39 prosent av Oslos elever er minoriteter

ØKER: Det blir stadig flere minoritetsspråklige i Oslo-skolen. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
ØKER: Det blir stadig flere minoritetsspråklige i Oslo-skolen. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

<pForeldre ønsker «hvitere» skoler. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor var 39 prosent av alle elevene i Oslos grunnskole med en annen bakgrunn en den helnorske og noen skoler kunne telle opptil 97 prosent elever med et annet morsmål enn norsk (dette inkluderer også vestlige land). Dette melder lørdagens utgave av Aftenposten.

Bjørn Ole Berges barn begynner denne høsten i 2. klasse. Opprinnelig skulle Vibeke-Margrethe (7) ha gått på skolen i nabolaget, Mortensrud. Men da foreldrene oppdaget det høye antallet innvandrerbarn på skolen, bestemte de seg i stedet for at datteren skulle gå på Stenbråten hvor antallet minoritetsspråklige elever ligger på 51 prosent.

- Det var rett og slett uaktuelt at Vibeke-Margrethe skulle ende opp som den eneste norske i klassen. Hva slags norskopplæring ville det gitt henne? Og hvem skulle hun identifisere seg med, spør Berge ifølge Aftenposten.

- En innsats for integreringen

Pappa Berge ønsker flerkulturelle skoler velkommen, men mener fordelingen burde vært jevnere. I skoleåret 08/09 var minoritetselever i flertall på 52 av 125 grunnskoler i Oslo. For åtte år siden var antallet 21.

- Jeg ser jo at vi bidrar til en enda dårligere miks på skolen. Men hvorfor skal akkurat vi stå for den miksen? Det er så lett å ha riktige meninger. Men de som kritiserer, kunne jo tatt plassen hennes.

Likevel er det ikke alle som har noe i mot skoler med høyt antall innvandrerbarn. Rønnaug Hartz’ datter, Astrid, har gått fire år på Vahl skole.

- Det er jo litt pussig når vi som majoritet blir sett på som det kuriøse. Jeg føler at Astrid og jeg gjør en innsats for integreringen. Men vi får ikke noe kreditt eller støtte utenfra, sier hun og etterlyser engasjement fra politikerne.

Skolene med flest minoritetsspråklige elever da sommerferien begynte var Mortensrud på Søndre Nordstrand (97 prosent), Tøyen i Gamle Oslo (96 prosent), Vahl i Gamle Oslo (94 prosent), Hersleb i Gamle Oslo (94 prosent) og Rommen på Stovner (94 prosent). De «hviteste» skolene er Bekkelaget på Nordstrand (0 prosent), Maridalen i Nordre Aker (0 prosent) og Bogstad i Vestre Aker (3 prosent).

Personvernpolicy