Skrekkbilder fra pelsdyrnæringen

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->  Nettverk for dyrs frihet sier at det er ingen sammenheng mellom hvorvidt farmene fulgte forskriftene og de skadene og atferdsforstyrrelsene de har avdekket blant pelsdyr. Foto: Nettverk for dyrs frihet.
Nettverk for dyrs frihet sier at det er ingen sammenheng mellom hvorvidt farmene fulgte forskriftene og de skadene og atferdsforstyrrelsene de har avdekket blant pelsdyr. Foto: Nettverk for dyrs frihet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEtter Mattilsynets friskmelding av pelsdyrnæringen i vår, har Nettverk for dyrs frihet tatt seg inn på 45 norske pelsdyrfarmer, og anmeldt samtlige for brudd på dyrevernloven.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktivistene har i sommer tatt seg ulovlig inn på 45 gårder i hele Norge. Ifølge deres egen dokumentasjon, som omfatter 7.000 bilder, fant de skadde dyr på samtlige gårder, melder NRK.

– Mattilsynet utførte i mars og april en tilsynsrunde på norske pelsdyrfarmer. I etterkant har landbruksministeren gått ut og sagt at norske pelsdyr har det bra. Vi vet av erfaring at de ikke har det bra, og vi ønsket å se hvordan det så ut etter at Mattilsynet hadde vært på befaring, sier aktivist Per Arne Tøllefsen i Nettverk for dyrs frihet.

Bildene viser blant annet dyr med åpne kjøttsår og avrevne bein.

- Jeg vil si vi har god kontroll

Organisasjonen mener mange av dyrene hadde alvorlige, ubehandlede skader og at flere av dem burde vært avlivet. De har anmeldt samtlige 45 gårder til politiet for brudd på dyrevernloven, og har varslet Mattilsynet om forholdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mink med stort bittsår. Foto: Nettverk for dyrs frihetMink med stort bittsår. Foto: Nettverk for dyrs frihet

Tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet avslo på NRKs forespørsel å se på bildene aktivistene har tatt.

– Jeg vil si at vi har en god kontroll på denne næringen. Også i forhold til det regelverket vi har, som mange nok er uenige i, føler jeg vi har en god kontroll, sier hun til kanalen. (©NTB)

Avkrefter myter

Revevalp med avbitt øre. Foto: Nettverk for dyrs frihet.Revevalp med avbitt øre. Foto: Nettverk for dyrs frihet.

Inspeksjonene ved pelsfarmene har blitt gjennomført uanmeldt og forholdene har blitt dokumentert med foto, video, samt inspeksjonsrapporter fra hver enkelt farm. Alle inspeksjonene har foregått på dagtid.

- Undersøkelsene våre avkrefter myten om at rev og mink har det bra på pelsfarmene når forskriftene følges. Det er ingen sammenheng mellom hvorvidt farmene fulgte forskriftene og de skadene og atferdsforstyrrelsene vi har avdekket. Mattilsynet og pelsbransjen hevder at forskriftene sikrer velferden hos dyrene, men avsløringene våre motbeviser dette, sier Per Arne Tøllefsen i Nettverk for dyrs frihet.

Se organisasjonens bilder på Flickr.