Krever inntil 20 millioner

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument>  <w:View>Normal</w:View>  <w:Zoom>0</w:Zoom>  <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone>  <w:PunctuationKerning/>  <w:ValidateAgainstSchemas/>  <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid>  <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent>  <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText>  <w:Compatibility>  <w:BreakWrappedTables/>  <w:SnapToGridInCell/>  <w:WrapTextWithPunct/>  <w:UseAsianBreakRules/>  <w:DontGrowAutofit/>  </w:Compatibility>  <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml>&#60;![endif]--> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal 	{mso-style-parent:""; 	margin:0cm; 	margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:Arial; 	mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; 	mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 	{size:595.3pt 841.9pt; 	margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; 	mso-header-margin:35.4pt; 	mso-footer-margin:35.4pt; 	mso-paper-source:0;} div.Section1 	{page:Section1;} --> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]--> <p class="MsoNormal">Riksadvokaten innstiller på at Åge Vidar Fjell (59) frifinnes for drapet han ble dømt for i 1990. Fjell er psykisk utviklingshemme og skulle aldri blitt tiltalt og dømt for drap på naboen i Kilebygda i Skien. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX</p>
Riksadvokaten innstiller på at Åge Vidar Fjell (59) frifinnes for drapet han ble dømt for i 1990. Fjell er psykisk utviklingshemme og skulle aldri blitt tiltalt og dømt for drap på naboen i Kilebygda i Skien. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX

<p– Først og fremst er dette er en gledens dag, sier privatetterforsker Tore Sandberg etter at riksadvokaten fredag innstiller på frifinnelse av drapsdømte Åge Vidar Fjell.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skien/Oslo (NTB- Kjell T. Barøy): Men privatetterforskeren innrømmer at det er et lite skår i gleden at riksadvokatens frifinnelse ikke bygger på en vurdering av skyldspørsmålet eller bevisene i saken.

Riksadvokatens innstilling bygger på Åge Vidar Fjells mentale status. Fjell er psykisk utviklingshemmet, og dette var kjent da han i 1990 ble tiltalt og juryen fant ham skyldig i drapet på naboen i Kilebygda i Skien i 1990. Innstillingen konkluderer med at Fjell mangler strafferettslig skyldevne, både nå og da påtalemyndigheten stilte ham for retten.

– Dersom erstatnings- og oppreisningssaken får en verdig behandling, det vil si at partene ikke blir stående milevis fra hverandre og krangle om erstatningsbeløpet, så vil det reelt sett måtte oppfattes slik at riksadvokaten langt på vei er enig i at det ikke er bevismessig dekning for drapsdommen mot Fjell, sier Sandberg til NTB.

– Ikke dekning

Sandbergs og Fjells to advokater, Jonny Sveen og Ole Marin Meland, er overbevist om at det ikke er bevismessig dekning for drapsdommen. De mener det finnes bevis for at Fjell aldri begikk drapet, og at han dermed burde vært frifunnet uansett om han var strafferettslig tilregnelig eller ikke.

– Dersom erstatningssaken ikke får en verdig behandling, vil vi ha en bevisføring i retten i forbindelse med erstatningssaken. Vi kan føre bevis for at Fjell ikke har begått drapet, sier Sandberg til NTB.

Hovedpersonen til stede

Åge Vidar Fjell har sonet sju års fengsel og ti års sikring for drapet. Han var selv til stede da advokatene hans fredag holdt pressekonferanse i Skien for å kommentere riksadvokatens innstilling.

– Fjell ser nok fram til å møte pressen og fortelle hva han føler, sa advokat Jonny Sveen til NTB like før pressekonferansen der de to advokatene blant annet kommenterte innholdet i riksadvokatens innstilling til Borgarting lagmannsrett.

– Riksadvokaten ber om at det påstås frifinnelse, og vi aksepterer selvsagt en slik påstand, sa Sveen til NTB.

Millionerstatning

Det var VG som fredag brakte nyheten om at Fjell frikjennes og at påtalemyndigheten innstiller på frifinnelse uten ny hovedforhandling.

Fjells advokat Jonny Sveen sier at alt nå vil bli gjort for å kunne komme raskt i gang med erstatnings- og oppreisningssaken.

– Som kjent er Fjell syk. Vi ønsker å forsere alt som forseres kan, sier Sveen til NTB.

Privatetterforsker Tore Sandberg sier det allerede er fremmet et krav på inntil 20 millioner kroner i erstatning og oppreisning.

– Dette kravet ble fremmet under prosessen, på et tidspunkt da helsen til Fjell var veldig dårlig. Nå vil det bli fremmet et endelig krav, sier Sandberg til NTB.

Utviklingshemmet

Den psykisk utviklingshemmede Åge Vidar Fjell skulle aldri vært tiltalt og straffet, sa advokat Sveen da den nye rettspsykiatriske erklæringen ble lagt fram tidligere i sommer.

Dette skjedde etter at privatetterforsker Tore Sandberg hadde jobbet med saken i flere år. Sandbergs undersøkelser bidro til at Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker i fjor høst tillot at saken skulle få en ny behandling av påtalemyndigheten.

Fjell er 59 år og bor i dag i en vernet bolig med tilsyn av kommunalt ansatte fagfolk i Skien. Han har en alvorlig kreftdiagnose.

Nytt hus

Til lokalavisen Varden forteller Fjell at han vil kjøpe seg et nytt hus i Skien når han får erstatning.

– Jeg håper at politiet nå kan ta den som egentlig utførte drapet, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

– Jeg har ikke gjort drapet, men jeg har det bra. Det er bedre å sitte uskyldig enn skyldig, sier Fjell. (©NTB)

Personvernpolicy