Ap og Frp vinner hvis utviklingen blir som i 2005

Fremskrittspartiets Siv Jensen og Statsminister Jens Stoltenberg går en spennende tid i møte. Foto: Scanpix
 Fremskrittspartiets Siv Jensen og Statsminister Jens Stoltenberg går en spennende tid i møte. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFølger bevegelsene i velgermassen samme mønster som foran valget for fire år siden, blir valgets vinnere Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet. Sosialistisk Venstreparti blir den store taperen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgforsker, professor Bernt Aardal mener det ikke uten videre kan trekkes sammenligninger med det som skjedde i 2005 og situasjonen tre uker før valget i år.

– Noen ganger er det mulig å se en klar tendens på meningsmålingene, men i de ukene vi har hatt er det ikke lett å se noen slike entydige tendenser som gjør at vi kan trekke direkte sammenligninger med forrige valg, sier han til NTB.

Valgforskeren mener imidlertid at Frp ligger an til å gjøre sitt beste valg noen gang og at SV er i problemer.

Aardal understreker at det skal små endringer til sammenlignet med dagens gjennomsnittsmålinger før opposisjonen mister flertallet til regjeringspartiene.

– Legger vi til 1,5 prosentpoeng for Ap og trekker fra like mye for Frp kommer Rødt på vippen. Trekker vi fra og legger til 2 prosentpoeng, blir det rødgrønt flertall, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgkampen avgjør

På den siste gjennomsnittsmålingen ligger SV langt under tilsvarende målinger for fire år siden. I uke 35 i 2005 hadde partiet en gjennomsnittsoppslutning på 13,1 prosent mot 7,0 prosent i uke 34 i år. For fire år siden gikk gjennomsnittet ned til 11,2 prosent den siste uka før valget for å ende på et valgresultat på 8,8 prosent.

Aardal mener SV er i en spesiell situasjon og at resultatet i 2005 viste at partiet ble rammet av regjeringsslitasje før det kom i regjering.

– Partiet er helt avhengig av en god valgkamp og av ikke å havne i skyggen av Ap. Kristin Halvorsen har slitt i debattene så langt og kommet på defensiven. Nå må hun prøve å komme på offensiven i miljødebatten som bør være et godt kort på hånden for partiet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker også at partiets første valg som regjeringsparti er en utfordrende situasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp foran skjema

Frp ligger langt høyere på meningsmålingene denne gang enn partiet gjorde for fire år siden.

Sammenlignbare tall fra 2005 og i dag viser en gjennomsnittsoppslutning på henholdsvis 18,3 og 26,5 prosent. De to siste ukene før valget for fire år siden hadde gjennomsnittet økt til 20,7 og 20,5 prosent for å ende på 22,1 prosent og 38 representanter.

Aardal er ikke i tvil om at Frp ligger godt an til å gjøre sitt beste valg noensinne.

– Partiet ligger klart over nivået fra 2005. Det viktigste er at bakgrunnsmaterialet viser at partiet har størst stabilitet og høyest lojalitet blant sine tidligere velgere. Den største usikkerheten er at partiet har stor oppslutning også blant dem som satt hjemme sist. Dette er en uforutsigbar gruppe når vi kommer til valgdagen, sier Aardal.

Ap har noe å gå på

Ap ligger høyere på gjennomsnittsmålingene i år enn foran forrige valg. I uke 35 i 2005 var oppslutningen 30,5 prosent mot 32,0 nå. Siste gjennomsnitt før valget for fire år siden var på 29,6 prosent, mens valgresultatet ble 32,7 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers gjorde Venstre et meget godt valg i 2005 sammenlignet med gjennomsnittsmålingene den gang. Til to uker før valget hadde partiet gjennomsnittsmålinger på under 4 prosent. I de to siste ukene økte tallene til 5,5 og 5,7 prosent for å ende på 5,9 prosent. Gjennomsnittet for uke 34 i år ble på 5,3 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre med problemer

Høyre vil få problemer dersom trenden blir den samme i år som i 2005. I uke 35 for fire år siden var gjennomsnittet 17,1 prosent mot 14,0 prosent i dag. De to siste ukene i 2005 falt gjennomsnittet til 15,6 og 15,8 prosent. Valgresultatet ble 14,1 prosent.

I uke 35 for fire år siden hadde KrF en oppslutning på 8,0 prosent mot 6,1 prosent i år. Den siste uka i 2005 hadde gjennomsnittet sunket til 7,5 prosent for å gå ned til 6,8 prosent ved valget

Senterpartiet endte forrige gang med et valgresultat på 6,5 prosent, mens gjennomsnittet de tre siste ukene før valgdagen var på 5,9 prosent. Gjennomsnittet for uke 34 i år ble også på 5,9 prosent. (©NTB)