- Det er avskyelig og kvalmende

<strong>270 omkom: En minnesten ble reist i Lockerbie med navnene på alle som omkom i terroraksjonen mot Pan Am-flyet i 1988.</strong>
270 omkom: En minnesten ble reist i Lockerbie med navnene på alle som omkom i terroraksjonen mot Pan Am-flyet i 1988.

<pDe pårørende reagerer med sinne og vantro over at Lockerbie-bomberen ble løslatt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abdel Basset al-Megrahi ble dømt til livstid for bombeangrepet på det amerikanske Pan Am-flyet flight 103 i 1988. Torsdag ble han løslatt av «barmhjertighetsgrunner».

Megrahi lider av uheldbredelig kreft, og ble derfor sendt hjem til Libya for å dø der.

270 omkom

Onsdag 21. desember 1988 var Pan Am Flight 103 på vei fra London til New York. Flyet lå over Lockerbie i Skottland da det eksploderte det med 259 personer om bord. Alle de 243 passasjerene og mannskapet på 16 omkom, i tillegg til 11 innbyggere i Lockerbie.

180 av ofrene var amerikanere på vei hjem til jul, og angrepet var dermed det dødeligste terrorangrepet mot landet før 11. september

- Ikke rettferdig

Nå reagerer de pårørende med sinne og vantro over at han har blitt løslatt.

- Dette er ikke rettferdig overfor familien, sier Stan Maslowski til nyhetsbyrået AP. Han mistet sin 30 år gamle datter Diane i terroraksjonen. Diane var på vei hjem til julefeiring

 Pan Am-flyet med 243 passasjerer og 16 besetningsmedlemmer om bord eksploderte over Lockerbie. Pan Am-flyet med 243 passasjerer og 16 besetningsmedlemmer om bord eksploderte over Lockerbie.


- Dette viser at terrorister kan slippe unna for drap, sier han.

Kvalmende

Malowski og hans kone Norma reagerte sterkt på nyheten om at Megrahi ble løslatt.

- Du får en klump i halsen og føler at du må kaste opp, sier Norma.

Og de er ikke de eneste som reagerer.

- Det er avskyelig, motbydelig og kvalmende. Jeg kan ikke finne ord som beskriver det godt nok, sier Susan Cohen, som mistet sin 20 år gamle datter Theodora i bombeangrepet.

Dette bildet er tatt av al-Megrahi i 2002, da han fikk beskjed om at anken hans var blitt avvist.Dette bildet er tatt av al-Megrahi i 2002, da han fikk beskjed om at anken hans var blitt avvist.


- Jeg ser på ham nå mens han gjør seg klar til å gå om bord på flyet og dra hjem til en parade. Jeg blir sint. Og jeg vil ikke være sint. Jeg vil ikke kaste bort mer tid på å tenke på den mannen sier Joanne Hartunian, som også mistet sin datter Lynne i terroraksjonen.

Terrorhandlingen har gjort mange av de pårørende til aktivister, som er svært engasjert i spørsmål vedrørende terrorisme, internasjonal politikk, flysikkerhet og erstatning til pårørende.

Hyllet

Libyeren ble hyllet da han kom hjem torsdag kveld.

– Megrahi står nå overfor en dom avsagt av en høyere makt. Den er dødelig, endelig og kan ikke omgjøres, sa Skottlands justisminister Kenny MacAskill da han kunngjorde at libyeren skulle løslates av samvittighetsgrunner.

Torsdag ettermiddag ble Megrahi satt på et fly fra Glasgow til hovedstaden Tripoli i Libya. Da flyet landet på kvelden, var tusener møtt fram for å hilse landsmannen velkommen, og i sentrum av byen var det planlagt folkefest.

Al-Negrahi ble hyllet av de mange fremmøtte på flyplassen i Libya.Al-Negrahi ble hyllet av de mange fremmøtte på flyplassen i Libya.

Det ble spilt patriotiske sanger på flyplassen, og flere av de frammøtte veivet med libyske og skotske flagg.

Megrahi gikk så av flyet hånd i hånd med Seif al-Islam, sønnen til Libyas leder Muammer Gaddafi.

Lettet

Megrahi er ifølge sin advokat svært lettet over å ha blitt løslatt.

– Men denne forferdelige prøvelsen tar ikke slutt idet jeg vender hjem til Libya, den vil trolig ikke ta slutt før jeg dør. Det er kanskje bare i døden jeg kan få frihet, sa han i uttalelsen som ble lest opp av advokaten.

Kritikk fra USA

Løslatelsen av Megrahi blir ikke godt mottatt i USA. President Barack Obama kaller løslatelsen for en «stor feiltakelse» og krever at libyeren blir satt i husarrest i sitt hjemland.

Talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, sier at avgjørelsen er dypt beklagelig.

– I dag går våre tanker til familiene som hver dag må leve med tapet av sine kjære, understreker Gibbs.

Etter løslatelsen advarte utenriksdepartementets talsmann P.J. Crowley Libya mot å hylle Megrahi.

– Vi håper det blir en lavmælt hjemkomst og at han ikke blir feiret som en helt, for han er ingen helt. Vi mener bestemt at som en dømt forbryter, har han ikke krav på hyllest, sa Crowley.

Splittelse

Ifølge den britiske avisa The Times hadde Gaddafi sendt sitt personlige fly for å hente Megrahi i Skottland.

Bomben som utløste eksplosjonen, var plassert i en koffert som var blitt lastet om bord i flyet i Frankfurt.

Terroraksjonen ble undersøkt av politi og etterretningsvesenet i Tyskland, Storbritannia og USA. De konkluderte med at bomben var plasser på flyet av to libyske statsborgere på oppdrag av den libyske sikkerhetstjeneste. Megrahi ble deretter dømt til livstid, mens den andre libyaneren ble frikjent.

Motivet var trolig hevn for USAs bombing av Libya i 1986, mente etteretningsvesenet. Libya fikk skylden for terrorangrepet, og landet ble utsatt for internasjonal isolasjon.

Det har tatt libyerne mer enn to tiår å bryte ut av denne isolasjonen, men regimet i Tripoli tok et avgjørende skritt i 2003 ved å ta på seg ansvaret for Lockerbie-aksjonen.

Personvernpolicy