Iran ber om politisk løsning i Jemen

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIran oppfordret mandag partene om å finne en politisk løsning på konflikten mellom regjeringsstyrker og sjiamuslimske opprørere i Jemen, etter at en statsråd i Sanaa har anklaget Teheran for å støtte opprørerne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det iranske utenriksdepartementets talsmann Hassan Ghashghavi. Foto: Scanpix.Det iranske utenriksdepartementets talsmann Hassan Ghashghavi. Foto: Scanpix.

- Vi respekterer (Jemens) territoriale suverenitet, og vi tror fred og ro kan bli etablert i landet, sier det iranske utenriksdepartementets talsmann Hassan Ghashghavi til journalister.

I forrige uke anklaget Jemens informasjonsminister, Ahmed al-Lawzi, indirekte Iran for å støtte de sjiamuslimske opprørerne i Zaidi-befolkningen. Disse kjemper med regjeringsstyrker nord i Jemen, hovedsakelig i fjellprovinsen Saada.

En annen representant for Jemens sikkerhetsmyndigheter hevdet også at hæren, som satte i gang en større operasjon mot Zaidi for to uker siden, hadde beslaglagt iranskproduserte våpen blant opprørerne.

- Saadaspørsmålet er et innenriks anliggende, og vi håper freden vil komme tilbake dit ved hjelp av en politisk løsning, da blodsutgytelse ikke er en farbar vei, sa Ghashghavi.

Jemens president Ali Abdullah Saleh lovet forrige uke å knuse sjiaopprøret i en offensiv ved navn operasjon Brent Jord.

Zaidiene er en gren av sjiaislam som utgjør en minoritetsgruppe i det hovedsakelig sunnimuslimske Jemen, men utgjør flertall nord i landet.

Opprørerne avviser den sittende regjeringen og ønsker å gjenreise det zaidiske imamatet som ble kastet ved et kupp i 1962. Tusenvis av mennesker har blitt drept siden konflikten først begynte i 2004.