Valg som voldsmagnet

<strong>TROSSET VOLDEN:</strong> To kvinner ankommer det strengt bevoktede valglokalet i Mazar-e-Sharif denne uka. Foto: AP
TROSSET VOLDEN: To kvinner ankommer det strengt bevoktede valglokalet i Mazar-e-Sharif denne uka. Foto: AP

Volden blusset opp i forbindelse med torsdagens presidentvalg i Afghanistan. Fem måneder før parlamentsvalget i Irak gjør landets opprørsbevegelser seg også der klare til «valgkamp».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

URIKS PÅ LØRDAG

Hver lørdag kommenterer journalistveteranene Jahn Otto Johansen og Jan-Erik Smilden både kjente og mindre kjente aktuelle utenrikstemaer for ABC Nyheter.

Les hele serien her: Uriks på lørdag

Afghanistan-valget ble ikke det blodbadet man hadde fryktet på forhånd. Et 70-talls voldsaksjoner med «bare» 26 drepte fikk folk som USAs president Barack Obama og NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen til å kalle valget «en suksess». Men er det virkelig så enkelt?

Valg bør fortrinnsvis avholdes i perioder der det er fravær av krig. Når USA, NATO, FN, EU og den afghanske regjeringen likevel valgte å gjennomføre torsdagens valg, var det fordi man ønsket å vise at det afghanske samfunnet fungerer og at man ikke lot seg trosse eller true av opprørsbevegelsene i landet, anført av Taliban. Frammøtet under valget skal ha vært mellom 40 og 50 prosent. Det er i seg selv imponerende under de rådende forhold. Men er det nok til at mange medier, norske Aftenposten og Dagsavisen inkludert, kan ha sin hovedvinkling på at afghanerne «trosset frykten og Taliban»?

President Hamid Karzai har avgitt sin stemme i Kabul. Foto: APPresident Hamid Karzai har avgitt sin stemme i Kabul. Foto: AP

VG-stemme til Mubarak

Ingen kan kreve at valg i land som herjes av konflikter skal være demokratiske. Midtøsten og Sentral-Asia har ikke akkurat vært preget av rettferdige og åpne valgprosesser. Jeg husker spesielt godt det irakiske parlamentsvalget i Saddam Husseins Irak i 1980. I et valglokale i Arbil i det kurdisk-dominerte Nord-Irak hadde tolken oversettelsen klar allerede før jeg hadde begynt mine intervjuer. Alle jeg spurte kunne med tolkens hjelp fortelle at de var «lykkelige over å delta i verdens mest demokratiske valg». Min oppasser fra det irakiske informasjonsdepartementet kunne også velvillig fortelle både lesekyndige og ikke-lesekyndige hvilke kandidater de skulle stemme på. I 1981, etter drapet på Anwar Sadat, var det presidentvalg i Egypt. Da var jeg vitne til at VGs utsendte medarbeider – for å vise hvor lett det var å fuske – stemte på Hosni Mubarak. Valgmedarbeiderne i stemmelokalet var lykkelige over at en fra det fjerne nord ville stemme på presidentkandidaten deres, den eneste som fikk stille opp selvfølgelig.

Afghanerne strømmet til valglokalene til tross for volden. Foto: APAfghanerne strømmet til valglokalene til tross for volden. Foto: AP

Legitimitet er viktig

Nå er disse eksemplene tatt fra stater som på langt nær kunne kalles demokratiske. Valg i diktaturstater, som Irak var i 1980, er alltid en farse der opposisjonen ikke får stille til valg og der resultatene er forutbestemt. Men valg dreier seg uansett om legitimitet. Før presidentvalget i Afghanistan allierte den sittende president Hamid Karzai seg med noen av de mest beryktede krigsherrene i landet, for å sikre seg avgjørende stemmer. Dersom Karzai fortsetter som president, vil disse alliansepartnerne sikre seg enda større innflytelse enn de allerede har i åra som kommer. Er det et sunt tegn på demokratiutvikling? Og hva med alle andre avtaler som er gjort på bakrommet? Og hva skal man si om alle rapportene om valgfusk, ikke minst avsløringene om at blekket som folk dyppet fingrene i for å stemme, lett kunne fjernes med klor og andre blekemidler? Inngir slikt tillit?

Og uansett om Hamid Karzai blir valgvinner, har han ikke sikret seg den nødvendige legitimitet blant sine egne stammefrender, pashtunerne; til det var nemlig valgdeltakelsen altfor lav i de pashtunske områdene i det sørlige Afghanistan.

Verdt pengene?

Det såkalte verdenssamfunnet, anført av USA, har satset mye på Afghanistan-valget, også økonomisk. 1,4 milliarder kroner kostet arrangementet, hovedsakelig finansiert av EU. Nå er slike summer småpenger i internasjonal sammenheng, men når man vet hvor lite som brukes på å bygge opp det sivile samfunnet i Afghanistan, er det likevel et tankekors.

Taliban og andre opprørsgrupper har økt sin voldelige virksomhet i Afghanistan de siste månedene og ukene. Det er liten tvil om at valget har virket som en ren magnet. Det finns ingen bedre måte å avsløre et regimes mangel på sikkerhet enn ved å ramme tilsiktede og utilsiktede mål. Vi må heller ikke glemme at opprørskampen er retter mot de internasjonale soldatene i Afghanistan. Når Taliban klarte å ramme NATO-hovedkvarteret i Kabul med en bilbombe forrige lørdag, viser det at den militante islamistgruppa er i stand til å slå til nesten hvor som helst, uansett hvor store sikkerhetstiltak og hvor mange ekstra soldater som settes inn i kampen.

Forbereder Irak-valg

I Irak er det parlamentsvalg i januar, men også der ser opprørerne ut til å forberede «valgkamp». Terroraksjonene i Bagdad sist onsdag, der minst 95 mennesker ble drept, var først og fremst rettet inn mot bygningene som huser landets utenriks- og finansdepartement. Flere eksperter satte disse aksjonene i sammenheng med det kommende parlamentsvalget. Mange frykter at både sunnimuslimske og sjiamuslimske opprørere skal bruke de neste månedene til å gjennomføre aksjoner for å destabilisere Irak ytterligere og for å svekke den sittende regjeringen så mye som mulig før velgerne skal si sitt.

Sunnimuslimske opprørere i Irak, både utenfor og innenfor al-Qaida-nettverket har all interesse av å svekke legitimiteten til den sjiadominerte regjeringen ledet av Nouri al-Maliki. Men det er også fare for at sjiamuslimske militante grupper vil utfordre Maliki, i et internt sjiaoppgjør. I tillegg tyder mye på at sunnimuslimer i nord ønsker å provosere den kurdiske selvstyremyndigheten, ikke minst noe gjentatte angrep mot byen Mosul den siste tida viser. Også disse angrepene kan sees som en langsiktig strategi foran valgene i januar neste år.

Skal man så bare droppe valg og stanse forsøkene på å demokratisere land som Afghanistan og Irak? Er ikke det å kapitulere for opprørsgruppene og gi opp det som er blitt kalt «krigen mot terror»?

Lang vei fram

Spørsmålet er uansett hvor demokratiske valg kan bli i land der de fleste stemmer etter stamme-, klan- og familietilhørighet og der kvinnene ofte må stemme som sine menn. Vanlige politiske partier er med få unntakelser sjeldne eller ikke-eksisterende i slike land. Jeg noterer med glede at mange unge mennesker både i Afghanistan og i Irak er for en utvikling av multietniske og multireligiøse partier, men veien fram er lang. Og er nødvendigvis den vestlige modellen løsningen på alle problemer?

Les flere «Uriks på lørdag» her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:25 Beitekrise for rein i deler av Nordland16:23 Norge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11 Fant massegrav: Hver og en var behandlet med varsomhet15:40 VM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12 Bombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37 Arrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26 Rosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23 Rop om hjelp til flyktningene i Syria14:21 Omfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47 Fifa vil endre offsidereglene før EM13:35 Noen anklager oss for skremselspropaganda13:28 PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35 Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34 – NRK har gjort meg til syndebukk12:33 Britta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26 Regn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18 Carlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08 Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54 Mann funnet død i elv11:37 Riiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36 Tyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35 Illevarslende værmelding for Johaug11:05 Hull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39 Tre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38 Flere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37 Reagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30 Dark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11 NRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07 Popmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01 Barry Matheson er død09:44 Rekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18 Gresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14 Nye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07 Snart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34 Iranske dissidenter krever boikott av valget08:31 Mann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18 Arrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59 Nav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52 Russisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04 Forskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00 Norsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59 Buttigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45 Klæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31 Tysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13 Nybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04 Mann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55 Dagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46 Rapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18 LO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03 Medier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38 Fire døde i flystyrt i Australia03:37 Flere virussmittede i Sør-Korea03:30 Passasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03 Innbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02 Amerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32 Unicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02 Nesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00 Over 2.000 døde i virusepidemi01:32 Elton John avlyser i New Zealand01:25 Lokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19 Apples virusfrykt ga børsnedgang01:11 Casper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25 Extra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58 Saúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43 Kavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15 Svekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57 Røe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35 Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33 Kompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32 Bolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre
Siste nytt
16:25NorgeBeitekrise for rein i deler av Nordland16:23Helse og livsstilNorge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11NyheterFant massegrav: Hver og en var behandlet med varsomhet15:40SportVM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12NorgeBombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37SportArrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26SportRosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23VerdenRop om hjelp til flyktningene i Syria14:21NorgeOmfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47SportFifa vil endre offsidereglene før EM13:35StemmerNoen anklager oss for skremselspropaganda13:28NorgePSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35VerdenVannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34Kultur– NRK har gjort meg til syndebukk12:33PengerBritta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26NorgeRegn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18SportCarlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08VerdenAmnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54NorgeMann funnet død i elv11:37SportRiiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36VerdenTyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35SportIllevarslende værmelding for Johaug11:05StemmerHull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39VerdenTre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37PengerReagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30NorgeDark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11SportNRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07KulturPopmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01KulturBarry Matheson er død09:44PengerRekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18VerdenGresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14VerdenNye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07NorgeSnart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34PolitikkIranske dissidenter krever boikott av valget08:31NorgeMann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18SportArrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59PengerNav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52VerdenRussisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04VerdenForskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00NorgeNorsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59PolitikkButtigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45SportKlæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31SportTysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13NorgeNybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04NorgeMann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55NorgeDagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenIsrael skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46KulturRapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18NorgeLO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03VerdenMedier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38VerdenFire døde i flystyrt i Australia03:37VerdenFlere virussmittede i Sør-Korea03:30VerdenPassasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03NorgeInnbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02VerdenAmerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32NorgeUnicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02NorgeNesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00Helse og livsstilOver 2.000 døde i virusepidemi01:32KulturElton John avlyser i New Zealand01:25NorgeLokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19VerdenApples virusfrykt ga børsnedgang01:11SportCasper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25NorgeExtra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58SportSaúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43VerdenKavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15KulturSvekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57PengerRøe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35PolitikkTrumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33PolitikkKompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32SportBolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55NorgeRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus