- I stand til nye angrep mot USA

Den amerikanske forsvarssjefen Mike Mullen advarer om at al-Qaida fremdeles er i stand til å gjennomføre angrep mot mål i USA. Foto: Scanpix.
Den amerikanske forsvarssjefen Mike Mullen advarer om at al-Qaida fremdeles er i stand til å gjennomføre angrep mot mål i USA. Foto: Scanpix.

<pAl-Qaida er fremdeles «svært godt rustet» til å angripe USA, sier den amerikanske forsvarssjefen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere åtte år etter angrepene 11. september 2001, som drepte omkring 3000 mennesker, er al-Qaida «fremdeles svært godt rustet, svært fokusert på nye angrep», sa den amerikanske forsvarssjefen Mike Mullen til NBCs «Meet the Press» søndag.

- De er også i stand til å både trene, støtte og finansiere, så den evnen er fremdeles betydningsfull, sa han.


Mullen la til at det amerikanske militæret «har fokus på å sørge for at det ikke skjer igjen», med henvisning til faren for nye angrep av denne typen på amerikansk jord.

I mellomtiden har al-Qaida fått støtte fra Talibankrigere i Afghanistan og Pakistan, noe som gjør at den amerikanske kampen mot ekstremisme i Afghanistan haster enda mer, sa Mullen.

- Jeg tror (situasjonen i Afghanistan) er alvorlig og i ferd med å forverres, og jeg har sagt dette gjentatte ganger de siste par årene, at Talibanopprøret har blitt bedre, mer sofistikert.

Amerikaneres støtte til krigen i Afghanistan fremstår som lunken på det beste. En undersøkelse gjennomført av Washington Post og ABC News i midten av august tyder på at 51 prosent mener krigen ikke er verdt å utkjempe, mens 47 prosent støtter den.

- Disse tallene er selvsagt av betydning, sier Mullen, mens regjeringen i Washington er i ferd med å øke størrelsen til de amerikanske styrkene i Afghanistan.

«En nødvendighet»

President Barack Obama har gitt konflikten topprioritet og erklært krigen der for å være en «nødvendighet». Han har beordret 21.000 nye soldater til landet, hvilket vil øke det totale tallet til 68.000 mot slutten av året.

Det hvite hus vil også i løpet av to uker motta en evaluering fra sjefen for de amerikanske styrkene i Afghanistan, general Stanley McChrystal, som kan komme til å kutte ned på antall soldater i støttefunksjoner for å frigi flere til kamp mot Talibanopprørere.

McChrystal, som har overoppsyn med amerikanske og Natos styrker i Afghanistan, veier dette skrittet mens han gjennomfører en vurdering av krigsinnsatsen. Samtidig pågår det utbredt spekulasjon om at han er i ferd med å be om flere amerikanske soldater.

The New York Times melder at amerikanske militærkommandanter i Afghanistan har fortalt president Barack Obamas sjefsutsending til regionen at de ikke har nok soldater til å gjøre jobben sin.

Avisen sier kommandantene som denne uken snakket med Richard Holbrooke, som i løpet av de siste to dagene besøkte alle de fire regionale kommandosentrene i Afghanistan.

Alle fire fortalte ham at mens de nye amerikanske soldatene hadde gitt noen fordeler i sør, har tallene vært lavere enn hva det er behov for, heter det i rapporten.

Mens Pentagon har sagt den offisielle anbefalingen ikke vil be om flere soldater, venter regjeringen at en slik forespørsel vil komme i løpet av de nærmeste månedene.

Behøver flere soldater

Amerikanske soldater på patrulje i Afghanistan. Foto: Scanpix/AFP.Amerikanske soldater på patrulje i Afghanistan. Foto: Scanpix/AFP.

Senator Joseph Lieberman, som nylig møtte McChrystal i Afghanistan, bekrefter at en forespørsel vil komme.

- Vi snakket ikke om det i detalj, men det er veldig tydelig at general McChrystal kommer til å be om flere soldater, sa han på CNNs program «State of the Union».

Amerikanske medier melder at McChrystal vurderer tre muligheter, deriblant en «høyrisikostrategi» der man legger til bare 15.000 soldater til de 68.000 som vil være på bakken ved slutten av året.

En «medium risiko»-strategi vil legge til 25.000 soldater, og en «lavrisiko» mulighet vil sette inn 45.000.

Arizonas senator John McCain, Obamas rival i presidentvalgkampen i fjor, sier han bekymrer seg over at McChrystal ikke vil legge frem en klar anbefaling for hvor mange soldater som trengs på bakken.

- Jeg er ikke tilfreds med det han kommer til å gjøre. Det vil bli ’høyrisiko’, ’medium risiko’ og ’lav risiko’, sier den tidligere republikanske presidentkandidaten til ABC News.

- Når man gjør det slik, velger de alltid medium risiko, sa McCain.

- Jeg tror han bør gjøre som general (David) Petraeus gjorde (i Irak), og det er å si nøyaktig hvor mange han trenger, og siden debatterer vi det, la han til.

- Vi må vite nøyaktig hva slags ressurser han behøver, sa McCain.

Den republikanske senatoren Richard Lugar, som også deltok på «State of the Union», advarte om at Obama ville måtte gi sterk støtte til McChrystals rapport og forespørsler.

- Jeg tror presidenten må se i øynene at hans eget lederskap her er kritisk. Han kan ikke bare overlate dette til Kongressen, til general McChrystal og si, folkens, liksom, diskuter dette etter at rapporten kommer inn.

Personvernpolicy