Hyllet, men ikke kjent

Arne Lygres skuespill er oversatt til ti språk. Her hjemme er det likevel få lesere som vet hvem han er.
Arne Lygres skuespill er oversatt til ti språk. Her hjemme er det likevel få lesere som vet hvem han er.

Arne Lygre har skrevet en av de romanene kritikere og forfattere har hatt høyest forventninger til i bokhøsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arne Lygre

Født: I Bergen i 1968

Yrke: Dramatiker og forfatter

Aktuell med: Romanen "Min døde mann"

Skuespillene hans er oversatt til ti språk, og de fremføres på scener i hele Europa.

- Jeg forsøker å nå inn til noe som er ekstensielt som jeg leter etter. Jeg er interessert i det som ikke går helt opp, at jeg ikke vet helt hva som skjer, sier Arne Lygre.

Det er fint at forfatteren er så hyggelig. Han skriver nemlig bøker som ikke lar seg forstå så lett.

- Det har vært vanskelig å finne ut hva jeg skal spørre deg om fordi jeg forstår ikke helt hva som skjer i denne boka. Jeg kan ane det, men i det jeg forsøker å forstå hva det er så glir det liksom unna, sier ABC Nyheter.

Vi ser noe skyldbetynget på den nye boka hans som ligger på kafebordet.

- Jeg syntes at det høres ut som en kvalitet, mer enn en mangel, mener Lygre.

- Kankje er det det som er kunstopplevelsen, tilføyer forfatteren.

Kritikerrost

Arne Lygre har en evne til å skrive om situasjoner man ikke helt forstår, om mennesker og hva som skjer mellom dem på en måte som ikke fanger de, men utforsker rommet mellom personene. Dette er noe kritikere stadig trekker frem ved forfatteren som en av hans største kvaliteter.

Både kritikere og forfattere elsker nemlig Arne Lygre. De liker ham til og med i utlandet. Lygres skuespill er satt opp i Danmark, Tyskland, Frankrike, Italia, Portugal og Brasil. Det er i grunnen litt rart at han ikke er mer kjent her hjemme.

Selv sier han at suksessen gjør ham ydmyk.

- Det er givende å få føle at noe man har jobbet med så hardt og kompromissløst treffer andre, sier forfatteren.

Følelser som drivkraft

Nå har han gitt ut sin andre roman. «Min døde mann» handler om fire menn som forsøker å orientere seg etter sine behov og lengsler. Den er ikke vanskelig å lese, men rekkevidden av hva som skjer går inn i noe som er vanskelig å definere.

- Det føles som om uansett hva jeg sier, så reduserer jeg boken veldig, sier Lygre.

Den bifile hovedpersonen sniker seg en kveld vekk fra sin kone og sine barn til en ny elsker. Elskeren forsøker å veie opp for utskeielsene sine på internett ved å perfeksjonere seg selv på andre områder. En ung gutt rømmer hjemmefra fordi foreldrene ikke vil godta ham. Hovedpersonen hjemsøkes samtidig av minnene fra kampene i forholdet med sin døde kjæreste.

Uansett hva jeg sier så reduserer jeg boken veldig

I «Min døde mann» bruker Lygre hovedpersonenes innerste tanker og følelser som drivkraft i handlingen.

- Jeg forsøkte å finne ett ord som beskriver alle i boken, og da var det hjemløshet jeg satt igjen med, sier forfatteren.

En kjærlighetstap-roman

Vi spør om han har skrevet en kjærlighetsroman.

- Kjærligheten er jo på en måte litt ødelagt. Nei, jeg tror heller at det er en kjærlighetstap-roman. Det er tapet som setter hovedpersonen i den situasjonen han er i og som setter alt i bevegelse, sier forfatteren.

- Jeg ville skrive en bok om en mann som har to liv. Jeg-personen i åpningen befinner seg i en ekstrem posisjon. Den situasjonen han er i da har fått ham ut av likevekt. Det er en drift og en flukt i det. Mye av det som skjer har noen elementer av erstatning i seg. Det å erstatte et tap. Det er som om situasjonen han er i gjør at han hekter seg på personene han møter, sier Lygre.

- Er det en forskjell mellom å skrive om homofil kjærlighet og heterofil kjærlighet?

- Ja og nei vil jeg si. Det er jo en del elementer her som er spesifikke fordi det er en bok om fire menn som representerer ulike aspekter. På den andre siden så kan du si at nå har vi sittet og snakket om en kjærlighetsroman uten å forholde oss til det homofile aspektet. Jeg tror at det er noe i språket, tonen og konstruksjoner som får frem en allmennmenneskelig higen etter noe, sier Lygre.

Noe som står for seg selv

«Min døde mann» er skrevet enkelt og renskåret. Det er i stor grad opp til leseren å fargelegge og fylle inn detaljene.

- Jeg jobber med få virkemidler. En vei, et hus, et hav og noen mennesker. Jeg er ikke interessert i detaljer uten relevans. Det er et nakent uttrykk, forklarer Lygre.

Han har ønsket å skape en bok uavhengig av referanser og detaljer.

Det handler ofte om å vekke følelser. Å få tekstene til å treffe noe i den som leser

- Jeg har en higen etter å skape verk som står litt for seg selv, som er referanseløse, som er autonomt, sier forfatteren

Dette gjenspeiler seg også i språket. I «Min døde mann» er ordene rene og enkle.

- Når jeg skriver er det noe i språket som treffer meg. At setningen sier noe mer enn det den utgjør i seg selv på et vis. Det er en form og en tone som er stram og stille. Det handler ofte om å vekke følelser. Å få tekstene til å treffe noe i den som leser, sier Lygre.

Nakent og nakent

Det er mer enn det litterære uttrykket til Lygre som er nakent. «Min døde mann» handler en god del om fysisk nakenhet.

- Det er en del sex i denne boken. Dette kan virke noe underkommunisert på omslaget og i forlagets omtale. Er det med hensikt?

Her blir forfatteren noe forundret.

- Er det så mye da? spør han.

ABC Nyheter bekrefter dette. Vi begir oss nå inn på en del av samtalen som inneholder en del eh`er og tenkepauser.

- Jeg tenker på det mer som en naturlig del av forløpet over de dagene, sier forfatteren.

- Grunnen til at det er så sentralt er at den typen kontakt de har hatt er styrt av det. Derfor blir det liggende der som en selvfølgelig ting. Det handler jo også på en måte om et utroskapsforhold. Jeg syntes at det har en naturlig plass der, sier Lygre.

- Du har fått mye respekt og suksess, men det er fortsatt få i det brede lag av lesere som kjenner til deg. Ønsker du å treffe dem også?

- Jeg merker at det er ikke en drivkraft. Drivkraften er å skrive noe godt og å utvikle meg fra noe jeg har gjort før som en fortsettelse av forfatterskapet. Det er heller ikke slik at jeg har noe imot å nå bredere ut enn jeg gjør, men det skal være på grunn av kvalitet og ikke på tross av det. Det finnes en del forfattere som klarer den balansen. Per Petterson er en av de, men det er jo ikke mange. Jeg er ikke en av de som stiller opp i alt mulig bare for å bli mer kjent enn det jeg er. Jeg liker bedre å skape ett verk enn å kommunisere det i ettertid. Det er en sånn egen del av det å være forfatter som er litt på siden av det jeg elsker å gjøre, sier Lygre.

Baklogg Søndagsintervjuet:

Det viktigste spørsmålet - Monica Isakstuen Stavlund

Hard mot de harde - Nina Owing om valgkampjournalistikk

Høstens Flammer - Bendik Wold og Nils-Øivind Haagensen

Å oversette en skjebnessymfoni - Kjell Olaf Jensen om Irene Nemirovsky

Månenerver - Johan Harstad om månelandingen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:47 Fifa vil endre offsidereglene før EM13:35 Noen anklager oss for skremselspropaganda13:28 PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35 Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34 – NRK har gjort meg til syndebukk12:33 Britta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26 Regn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18 Carlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08 Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54 Mann funnet død i elv11:37 Riiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36 Tyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35 Illevarslende værmelding for Johaug11:05 Hull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39 Tre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38 Flere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37 Reagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30 Dark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11 NRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07 Popmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01 Barry Matheson er død09:44 Rekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18 Gresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14 Nye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07 Snart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34 Iranske dissidenter krever boikott av valget08:31 Mann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18 Arrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59 Nav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52 Russisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04 Forskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00 Norsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59 Buttigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45 Klæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31 Tysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13 Nybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04 Mann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55 Dagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46 Rapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18 LO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03 Medier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38 Fire døde i flystyrt i Australia03:37 Flere virussmittede i Sør-Korea03:30 Passasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03 Innbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02 Amerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32 Unicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02 Nesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00 Over 2.000 døde i virusepidemi01:32 Elton John avlyser i New Zealand01:25 Lokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19 Apples virusfrykt ga børsnedgang01:11 Casper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25 Extra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58 Saúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43 Kavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15 Svekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57 Røe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35 Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33 Kompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32 Bolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58 Iran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23 Søk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22 Johaug vant prologen i Åre-sprinten14:21 Snøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30 Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29 Soldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22 Narkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05 Antall mottakere øker i AFP-ordningen
Siste nytt
13:47SportFifa vil endre offsidereglene før EM13:35StemmerNoen anklager oss for skremselspropaganda13:28NorgePSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35VerdenVannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34Kultur– NRK har gjort meg til syndebukk12:33PengerBritta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26NorgeRegn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18SportCarlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08VerdenAmnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54NorgeMann funnet død i elv11:37SportRiiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36VerdenTyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35SportIllevarslende værmelding for Johaug11:05StemmerHull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39VerdenTre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37PengerReagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30NorgeDark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11SportNRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07KulturPopmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01KulturBarry Matheson er død09:44PengerRekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18VerdenGresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14VerdenNye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07NorgeSnart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34PolitikkIranske dissidenter krever boikott av valget08:31NorgeMann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18SportArrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59PengerNav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52VerdenRussisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04VerdenForskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00NorgeNorsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59PolitikkButtigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45SportKlæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31SportTysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13NorgeNybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04NorgeMann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55NorgeDagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenIsrael skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46KulturRapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18NorgeLO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03VerdenMedier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38VerdenFire døde i flystyrt i Australia03:37VerdenFlere virussmittede i Sør-Korea03:30VerdenPassasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03NorgeInnbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02VerdenAmerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32NorgeUnicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02NorgeNesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00Helse og livsstilOver 2.000 døde i virusepidemi01:32KulturElton John avlyser i New Zealand01:25NorgeLokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19VerdenApples virusfrykt ga børsnedgang01:11SportCasper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25NorgeExtra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58SportSaúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43VerdenKavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15KulturSvekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57PengerRøe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35PolitikkTrumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33PolitikkKompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32SportBolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55NorgeRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58VerdenIran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23NorgeSøk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22SportJohaug vant prologen i Åre-sprinten14:21NorgeSnøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30VerdenAktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29VerdenSoldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22VerdenNarkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05PengerAntall mottakere øker i AFP-ordningen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus