- Gammelt oppkok fra PST

IKKE NOE NYTT: Arne Treholt omtaler offentliggjøringen av bildene som «gammelt oppkok».
IKKE NOE NYTT: Arne Treholt omtaler offentliggjøringen av bildene som «gammelt oppkok».
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pArne Treholt stiller seg undrende til at Politiets sikkerhetstjeneste nå offentliggjør bilder fra spionsaken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildene ble lagt fram under rettssaken, men har siden ikke vært offentlig tilgjengelige. Nå er de å finne både på PSTs hjemmeside og på Facebook.

– Dette er gammelt oppkok som ble brukt bevisst mot meg av Politiets overvåkingstjeneste (det nåværende Politiets sikkerhetstjeneste, red.anm.) som et ledd i en forhåndsdømming, sier Treholt til TV 2.

Bilder fra rettssaken

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker besluttet 15. desember 2008 å avslå Arne Treholts begjæring om gjenopptakelse av spionsaken mot ham fra 1985.

– Med denne avgjørelsen ansees saken å være ferdig i rettssystemet og det settes dermed foreløpig sluttstrek i Treholt-saken. I lys av dette er det besluttet å offentliggjøre en del av bildebevisene fra saken, melder Politiets sikkerhetstjeneste.

Blant det som nå blir offentlig er fotografier tatt under etterforskningen, bilder av sentrale personer i saken, reportasjebilder samt andre bilder i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker åpenhet

– Her er det ingen nye opplysninger. Alle bildene er gitt til pressen og publisert i januar og mars 1984, sier Treholt.

Han vil ha mer åpenhet i saken, og etterlyser en mer konsekvent holdning fra PST.

– I snart 25 år har jeg bedt om at hele dommen offentliggjøres, fordi det eneste hemmelige i denne dommen er at den ikke inneholder noen hemmeligheter, sier Treholt.

PST kommer ikke til å offentliggjøre mer av det omfattende materialet som stammer fra Treholt-saken, ifølge kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.

Embetsmannen og politikeren Arne Treholt ble i 1984 arrestert, mistenkt for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble senere dømt til 20 års fengsel. I 1992 ble han benådet av regjeringen Brundtland.

Treholt har innrømmet grov uforstand i tjenesten, men aldri i skyld i spionasje. (©NTB)