Tar opp kampen mot Lula

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->  I likhet med Marina Silva (t.v.) er også Fernando Gabeira (t.h.) en person som har fått mye medieoppmerksomhet hele sitt politiske liv.
I likhet med Marina Silva (t.v.) er også Fernando Gabeira (t.h.) en person som har fått mye medieoppmerksomhet hele sitt politiske liv.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn av verdens argeste regnskogaktivister, Brasils tidligere miljøvernminster og Sofiepris-vinner Marina Silva, snur ryggen til Lula for å kunne bli Brasils neste president.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er Marina Silva

Maria Osmarina Marina Silva Vaz de Lima ble født i 1958 og vokste opp som en av 12 søsken i en fattig gummitapperfamilie i delstaten Acre. I slutten av tenårene fikk hun jobb som hushjelp i delstatshovedstaden Rio Branco. Den analfabete ungjenta klarte å lære seg å lese og fikk skoleplass. Senere begynte hun å studere historie på universitetet. Hun ble politisk engasjert og lot seg særlig inspirere av ideene til gummitapperen og miljøaktivisten Chico Mendes.

I 1994 ble hun med rekordoppslutning valgt til senator i Brasils nasjonalforsamling, som den første fra en gummitapperfamilie og som den yngste kvinnen noen sinne. Hun var 36 år gammel. President Lula utnevnte henne til miljøvernminister i 2003.

Det ble aldri noen enkel jobb for Silva. Hun tok over et svakt departement med mektige motstandere, både blant kvegbønder og i næringslivet. Likevel klarte Silva å bygge allianser og på denne måten redusere avskogingen i Amazonas til et rekordlavt nivå. Silva gikk av som miljøvernminister i 2008, men klarte å få Lulas regjering til å forplikte seg til den største redningsaksjonen for regnskogen noen sinne i Brasil.

Kilder:
Marina Silvas hjemmeside
Sofieprisens hjemmeside

PARTIDO VERDE:

Partido Verde (PV) betyr det grønne partiet. Partiet ble grunnlagt av Fernando Gabeira i 1986. Brasils nåværende miljøvernminister Carlos Minc var også med å grunnlegge partiet, men han har siden gått over til Lulas parti PT.

I likhet med Marina Silva er også Fernando Gabeira en person som har fått mye medieoppmerksomhet hele sitt politiske liv. Det til tross for at han representerer det som så langt har vært et lite og relativt ubetydelig parti. Under militærdiktaturet i Brasil i 1969 var Gabeira med på å kidnappe USAs ambassadør til Brasil. Han ble skutt, fengslet og landsforvist etter den dramatiske hendelsen.

I 1973 kom han til Sverige som politisk flyktning, og her ble han i seks år. Gabeira har brukt Skandinavia som inspirasjon i utformingen av sin politiske plattform, både når det gjelder kollektivtransport og barnehager. I fjor tapte han borgermestervalget i Rio de Janeiro med under to prosentpoeng til rivalen Eduardo Paes.

- Jeg lærte mye i Sverige, og er veldig takknemmelig for det jeg opplevde der, sa Gabeira under valgkampen i Rio de Janeiro i fjor høst. Han er også en av landets mest profilerte miljøaktivister.

Marina Silva kan nå bli PVs første senator. Partiet har 14 representanter i Representantenes hus, blant dem Fernando Gabeira, og bare én borgermester i by av noe særlig størrelse. Det er Micarla de Souza i Natal i Nordøst-Brasil.

Gabeiras hjemmeside og blogg

PVs hjemmeside

RIO DE JANEIRO (ABC Nyheter): I forrige uke kunngjorde Marina Silva at hun melder seg ut av PT, det sosialistiske arbeiderpartiet til president Luis Inácio Lula da Silva. Lulas partifeller har i flere uker forsøkt å overtale Silva til å bli. Uten å lykkes. Marina Silvas utrettelige kamp for miljøet og for bevaringen av den brasilianske regnskogen har blitt lagt merke til internasjonalt, men nå har Lula altså mistet ett av sine sterkeste kort i miljøkampen, sitt miljøalibi fremfor noen.

I et brev til partiledelsen i PT skriver Marina Silva at partiet ikke lenger legger til rette for fremskritt i miljøsaken.

- Slik jeg ser det, mangler det politiske betingelser for ytterligere fremskritt og for å gjøre miljøsaken til en hjertesak for regjeringen, skriver Silva i brevet (portugisisk).

Les også: Sofieprisen overrakt Marina Silva.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Lei miljømotstand

Marina Silva har vært tilknyttet PT siden 1985, og legger ikke skjul på at det var en vanskelig beslutning for henne å forlate PT.

- Med PT har jeg vært med på å gjøre drømmen om et demokratisk Brasil til virkelighet. Jeg har opplevd sosiale framskritt, en prosess som toppet seg med Lulas valgseier i 2002. Jeg fikk æren av å være miljøvernminister i Lulas regjering og jeg har utrettet mye i miljøspørsmålet, skriver Silva.

- Men nå opplever jeg at ikke bare PT, men politiske partier flest og også en rekke sektorer i samfunnet reagerer med motstand på reformer og forslag som medfører at de må gå bort ifra sine miljøfiendtlige praksiser, og de utøver press slik at disse skadelige praksisene opprettholdes, skriver Silva.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Silva har ennå ikke bekreftet at hun går til miljøpartiet Partido Verde, men hun har hele tiden vært åpen om kontakten hun har hatt med partiledelsen i PV. Siden forrige uke har Marina Silva og PV-ledelsen møttes flere ganger, og hos PV har Marina Silva fått løfter om at kampen for miljøet blir partiets hovedsak i valgkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Miljøspørsmålet vil få tyngde i valgkampen, men vil ikke bli det eneste temaet. Vi skal ha en pragmatisk tilnærming, sier PVs grunnlegger og mest profilerte politiker, Fernando Gabeira, til avisen Folha de São Paulo.

Det er nå ventet at Silva melder overgang til PV innen utgangen av august, og i løpet av kort tid kommer hun trolig også til å offentliggjøre sitt kandidatur til presidentvalget.

Gikk i protest

Det er ikke første gang Marina Silva viser Lula ryggen, og det er heller ingen hemmelighet at Silva i lang tid har vært frustrert over Lulas miljøpolitikk. Hun trakk seg som miljøvernminister i fjor, i protest mot den økende motstanden hun møtte både blant egne ministerkolleger og i samfunnet for øvrig. Marina fikk regjeringen til å vedta en ny og offensiv tiltaksplan som skulle redusere avskogingen i Amazonas, og med dette ertet hun på seg en rekke sterke samfunnsaktører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For Silva var det ikke aktuelt å forhandle seg frem til kompromisser med sine meningsmotstandere og hun valgte i stedet å trekke seg fra ministerposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mai i år led Marina Silva et nytt, tungt nederlag i Senatet, da Senatet vedtok å myke opp lovene som regulerer eierskap i Amazonas, og som privatiserer store landområder. Silva kalte loven et tilbakeskritt for regnskogen.

Store sprik

Mens miljøbevegelsen nå jubler over utsiktene til å kunne få Marina Silva som president, spriker meningsmålingene. En måling som ble utført i juli, da ryktene først begynte å svirre, gav henne støtte fra 24 prosent av velgerne, mens en ferskere måling utført i midten av august gir henne en oppslutning på fattige tre prosent. Opposisjonskandidaten José Serra leder på begge målingene med over 30 prosents oppslutning.

Det er uansett klart at Lulas kronprinsesse Dilma Rousseff trolig vil tape mange PT-stemmer dersom Marina Silva stiller til valg neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen av Lulas eks-ministre, som også vet å begeistre folkemassene, er den folkekjære artisten Gilberto Gil. Han var Lulas kulturminister i en periode, og har hele tiden vært en av Marina Silvas nærmeste støttespillere. Nå antyder Gil at han godt kunne tenkte seg å være visepresident under Marina Silva, og det vil uten tvil gi henne vind i seilene.

Prisbelønnet

Marina Silva er svært anerkjent for sitt miljøengasjement i Brasil. I Senatet representerer hun delstaten Acre, og en av hennes store inspirasjonskilder var Chico Mendes, gummitapperen som ble brutalt myrdet i 1988, på grunn av sin ustoppelige kamp for bevaringen av regnskogen. På slutten av 1980-tallet ble dette drapet selve symbolet på den vanskelige miljøkampen. Det ble laget filmer og skrevet sanger om hendelsen. Les mer om Chico Mendes.

Etter Mendes bortgang, var Marina Silva en av dem som førte kampen videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også internasjonalt har Marina Silva fått oppmerksomhet og høstet stor anerkjennelse for sitt miljøarbeid. I 2007 ble hun plukket ut som en av 50 personer som kan bidra til å redde verden i avisen The Guardian. Samme år fikk hun FNs miljøutmerkelse Champions of the Earth. I fjor mottok hun æresutmerkelsen til hertugen av Edinburgh, og i juni i år fikk hun den norske Sofieprisen.