Dømt for utroskap - soner i «norsk» fengsel

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pDen 17 år gamle jenta forelsket seg i tjenergutten og rømte med ham. Nå er de dømt for utroskap til soning i fengsel støttet av Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenta kom fra en velstående pasjtunsk familie i Meymaneh i Nord-Afghanistan. Gutten var tjener i familiens hjem. Snart oppsto det søt musikk, og de to ungdommene ble forelsket og bestemte seg for å rømme bort sammen.

Dette brakte skam på familien, og de ble begge stilt for en afghansk domstol. Dommen lød på fem år fengsel for utroskap.

Den romantiske historien er hentet fra en rapport fra den norske styrkebrønnen i Meymaneh, som ABC Nyheter har fått tilgang til. Den norske styrken driver opplæring av fengselsbetjenter og med norsk støtte er fengselet pusset opp.

Korrupsjon florerer

Men de norske rådgiverne i styrkebrønnen har liten innflytelse på hvem som sitter bak murene. Korrupsjonen florerer på alle nivå i den afghanske statsforvaltningen, og tortur er regnet som en helt vanlig måte å få fram tilståelser på.

Flere av de innsatte er dømt for utroskap. Blant dem er kvinner som har blitt voldtatt eller par som har brakt skam på familien.

Den norske styrkebrønnnen tok tak i saken mot det forelskede paret. Dommen ble anket, og i tredje rettinstans ble den redusert til tre års fengsel for begge to.

Dømt for drap

Etter sju måneders soning ble jenta løslatt. Gutten ble derimot dømt til 15 år i fengsel, angivelig for å drept en annen gutt.

Ifølge styrkebrønnnens rapport var det lite hold i anklagene.

«Vi sjekket papirer, snakket med etterforskere på saken og fant hele saken tvilsom,» heter det i rapporten.

Den 17 år gamle jenta fryktet for sitt eget liv, og ble sittet i besøksavdelingen i fengelet selv etter at hun var løslatt. Et norskbygget «safehouse» for kvinner i nød ble ikke ansett for å være trygt nok for jenta.

«Dette er imidlertid ikke tilfredstillende da det ikke er noe sikkerhet rundt bygget og flere andre organisasjoner er i samme compound.»

Les også: Statsekretær Espen Barth Eide forsvarer støtte til rettsvesen som bryter menneskerettighetene.

Har kommet for langt

Det ble bestemt at jenta skulle flyttes til sin bror og søster.

De norske fengselsrådgiverne fulgte sakene til det forelskede paret tett, men det var det lite de kunne gjøre.

«Selv om vi fulgte denne saken tett og prøvde å påvirke der vi kunne, ser vi at rettssystemet i Meymaneh og i distriktene sliter med korrupsjon og på langt nær er tilfredstillende».

Gutten venter nå på svar fra siste ankeinstan i hovedstaden Kabul, men de norske rådgiverne skriver at de «frykter at saken nok er kommet for langt til at den vil bli omgjort».

Personvernpolicy