Bygger eget «tilbud» til de yngste lovbryterne - også i Oslo:- Barn får sone i bolig

- Barn får sone i bolig
- Barn får sone i bolig
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI fremtiden vil de yngste lovbrytere sone utenfor murene - også i Oslo, understreker statssekretær Terje Moland Pedersen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For tiden males, pusses og hamres det i Oslo fengsel. Her gjør man klar 12-15 celler for unge lovbrytere. Men de yngste vil i fremtiden ikke havne her bak murene, insisterer statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet.

- Dette er noe Oslo fengsel oppretter på eget initiativ. Men barn skal plasseres utenfor murene - i en tidligere overgangsbolig, sier Moland Pedersen til ABC Nyheter.

Statssekretæren holder derfor fast ved sitt utsagn om at barn skal ikke i fengsel , og mener gårsdagens presentasjon av den nye ungdomsavdelingen sine celler i Oslo gir et feilaktig inntrykk.

- Vi ønsker å gå lengre og ha andre rammer rundt soningen for barn, sier han om lovbryterne som er over den kriminelle lavalder (15 år) men ennå ikke myndig (18).

Moland Pedersen sier at det er viktig for regjeringen at det ikke opprettes særordninger og noen større enheter for barn og unge. Han frykter at det vil gjøre det lettere for domstolene å gi ungdom og mindreårige ubetingede dommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Helvete blir en vane

I Bergen har har man allerede fått på plass et bygg som skal kunne huse opp til fire unge lovbrytere. Og det er et like stort opplegg man ser for seg på Østlandet.

- Ja, det vil være snakk om veldig få plasser. I Oslo vil det bli omtrent som i Bergen, sier han.

Det nye opplegget i Oslo er planlagt to kvartaler utenfor fengselsmurene - i Arupsgate i bydelen Gamle Oslo. Her må man nå avvikle en fungerende omsorgsbolig og så skal arealet pusses opp.

Avdelingsdirektør Unni Gunnes i Justisdepartementet understreker at det er knyttet usikkerhet til tidsrammene, men hun håper at boligen vil være klar om cirka seks måneders tid.

Inntil dette står klart vil derimot barn fortsatt sone straffen i de eksisterende fengsler.