En amerikansk tøffing

En amerikansk tøffing
En amerikansk tøffing
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen amerikanske countrygiganten Toby Keith kommer til Norge for første gang i høst. ABC Nyheter har snakket med tøffingen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter) Som takk for at det norske publikummet har kjøpt hans siste utgivelse, «That Don´t Make Me A Bad Guy» hele veien til platina-trofé, gjør Keith to konserter, i Oslo 21. november og i Bergen 22. november.

ABC Nyheter snakket med Toby Keith før nyheten om Norges-konsertene ble sluppet. Da uttrykte han tilfredshet med at folk så langt unna satte så stor pris på musikken hans. Vi er vant til at det er rapartister og metallrockere av det svarteste slaget som ankommer Norge med bagen full av kontroverser. Med Toby Keith besøk kan vi også føye country til denne lista.

Kranglet med Kris Kristofferson?

For det er umulig å skrive om den førtiåtte år gamle Oakien, født i Clinton, Oklahoma, uten å nevne at det finnes de som har innvendinger mot tittelen på Toby Keiths norske suksessalbum.

Den klart mest publiserte feiden Keith har vært involvert i, var den som utspant seg etter at sangerinnen i Dixie Chicks, Natalie Maines, kritiserte President George W. Bush fra en konsertscene i London. Toby Keith var den blant Maines kolleger som tok kraftigst til motmæle, og saken utviklet seg raskt til en stillingskrig der stjernene også slaktet hverandres sanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindre kjent på våre breddegrader er historien som dukket opp i et bredt anlagt portrett av låtskriveren/ skuespilleren/ aktivisten Kris Kristofferson i magasinet Rolling Stone på vårparten. I følge forfatteren, skuespilleren Ethan Hawke, skulle Keith og Kristofferson vært en hårsbredd fra å havne i slåsskamp med hverandre bak scenen på en Willie Nelson-konsert for et par år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nelson, som er buddy med både Keith og Kristofferson, stod i kulissene sammen med en rekke artister, inkludert Kristofferson, da Keith gikk forbi, på vei ut på scena. Da han passerte skal Keith ha sagt til Kristofferson; «None of that leftist shit tonight, Kris?».

Oppfordringen fra Keith om å holde de politiske synspunktene for seg selv falt i svært dårlig jord hos Kristofferson, som stoppet Keith og glefset til ham; - Har du noensinne kjempet med våpen i hånd!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var visstnok bare det faktum at det var flere andre til stede som forhindret at de to fløy i synet på hverandre. Selv hevder Keith at han har bilagt striden med i hvertfall Dixie Chicks.

- Det er viktigere ting å holde på med.

For ikke bare er Keith en av USAs mest fremgangrike countryartister, med fjorten hit-album bak seg. Han er også skuespiller, plateselskapseier (Show Dog Nashville), restauratør (Toby Keith´s I love This Bar & grill) med fire restauranter så langt og eget klesmerke, TK Steelman!

Satt langt inne

Men selv om Toby Keiths karriere blomstrer som aldri før, satt gjennombruddet langt inne.

Keith jobbet med oljeboring i Oklahoma på 80-tallet og spilte i band på fritida. I 1993 dro han til Nashville, som tusenvis før og etter ham, for å prøve lykken. Men demoene ble avvist av alle selskapene på Music Row, og målet hans om å få kontrakt før han fylte tretti var for lengst en tapt sak. Da grep tilfeldighetene inn, en flyvertinne som var fan av Keith ga en demo til en passasjer, Harold Shedd, ansatt på et av selskapene som allerede hadde sagt nei til Keith.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Shedd likte det han hørte og ikke lenge etter satt debutsingelen, «Should’ve Been A Cowboy», som et skudd øverst på Billboards country hitliste. Det selvtitulerte debutalbumet solgte raskt til platinum. I de femten årene som har gått, har Toby Keith holdt seg på seierspallen år etter år, sammen med George Strait og Alan Jackson. Men Jackson slo altså Keith i spurten på vei til Norge med noen få måneder.

I likhet med Jackson, har Keith også i flere år hatt et svært godt grep på NRKs Country Jukebox-sendinger. Hans ofte humoristiske videoer går like godt hjem hos norske fans, som hos hans hjemmepublikum. Fortellingen om vanlige slitere som slår seg løs når anledningen byr seg, har klart grenseoverskridende resonans.

Da ABC Nyheter ringte Keith for en prat, på forsommeren, fikk vi beskjed av sekretæren hans om at intervjuet måtte utsettes, fordi Keith var på vei til Det Hvite Hus!

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var en prisutdeling der, det er jo ikke noe en kan si nei til, unnskylder Keith seg, litt brydd, da vi spør ham om han har for vane å slenge innom boligen til Obama.

- Men det er vel ikke alle som er klar over (Eller tror på—journ. kommentar) at jeg er demokrat. En konservativ demokrat. Det betyr altså ikke at jeg deler alle Obamas synspunkter.

Konsertturné i Afghanistan

Keith, viss far var offiser, sier at han ble oppdratt til å respektere folk som setter sitt eget liv i fare i militæret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har nettopp vært på en ny konsertturné i Afghanistan. Jeg synes det er min plikt å bidra med det jeg kan for soldatene i Irak og Afghanistan.

I likhet med de fleste andre artister er Keith også oppatt av utviklingen i musikkbransjen. Han opplever at han er heldig som har lykkes med å etablere seg på et høyt nivå før illegal nedlasting og generell forringelse av musikkens verdi satte inn for fullt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er mye rart som skjer innenfor countrybransjen om dagen. De siste årene har idolkonkurranser og den slags fått større og større betydning også i Nashville. Det går på bekostning av selve sangene. Det som alltid har vært kjernen i countrymusikken. Jeg ser ikke så mange virkelige talenter lenger.

Toby Keith har ikke bare et langt engasjement bak seg for amerikanske soldater, han solidariserer seg også med amerikanske industriarbeidere. Spesielt de som jobber i bilbransjen. Derfor har han lenge samarbeidet med Ford, han gjør annonsekampanjer for bilmerket og han har skrevet egne sanger om sitt forhold til bil-ikonet, «Ford Truck Man».

Vi ser ikke bort fra at det handler om en og annen hestekraft på Keith utlovede, nye album, «American Ride», som ventelig er ute før han setter sine støvler på norsk jord.