Det nye Norge

Det nye Norge
Det nye Norge

- Klasseskillene i Norge er større enn vi vil innrømme, sier regissør Sara Johnson som med filmen «Upperdog» vil beskrive vår nye virkelighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter/ Haugesund): I kveld åpner filmen «Upperdog» filmfestivalen i Haugesund. Regissør Sara Johnsen sier til ABC Nyheter at hun har villet lage en film som speiler den moderne, norske virkeligheten.

- Vi tenker kanskje ikke så mye over at det i Norge har utviklet seg et system der de som vasker, serverer oss og lager mat kommer fra andre land. Klasseskillene i Norge er blitt store og det er ganske spennende å se de store forskjellene for eksempel mellom Grønland og Montebello. Norge har på godt og vondt blitt ett land i verden og det har vi vanskelig med å forholde oss til.


Hele Upperdog-gjengen samlet. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Hele Upperdog-gjengen samlet. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

«Upperdog» er en lappeteppefilm hvor fire forskjellige unge menneskers skjebner veves sammen. En av hovedpersonene i filmen er den polske hushjelpen Maria som vasker hjemme hos foreldrene til den snobbete, overklassegutten Aksel. Det er tydelig at særlig faren til Aksel ikke er helt komfortabel med å ha en polsk hushjelp.

Ole Paus og Hermann Sabado i en scene fra filmen. (Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Friland Film)Ole Paus og Hermann Sabado i en scene fra filmen. (Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Friland Film)

- De fleste av oss nordmenn er «upperdogs» og har et nært forhold til fortiden hvor vi alle var bønder og husmannsfolk. Derfor skammer vi oss over at noen andre vasker hos oss. Det er liksom ikke naturlig. Men vi vil uansett ikke vaske selv, sier Sara og smiler.

Den «stygge tvillingen»

Ingen ringere enn Ole Paus dukker opp i rollen som den keitete overklassepappaen. Musikeren sier at han ble beæret over å bli spurt om å være med på prosjektet.

- Dette er en utrolig flott og spennende historie. På mange måter er dette en historie fra Norge som er den «stygge tvillingen» til de norske historiene vi vanligvis ser på film. Vi opererer i Norge utifra at vi lever i et klasseløst samfunn, men det er ikke riktig. Norge er helt avhengig av arbeidskraft fra fattige land. Uten filippinere hadde Voksenlia hatt store problemer, sier han tørt.

- Blanding av Juliette Binoche og Julia Roberts

Tiltross for at Aksel oppfører seg som en drittsekk, forelsker Maria seg pladask. Det kommer etter hvert fram at overklassegutten, som ble adoptert fra Kina som liten gutt, strever med fortiden sin. Polske Maria, som på overflaten er den største «underdoggen» i filmen, viser seg å ha være den med mest styrke og positivitet.

- Jeg ville at Maria skulle ha en veldig energi og på mange måter drive filmen framover. Hun skulle absolutt ikke være en sliten, stille person som det var synd på, sier Sara.

I Polen fant Sara den perfekte i Maria i

Agnieszka Grochowska som Maria. (Foto/Copyright: Metronome/Friland Film)Agnieszka Grochowska som Maria. (Foto/Copyright: Metronome/Friland Film)

Agnieszka Grochowska , en skuespillerinne hun karakteriserer som en blanding av Juliette Binoche og Julia Roberts. Grochowska, som er en stor stjerne i hjemlandet, sier at hun umiddelbart falt for karakteren som den polske hushjelpen Maria.

- Sara hadde skrevet et så godt manus at Maria nærmest hoppet ut av sidene. Jeg håper at vi har klart å skape en karakter som polske jenter som jobber i Norge kan kjenne seg igjen i.

Forholdet mellom Aksel og Maria utvikler seg etter hvert til å bli svært hett og problematisk.

- Jeg ville at dette skulle være et forhold fylt av ydmykelser og lidenskap. Maria er absolutt ingen «underdog», men Aksel prøver å holde henne nede fordi han selv er livredd for følelsene hun vekker i ham, sier Sara Johnsen.

Morsomt å være grusom

Aksel finner etter hvert ut at han har en halvsøster som også ble adoptert til Norge. Dette gjør at livet hans spinner fullstendig ut av kontroll. Hermann Sabado, som spiller Aksel, synes det var morsomt å framstille en såpass ufyselig og usympatisk type. Han sier at Johnsen fikk ham til å grave dypt i seg selv slik at han kunne finne fram til sine mørkere sider.

- Det var en utfordring å tørre og være såpass grusom samtidig som man må finne en sårbarhet og usikkerhet som gjør at publikum klarer å få sympati for karakteren. Jeg tror mange reagerer med aggresjon når man mister kontrollen over livet slik som Aksel gjør.

Bang Chau som Yanne.Bang Chau som Yanne.

Aksels halvsøster Yanne takler på sin side sorgen og fortiden med å lukke seg fullstendig. Skuespillerdebutant Bang Chau ble tilfeldigvis oppdaget på cafè av filmens produsent. Chaus familie kom som båtflyktninger til Norge fra Vietnam på 70-tallet. Den ferske skuespillerinnen sier at hun brukte familiehistorien sin aktivt i utvikling av karakteren sin.

- Det har vært en svært grundig og hard, men utrolig givende prosess. Jeg har selvsagt hele mitt liv tenkt mye på min families historie og har etter hvert sluttet fred med det at jeg ser annerledes ut og kom som båtflyktning. Å dykke ned i dette igjen har vært ganske sterkt. Jeg og Sara har grått mye, sier Chau som vanligvis spiller i band i Danmark.

Soldater blir spyttet på

Sentralt i «Upperdog» er også historien om eks-soldaten Per som sliter etter å ha kommet tilbake fra Afghanistan hvor han skjøt en sivil afghaner ved et uhell. I samme bil som den døde afghaneren var hans to barn. På toppen av det hele slår VG opp et bilde av hendelsen på forsiden.

Soldaten Per får problemer etter Afghanistan.Soldaten Per får problemer etter Afghanistan.

I den krevende rollen som soldat finner vi Mads Sjøgård Pettersen, som på fredag vant Amanda for beste mannlige birolle forsin innsats i «Nord». For å forberede seg til filmen tilbragte 25-åringen tid sammen med Telemarksbataljonen og snakket med en rekke soldater som har vært i Afghanistan.

- Jeg ble overrasket over mye av det de kunne fortelle meg. Noen av dem hadde opplevd å bli spyttet på de kom til Gardermoen. Flere av disse soldatene følte seg fanget i Afghanistan, men da de kom tilbake til Norge, følte de seg så utstøtt, at de lengtet tilbake. Dette er en viktig problematikk som det er viktig at vi får fram i lyset, sier han.

Også Ole Paus har sterke følelser i forhold til norske styrker i utlandet.

- Det norske Forsvarsdepartementet burde egentlig hete «Det norske angrepsdepartementet». Vi burde hatt en debatt før vi sendte soldater ut i verden . Når disse unge mennene kommer hjem har vi ikke noe apparat til å ta dem i mot. Jeg er så gammel at jeg ikke er vant til at Norge er i krig med andre land, sier Paus.

Regissør Johnsen hadde en klar tanke med historien i Afghanistan.

- Det er veldig vanskelig for oss å identifisere oss med ofre for krig i andre land. Veldig ofte er disse historiene underfortalt. Jeg ville at historien om de to adopterte barna i Norge skulle speile historien til barna i Afghanistan som mistet en far. Jeg valgte å ta krigsproblematikken tilbake til Norge. Både Per og adoptivbarna har kjent krigen på kroppen. Jeg vil at publikum skal få innblikk i disse ulike skjebnene ved å vise hele personer som har hele liv.

«Upperdog» har premiere over hele landet 28.08.09.

ABC Nyheter anmelder filmen i morgen tidlig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norske reisende fortsatt strandet på Gran Canaria07:28 Trump framme i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Russerne kommer, igjen!07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Virusutbruddet kan føre til utsettelse av årets folkekongress i Kina06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09 Våteste nyår i Bergen siden 186101:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim
Siste nytt
07:51VerdenVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30NorgeNorske reisende fortsatt strandet på Gran Canaria07:28VerdenTrump framme i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerRusserne kommer, igjen!07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30VerdenSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23VerdenVirusutbruddet kan føre til utsettelse av årets folkekongress i Kina06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00VerdenAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12VerdenSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50VerdenTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186101:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09NorgeMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43VerdenKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus