Max uttelling i Haugesund

Aksel Hennie vant prisen for beste mannlige skuespiller for sin innsats i Max Manus. ( Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix)
Aksel Hennie vant prisen for beste mannlige skuespiller for sin innsats i Max Manus. ( Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix)

<pMax Manus ble vinneren på årets Amandautdeling. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (ABC Nyheter): Max Manus gjorde nærmest rent bord på årets Amandapris. Med syv priser kan filmen trygt kalles årets store vinner.

Filmens første seier og kveldens første pris delte Aksel Hennie ut i kategorien beste kvinnelige birolle. Agnes Kittelsen vant for sin innsats i Max Manus.

Agnes Kittelsen vant beste kvinnelige birolle. (Foto: Scanpix)Agnes Kittelsen vant beste kvinnelige birolle. (Foto: Scanpix)

- Det var veldig koselig å få prisen av Aksel. Dette er en rolle som har krevd mye arbeid, sa Kittelsen som ville trekke fram avdøde manusforfatter Thomas Nordseth-Tiller som en stor faktor i at Max Manus har blitt så suksessfull.

Prisen for beste foto ble delt ut av Hollywood-regissør Ray Kays som har laget musikkvideoene til en rekke kjente musikere som Lady GaGa og Beyonce. Prisen gikk til Geir Hartly Andreassen for filmen Max Manus.

Fikk Amanda etter sin død

Thomas Nordseth-Tillers familie tok i mot prisen i hans navn. (Foto: Scanpix)Thomas Nordseth-Tillers familie tok i mot prisen i hans navn. (Foto: Scanpix)

Thomas Nordseth-Tiller fikk Amanda for beste filmmanus for Max Manus. Nordseth-Tiller døde av kreft i mai 28 år gammel og det var familien som tok imot prisen i hans navn.

- Vi er veldig stolte. Det er selvsagt veldig tungt at han ikke er her i dag. Han trodde aldri han skulle få en Amanda, sa Thomas Nordseth-Tillers far til pressen.

- Du skulle stått her i dag Thomas. Fred være med deg, nå har du en Amanda også, sa broren hans Trond Nordseth.

Folkets Amanda

Ikke uventet tok Max Manus hjem Folkets Amanda hvor seerne publikum selv har stemt fram sin favorittfilm. Filmen er den mest sette norske filmen siden Flåklypa Grand Prix.

- Dette her er bare fantastisk. Vi har allerede vunnet med så mange som har sett filmen. Det er selvsagt trist at Thomas Nordseth-Tiller ikke er her, men det er fint at vi kan hedre ham på denne måten, sa regissør Joachim Rønning

- Det hadde ikke vært noen film uten Thomas, sa hovedrolleinnehaver Aksel Hennie som måtte løpe fra pressekorpset for å motta prisen som beste mannlige skuespiller for sin tolkning av krigshelten Max Manus.

Da han kom tilbake var Hennie både overveldet og gledesstrålende. Han ville imidlertid ikke svare på pressens mange spørsmål om hans forhold til Tone Damli Aaberge.

- Jeg føler ikke at jeg har noe meddelelsesansvar ovenfor pressen. Jeg må spare noen ting som er mitt og bare mitt.

Max Manus fikk også prisen for år beste norske kinofilm.

Årets Amandavinnere er:

Disse vant Amanda

Beste film

Max Manus

Beste regi

Arild Frölich - Fatso

Beste dokumentarfilm

Moderne slaveri - Thomas Robsahm og Tina Davis

Årets utenlandske kinofilm

Slumdog Millionaire

Beste mannlige skuespiller

Aksel Hennie - Max Manus

Beste kvinnelige skuespiller

Ellen Dorrit Petersen - Iskyss

Beste kvinnelige birolle

Agnes Kittelsen - Max Manus

Beste mannlige birolle

Mads Sjøgård Pettersen - Nord

Beste manus

Thomas Nordseth-Tiller - Max Manus

Beste kortfilm

Darek - av Jonas Matzow Gulbrandsen

Beste musikk

deUsynlige - Johan Söderqvist

Beste klipp

Einar Egeland - deUsynlige

Beste lyddesign

Baard Haugan Ingebretsen og Tormod Ringnes - Max Manus

Beste foto

Geir Hartly Andreassen - Max Manus

Beste scenografi

Guri Giæver, Skjult

Gullklapperen

Malte Wadman

Amandakomiteens ærespris

Kjersti Holmen

Helge Jordal

Sverre Anker Ousdal

Folkets Amanda
Max Manus, regissører Espen Sandberg og Joachim Rønning, produsenter John M. Jacobsen og Sveinung Golimo for Filmkameratene AS


Forventningsfull Poppe

Erik Poppe med kona Kirsten Thorseth Poppe før utdelingen av Amandaprisen 2009 i Haugesund fredag kveld.Erik Poppe med kona Kirsten Thorseth Poppe før utdelingen av Amandaprisen 2009 i Haugesund fredag kveld.

Erik Poppes film deUsynlige var nominert i hele seks kategorier og endte opp med to priser . Regissøren var svært forventningsfull da ABC Nyheter snakket med ham like før det braket løs.

- Forventningene er store. Jeg er bare kjempeglad for nominasjonene .

Poppe mener at Amandaprisen henger høyere nå enn det den gjorde for noen år siden.

- Bransjen har vokst enormt de siste årene. Det er en stor produksjon av norske filmer og vi må jo nå ut til publikum med disse filmene. Ved siden av Filmkritikerprisen er derfor Amanda den viktigste sier Poppe.

Tiltross for mange nominasjoner er han litt skuffet over at Pål Sverre Valheim Hagen som har en sentral rolle i filmen ikke har blitt nominert i noen Amanda-kategorier.

- Vi kom nettopp hjem fra Michael Moores festival Traverse City Film festival i USA hvor Pål Sverre ble skrytt opp i skyene av bade regissører og andre skuespillere. Jeg er nok litt skuffet for at han ikke ble nominert i kveld, men sånn er det.

Mest av alt er Poppe i strålende humør og overveldet over feststemningen i Haugesund.

- Alle er så fint pyntet og hyggelige med hverandre. Alle er oppriktig glade og all sjalusi og faenskap som kanskje var der for noen år siden er helt borte. Vi vil bare hverandres beste, sier Poppe før han spent gikk inn på Amandaprisen.

Personvernpolicy