Lockerbie-bomberen løslatt i dag

<strong>Løslatt: </strong>Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi ble torsdag løslatt og returneres til Libya for å dø. Dette bildet er tatt i 2002 idet han får beskjed om at anken hans er avvist.
Løslatt: Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi ble torsdag løslatt og returneres til Libya for å dø. Dette bildet er tatt i 2002 idet han får beskjed om at anken hans er avvist.

<pAl-Megrahi returneres til Libya for å dø.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kunngjorde den skotske utenriksministeren torsdag, melder nyhetsbyrået AFP. Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi (57) har uhelbredelig prostatakreft, og han blir sendt til Libya for å dø der, fordi skotsk lov sier at «rettferdighet skal skje, men at barmhjertighet må utvises».

Al-Megrahi ble dømt for bombeattentatet mot Pan Ams flight 103 den 22 desember i 1988.

270 omkom

Da flyet lå over Lockerbie i Skottland, eksploderte det med 259 personer om bord. Alle de 243 passasjerene og mannskapet på 16 omkom, i tillegg til 11 innbyggere i Lockerbie.

180 av ofrene var amerikanere på vei hjem til jul, og angrepet var dermed det dødeligste terrorangrepet mot landet før 11. september.

270 personer omkom da et Pan Am-fly eksploderte over Lockerbie i Skottland.270 personer omkom da et Pan Am-fly eksploderte over Lockerbie i Skottland.

USA sier torsdag at løslatelsen er svært beklagelig.

- På denne dag uttrykker vi vår dypeste sympati til familiene som hver dag lever med tapet av sine kjære. Vi erkjenner at et slikt tap tynger en familie for alltid, heter det i en pressemelding fra Det hvite hus.

Eksplosjonen førte til at det store firemotors flyet gikk i oppløsning i luften, og delene ble spredt over et stort område. 21 hus i Lockerbie ble helt ødelagt. Nedslaget var så kraftig at en jordskjelvstasjon i Skottland målte det til 1,6 på Richters skala.

Sprengningen av flyet førte til store ødeleggelser, og enkelte mindre deler falt ned hele 130 km unna hovednedslagsfeltet.Sprengningen av flyet førte til store ødeleggelser, og enkelte mindre deler falt ned hele 130 km unna hovednedslagsfeltet.

Hevnmotiv

Bomben som utløste eksplosjonen, var plassert i en koffert som var blitt lastet om bord i flyet i Frankfurt.

Terroraksjonen ble undersøkt av politi og etterretningsvesenet i Tyskland, Storbritannia og USA De konkluderte med at bomben var plasser på flyet av to libyske statsborgere på oppdrag av den libyske sikkerhetstjenesten.

Motivet var trolig hevn for USAs bombing av Libya i 1986

Dømt til livstid

Det førte til at FN i 1992 vedtok sanksjoner mot Libya, og etter en lang prosess ble de to mistenkte utlevert fra Libya og stilt for retten i Nederland, med med skotsk aktorat og skotske dommere.

Al-Megrahi ble i 2001 dømt til fengsel på livstid, mens den andre ble frikjent. To anker, en i 2002 og en i år, ble avvist.

Personvernpolicy