Det ble drukket alkohol, og sjømennene omgikk de nyankomne. Mine klienter brukte ikke våpen, sier Baranovskij til Moskva-avisen Moskovskije Komsomolets.

Det skal heller ikke ha blitt funnet våpen om bord skipet da det ble bordet av russiske myndigheter. Aktoratet har tidligere antydet at kaprerne kastet alt de hadde over bord da de ble innhentet.

Mange spekulerer

Forsvareren hadde derimot ikke noe svar på om hvorfor flere av sjømennene hadde fysiske skader etter den angivelige kapringen, og det ble heller ikke tilbudt noen forklaring på skipets rute, eller hvorfor kapteinen skrudde av AIS-senderen som sender ut skipets posisjon.

Russiske og estiske aviser spekulerer i stadig mer fargerike teorier om hva som har skjedd. De siste teoriene går ut på at skipet jevnlig fraktet kryssermissiler og rakettvåpen til Iran via Algerie med hjelp fra Mossad. Andre skriver igjen at det har vært atomvåpen om bord.

Den siste teorien er noe understøttet av at finske brannmannskaper undersøkte skipet med geigertellere da det lå til kai i Finland, samt at hele den russiske Atlanterhavsflåten ble satt inn i søket etter båten.

Personvernpolicy