Shuffle for gamlinger

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Opptakskasseten: En samling av vågale, musikalske handlinger som man må stå for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frontfiguren i Minor Majority, Pål Angelskår, er spaltist i ABC Nyheter. Han får oppdrag av ABC Nyheters musikkredaktør, Espen A. Amundsen. Utfordringene vil stå i kø for Pål som sammen med Minor Majority mottok Spellemannsprisen for årets beste popalbum i 2006.

Redaktøren har fått svineinfluensa. Vært borte i to uker snart. Kontoret er stille og fredelig. Noen har til og med tatt med blomster og satt dem i vann. Tenk det, blomster i vinduskarmen, blomster og nyskylte askebegre. Redaksjonen har spist felleslunsjer annenhver dag. Føles som om vi er gamle klassekamerater.

Men det er skyer i horisonten, sjefen har fått seg Ipod på sykeleie, den har gitt ham ny glød og han føler seg sprek og vital igjen. Han vil tilbake og ta igjen det tapte, sier han. Er vi riktig uheldige, og det er vi jo, så har vi bare litt tid igjen. Jeg får forsøke å produsere noe.

Da jeg fikk min første iPod til jul i fjor, følte jeg meg gammel. Og ikke på samme måte som da jeg kjøpte meg min første mobiltelefon for bare noen år siden. Det å utsette kjøpet av mobiltelefonen var et aktivt valg. Jeg hadde ingen ønsker om å bli nådd til alle døgnets tider, og disse tekstmeldingene – hva var det for noe? Det en kan si på tre linjer, kan en strengt tatt vente med til man ses. Nei, denne gnagende gammelmannsfølelsen handlet mer om å føle seg utdatert. At man ikke lenger henger med.

iPoden kom i tre deler – selve spilleren, en lader og et plastikkhylster som jeg strengt tatt fortsatt jobber med å finne ut av. Men hvem skal en spørre om slikt. Jeg er 35 år, det er ikke meningen at jeg skal måtte spørre om sånne ting. Ikke ennå.

Så jeg dro til Jacob, min eldste venn. Han jobber med barn og vet å holde seg oppdatert.

Han hjalp meg med å overføre en del av cd’ene mine og vi lastet ned noe av den musikken jeg synes jeg manglet. Jacob er raus, han smiler uten å le av meg. Det er gemt gjort. Jeg drar fortsatt til ham når jeg skal laste ned ny musikk.

Det er en annen grunn til at jeg misliker Ipoden min. Jeg har alltid vært god på musikk. Tidlig ute. Jeg har visst hva som kommer til å bli kult, før alle etternølerne hoppet på hypekarusellen og bandet tar av for alvor. Jeg har vært trygg på smaken min og stolt på at jeg vet hva som er bra, uten å måtte lete etter argumenter annenstedshen.

The Beatles gjør seg på en mikstape. (Foto: Scanpix)The Beatles gjør seg på en mikstape. (Foto: Scanpix)

Jeg har hatt gode platespillere, mer en 1 500 LP-plater og kjøpt meg CD- spiller når den tiden kom, uten egentlig å akseptere mediet fullt ut. Men Mptre er noe jeg fortsatt ikke skjønner. Lydkvaliteten er betydelig svakere, artworken blir uviktig, og langspillerformatet uinteressant fordi ungdommen bare laster ned de låtene som spilles på radioen.

Jo da, jeg er blitt gammel!

Og det verste er at jeg liker meg sånn. Ikke som gammel, men som uenig og tverr. Det er trasset jeg liker. En flik av ungdom.

Det var da jeg ryddet i det skapet jeg aldri rydder i, at jeg fant kassettene mine. De gamle opptakskassettene som jeg brukte så mye tid på. Jeg husker at jeg satt i kjellerstuen hjemme hos mamma og pappa og brukte timevis på å finne ut hva som passet som neste låt, overganger som nesten ikke var hørbare, og det vanskeligste av alt; å time riktig – slik at båndet stoppet rett etter siste sangen var ferdig.

Jeg hadde noen faste avsluttere – korte låter som alltid funka; «Please, Please, Please Let Me Get What I Want» og «Girlfriend In A Coma» med The Smiths, eller Evan Dandos kassegitarversjon av Buddy Hollys «Learning The Game». Jeg hadde noen faste åpnere også; «For No One» med The Beatles, «Gimme Shelter» med Stones, eller Stonespastisjen; «Permanent Vacation» med The Soundtrack Of Our Lives.

Legendariske Smiths. (Foto: Wikipedia)Legendariske Smiths. (Foto: Wikipedia)

Åpneren var viktig fordi det var den som satt rammene for mikstapen. Klarte man å få samlet «Burn» med ...Life But How To Live It, og «A Little Time» med The Beautiful South på samme side uten at det føltes feil, ja da hadde man gjort en god jobb.

Og jeg klarte det hele tida.

Prog og viser, hardcore og pop, jeg fikk det til å lyde som et album. Som en helhet. Og slik ble jeg selv bevisst på at sjangere sjelden er så strenge som man skulle tro, at uventede ting egentlig ligner på hverandre og at artister man trodde var originale, egentlig bare tok seg til rette blant musikkhistoriens tjuvegods og rappa så det holdt.

Og de lureste rappa selvfølgelig fra steder man aldri ville mistenkt dem for å gå. Metallband som stjeler tekstlinjer fra The Smiths blir selvfølgelig aldri busta.

Men dette er nerderi, poenget er at disse opptakskassettene kunne brukes til å bli kjent med folk på en fin måte. Dersom jeg møtte noen jeg likte, tok jeg alltid opp en kassett til dem. Det var ikke noe jeg tilbød dem å gjøre, jeg bare gjorde det. Og jeg gjorde det slett ikke bare for dem. Jeg gjorde det fordi jeg likte det. Og fordi det ga meg et sosialt forsprang.

Ikke bare fikk jeg presentert meg selv gjennom utvalget. Jeg fikk også formidlet hva jeg trodde den andre likte, eller kom til å like, og dermed også sagt noe om mine forventninger til dem.

Jentene som fikk tape trodde jeg sjekka dem opp, men jeg gjorde ikke det. Jeg var klin naiv på de tingene der. Men, det er klart det var morsommere å ta opp en miks til en jente som fikk det til å kile i magen. Sånn er det jo.

Gutta skjønte greia fortere. De var ikke så opptatt av motivet bak, og hadde en mer pragmatisk holdning til det hele. Så det mer som å finne en hundrelapp på gata; enten så tar du den, eller du lar den være. For de fleste holdt det med ett alternativ. Noen av gutta tok dessuten opp mikstaper selv, og returnerte tjenesten med stor iver.

Ingvar Ambjørnsen: Modig mann. (Foto: Scanpix)Ingvar Ambjørnsen: Modig mann. (Foto: Scanpix)

Det er en fortrolighet i dette med å dele musikk. En ærlighet og en nysgjerrighet som både krever mot og åpenhet. Og det er ikke en oppgave som skal tas lett på, det skal koste noe å gi i fra seg, det man selv har funnet glede i.

Jeg husker hvor opprørt jeg ble da jeg som femtenåring leste «Hvite Niggere» av Ingvar Ambjørnsen. Det er en sekvens i boka der hovedpersonen onanerer, og jeg husker at jeg tenkte; hva synes egentlig moren hans (moren til Ambjørnsen, altså) om at han skriver om slike ting.

Senere har jeg skjønt at noe av det som gjør Ambjørnsen til en god forfatter, er at han nok driter litt i hva moren hans mener.

Det vil si, kan godt tenkes han synes det er litt flaut å beskrive samleiesekvenser, runking og hasjrøyking for familie og venner, men må det til, så må det faen meg til. Sånn er det med mikstaper også. Du kan godt være flau over hva du liker, men det du liker det er det som skal fylle kassetten, det vil si at dersom favorittsangene dine er en eneste stor samling guilty pleasures, så må du faen meg stå for dem.

Jeg har hørt fullt ut normale, voksne mennesker si at skrur du iPoden på shuffle, så er det litt som å høre på de gamle opptakskassettene. Men de glemmer arbeidet bak, musikkforståelsen man tilegner seg i prosessen og ikke minst gleden over bevisst å utføre vågale handlinger på eget initiativ.

For når gjorde du egentlig det sist?


Frontfiguren i Minor Majority, Pål Angelskår, er spaltist i ABC Nyheter. Utfordringene vil stå i kø for Pål som sammen med Minor Majority mottok Spellemannsprisen for årets beste popalbum i 2006.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:25 Person slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:24 Ni drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15 Kontroll på brannen i Dombås kirke06:15 «Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09 Dette skjer i dag06:01 Demokrat-veteranene rett i strupen på nykommer Bloomberg06:00 Ap: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00 Tøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43 Dette skjedde i natt05:35 Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34 Bergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30 Reformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01 Senator i Brasil skutt i brystet under streik04:49 Covid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:43 Trump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef03:17 President Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41 Enda flere virussmittede i Sør-Korea02:30 Sanders mest populær på Stortinget01:31 Virus fører til høy laksedødelighet00:49 A-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22 Leipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18 Atalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58 Mourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13 WHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42 Flere med opptjeningstid fra EØS-land fikk pensjonen kuttet i 2014 – nå skal praksisen vurderes22:02 USA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00 En mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56 Varsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45 Trump sparker nok en tjenestemann21:44 Solskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20 Neil Young støtter Bernie Sanders21:13 Robinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39 Dagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29 To personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12 Airbus kutter 2.300 jobber20:00 The Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57 Verdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51 Spektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22 Søknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11 EU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07 Sanders med klar ledelse på ny måling18:16 Koteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02 Måling: Frp større enn Senterpartiet17:24 Russland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00 Kommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47 Reklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43 FN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25 Beitekrise for rein i deler av Nordland16:23 Norge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11 Fant massegrav: Hver og en var behandlet med varsomhet15:40 VM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12 Bombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37 Arrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26 Rosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23 Rop om hjelp til flyktningene i Syria14:21 Omfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47 Fifa vil endre offsidereglene før EM13:35 Noen anklager oss for skremselspropaganda13:28 PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35 Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34 – NRK har gjort meg til syndebukk12:33 Britta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26 Regn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18 Carlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08 Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54 Mann funnet død i elv11:37 Riiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36 Tyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35 Illevarslende værmelding for Johaug11:05 Hull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39 Tre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38 Flere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37 Reagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30 Dark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11 NRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07 Popmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01 Barry Matheson er død09:44 Rekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18 Gresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14 Nye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07 Snart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34 Iranske dissidenter krever boikott av valget08:31 Mann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18 Arrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59 Nav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52 Russisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04 Forskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00 Norsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59 Buttigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45 Klæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31 Tysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13 Nybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04 Mann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55 Dagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46 Rapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards
Siste nytt
06:25NorgePerson slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:24VerdenNi drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15NorgeKontroll på brannen i Dombås kirke06:15Sport«Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09NorgeDette skjer i dag06:01VerdenDemokrat-veteranene rett i strupen på nykommer Bloomberg06:00NorgeAp: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00VerdenTøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43NorgeDette skjedde i natt05:35VerdenOljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34NorgeBergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30VerdenReformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01VerdenSenator i Brasil skutt i brystet under streik04:49VerdenCovid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:43NorgeTrump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef03:17VerdenPresident Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41VerdenEnda flere virussmittede i Sør-Korea02:30NorgeSanders mest populær på Stortinget01:31NorgeVirus fører til høy laksedødelighet00:49NorgeA-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22SportLeipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18SportAtalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58SportMourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13VerdenWHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42PengerFlere med opptjeningstid fra EØS-land fikk pensjonen kuttet i 2014 – nå skal praksisen vurderes22:02VerdenUSA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00NorgeEn mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56NorgeVarsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45PolitikkTrump sparker nok en tjenestemann21:44SportSolskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20VerdenNeil Young støtter Bernie Sanders21:13NorgeRobinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39VerdenDagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29NorgeTo personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12PengerAirbus kutter 2.300 jobber20:00PolitikkThe Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57SportVerdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51VerdenSpektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22PolitikkSøknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11PengerEU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07PolitikkSanders med klar ledelse på ny måling18:16SportKoteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02PolitikkMåling: Frp større enn Senterpartiet17:24VerdenRussland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00PengerKommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47NorgeReklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43VerdenFN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25NorgeBeitekrise for rein i deler av Nordland16:23Helse og livsstilNorge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11NyheterFant massegrav: Hver og en var behandlet med varsomhet15:40SportVM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12NorgeBombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37SportArrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26SportRosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23VerdenRop om hjelp til flyktningene i Syria14:21NorgeOmfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47SportFifa vil endre offsidereglene før EM13:35StemmerNoen anklager oss for skremselspropaganda13:28NorgePSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35VerdenVannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34Kultur– NRK har gjort meg til syndebukk12:33PengerBritta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26NorgeRegn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18SportCarlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08VerdenAmnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54NorgeMann funnet død i elv11:37SportRiiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36VerdenTyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35SportIllevarslende værmelding for Johaug11:05StemmerHull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39VerdenTre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37PengerReagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30NorgeDark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11SportNRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07KulturPopmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01KulturBarry Matheson er død09:44PengerRekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18VerdenGresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14VerdenNye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07NorgeSnart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34PolitikkIranske dissidenter krever boikott av valget08:31NorgeMann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18SportArrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59PengerNav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52VerdenRussisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04VerdenForskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00NorgeNorsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59PolitikkButtigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45SportKlæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31SportTysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13NorgeNybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04NorgeMann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55NorgeDagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenIsrael skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46KulturRapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus