Hyllet, men ikke kjent

Arne Lygres skuespill er oversatt til ti språk. Her hjemme er det likevel få lesere som vet hvem han er.
Arne Lygres skuespill er oversatt til ti språk. Her hjemme er det likevel få lesere som vet hvem han er.

Arne Lygre har skrevet en av de romanene kritikere og forfattere har hatt høyest forventninger til i bokhøsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arne Lygre

Født: I Bergen i 1968

Yrke: Dramatiker og forfatter

Aktuell med: Romanen "Min døde mann"

Skuespillene hans er oversatt til ti språk, og de fremføres på scener i hele Europa.

- Jeg forsøker å nå inn til noe som er ekstensielt som jeg leter etter. Jeg er interessert i det som ikke går helt opp, at jeg ikke vet helt hva som skjer, sier Arne Lygre.

Det er fint at forfatteren er så hyggelig. Han skriver nemlig bøker som ikke lar seg forstå så lett.

- Det har vært vanskelig å finne ut hva jeg skal spørre deg om fordi jeg forstår ikke helt hva som skjer i denne boka. Jeg kan ane det, men i det jeg forsøker å forstå hva det er så glir det liksom unna, sier ABC Nyheter.

Vi ser noe skyldbetynget på den nye boka hans som ligger på kafebordet.

- Jeg syntes at det høres ut som en kvalitet, mer enn en mangel, mener Lygre.

- Kankje er det det som er kunstopplevelsen, tilføyer forfatteren.

Kritikerrost

Arne Lygre har en evne til å skrive om situasjoner man ikke helt forstår, om mennesker og hva som skjer mellom dem på en måte som ikke fanger de, men utforsker rommet mellom personene. Dette er noe kritikere stadig trekker frem ved forfatteren som en av hans største kvaliteter.

Både kritikere og forfattere elsker nemlig Arne Lygre. De liker ham til og med i utlandet. Lygres skuespill er satt opp i Danmark, Tyskland, Frankrike, Italia, Portugal og Brasil. Det er i grunnen litt rart at han ikke er mer kjent her hjemme.

Selv sier han at suksessen gjør ham ydmyk.

- Det er givende å få føle at noe man har jobbet med så hardt og kompromissløst treffer andre, sier forfatteren.

Følelser som drivkraft

Nå har han gitt ut sin andre roman. «Min døde mann» handler om fire menn som forsøker å orientere seg etter sine behov og lengsler. Den er ikke vanskelig å lese, men rekkevidden av hva som skjer går inn i noe som er vanskelig å definere.

- Det føles som om uansett hva jeg sier, så reduserer jeg boken veldig, sier Lygre.

Den bifile hovedpersonen sniker seg en kveld vekk fra sin kone og sine barn til en ny elsker. Elskeren forsøker å veie opp for utskeielsene sine på internett ved å perfeksjonere seg selv på andre områder. En ung gutt rømmer hjemmefra fordi foreldrene ikke vil godta ham. Hovedpersonen hjemsøkes samtidig av minnene fra kampene i forholdet med sin døde kjæreste.

Uansett hva jeg sier så reduserer jeg boken veldig

I «Min døde mann» bruker Lygre hovedpersonenes innerste tanker og følelser som drivkraft i handlingen.

- Jeg forsøkte å finne ett ord som beskriver alle i boken, og da var det hjemløshet jeg satt igjen med, sier forfatteren.

En kjærlighetstap-roman

Vi spør om han har skrevet en kjærlighetsroman.

- Kjærligheten er jo på en måte litt ødelagt. Nei, jeg tror heller at det er en kjærlighetstap-roman. Det er tapet som setter hovedpersonen i den situasjonen han er i og som setter alt i bevegelse, sier forfatteren.

- Jeg ville skrive en bok om en mann som har to liv. Jeg-personen i åpningen befinner seg i en ekstrem posisjon. Den situasjonen han er i da har fått ham ut av likevekt. Det er en drift og en flukt i det. Mye av det som skjer har noen elementer av erstatning i seg. Det å erstatte et tap. Det er som om situasjonen han er i gjør at han hekter seg på personene han møter, sier Lygre.

- Er det en forskjell mellom å skrive om homofil kjærlighet og heterofil kjærlighet?

- Ja og nei vil jeg si. Det er jo en del elementer her som er spesifikke fordi det er en bok om fire menn som representerer ulike aspekter. På den andre siden så kan du si at nå har vi sittet og snakket om en kjærlighetsroman uten å forholde oss til det homofile aspektet. Jeg tror at det er noe i språket, tonen og konstruksjoner som får frem en allmennmenneskelig higen etter noe, sier Lygre.

Noe som står for seg selv

«Min døde mann» er skrevet enkelt og renskåret. Det er i stor grad opp til leseren å fargelegge og fylle inn detaljene.

- Jeg jobber med få virkemidler. En vei, et hus, et hav og noen mennesker. Jeg er ikke interessert i detaljer uten relevans. Det er et nakent uttrykk, forklarer Lygre.

Han har ønsket å skape en bok uavhengig av referanser og detaljer.

Det handler ofte om å vekke følelser. Å få tekstene til å treffe noe i den som leser

- Jeg har en higen etter å skape verk som står litt for seg selv, som er referanseløse, som er autonomt, sier forfatteren

Dette gjenspeiler seg også i språket. I «Min døde mann» er ordene rene og enkle.

- Når jeg skriver er det noe i språket som treffer meg. At setningen sier noe mer enn det den utgjør i seg selv på et vis. Det er en form og en tone som er stram og stille. Det handler ofte om å vekke følelser. Å få tekstene til å treffe noe i den som leser, sier Lygre.

Nakent og nakent

Det er mer enn det litterære uttrykket til Lygre som er nakent. «Min døde mann» handler en god del om fysisk nakenhet.

- Det er en del sex i denne boken. Dette kan virke noe underkommunisert på omslaget og i forlagets omtale. Er det med hensikt?

Her blir forfatteren noe forundret.

- Er det så mye da? spør han.

ABC Nyheter bekrefter dette. Vi begir oss nå inn på en del av samtalen som inneholder en del eh`er og tenkepauser.

- Jeg tenker på det mer som en naturlig del av forløpet over de dagene, sier forfatteren.

- Grunnen til at det er så sentralt er at den typen kontakt de har hatt er styrt av det. Derfor blir det liggende der som en selvfølgelig ting. Det handler jo også på en måte om et utroskapsforhold. Jeg syntes at det har en naturlig plass der, sier Lygre.

- Du har fått mye respekt og suksess, men det er fortsatt få i det brede lag av lesere som kjenner til deg. Ønsker du å treffe dem også?

- Jeg merker at det er ikke en drivkraft. Drivkraften er å skrive noe godt og å utvikle meg fra noe jeg har gjort før som en fortsettelse av forfatterskapet. Det er heller ikke slik at jeg har noe imot å nå bredere ut enn jeg gjør, men det skal være på grunn av kvalitet og ikke på tross av det. Det finnes en del forfattere som klarer den balansen. Per Petterson er en av de, men det er jo ikke mange. Jeg er ikke en av de som stiller opp i alt mulig bare for å bli mer kjent enn det jeg er. Jeg liker bedre å skape ett verk enn å kommunisere det i ettertid. Det er en sånn egen del av det å være forfatter som er litt på siden av det jeg elsker å gjøre, sier Lygre.

Baklogg Søndagsintervjuet:

Det viktigste spørsmålet - Monica Isakstuen Stavlund

Hard mot de harde - Nina Owing om valgkampjournalistikk

Høstens Flammer - Bendik Wold og Nils-Øivind Haagensen

Å oversette en skjebnessymfoni - Kjell Olaf Jensen om Irene Nemirovsky

Månenerver - Johan Harstad om månelandingen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken
Siste nytt
17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus