– Arctic Sea ble kapret på vegne av Israel

FORSVANT: Arctic Sea ble tidligere i sommer kapret. (Foto: Scanpix)
FORSVANT: Arctic Sea ble tidligere i sommer kapret. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIsrael sto bak kapringen av det Malta-registrerte lasteskipet Arctic Sea utenfor Sverige, fordi det var på vei til Iran med raketter i lasten, skriver en russisk avis.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det russiskeide skipet forlot Finland 23. juli. I lasten var det angivelig tømmer til drøyt 11 millioner kroner som skulle til Algerie.

I svensk farvann mellom Öland og Gotland skal skipet ha blitt bordet og kapret. Først 17. august ble det funnet igjen ved Kapp Verde-øyene utenfor Vest-Afrika av et russisk marinefartøy som pågrepet åtte kaprere om bord.

Raketter til Iran

Ifølge den russiske avisen Novaja Gazeta var Arctic Sea egentlig på vei til Iran med en last russiske krysserraketter i lasten.

Rakettene var angivelig av typen X-55, også kjent som Kh-55 eller AS-15. Disse har en rekkevidde på opptil 3.000 kilometer og kan utstyret med kjernefysiske stridshoder.

Israel skal ha fått nyss om lasten og organisert kapringen, skriver den russiske avisen videre i sin artikkel, som noen timer senere ble gjengitt av israelske medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Absurd

Russiske myndigheter avviser meldingene og fastholder at påstandene om en rakettlast til Iran er grunnløse, melder den israelske hærens radiostasjon.

Russlands ambassadør til NATO, Dmitrij Rogozin, betegner rapporten som fantasifull og absurd, skriver Jerusalem Post i sin nettutgave.

Israelske myndigheter har foreløpig ikke kommentert meldingene.

Miljøorganisasjon

De åtte mennene som ble pågrepet om bord i Arctic Sea er nå fløyet til Moskva og tiltalt for kapring. Nasjonaliteten til flere av dem fortsatt ikke kjent, men det skal være både litauere, estlendere, russere og minst en spanjol blant mennene.

Overfor russisk presse har de tiltalte hevdet at de tilhører en miljøorganisasjon, men de har ikke vært i stand til å si hva organisasjonen heter eller hvilket formålet kapringen av en tømmerlast skulle ha. (©NTB)