Kortvarig handlekraft

FATTIGDOMSLØFTE: Knut Storbergets løfte om å ta de kriminelle tiggerne, kan vise seg å bli et nytt fattigdomsløfte. Foto: Sara Johannessen/Scanpix
FATTIGDOMSLØFTE: Knut Storbergets løfte om å ta de kriminelle tiggerne, kan vise seg å bli et nytt fattigdomsløfte. Foto: Sara Johannessen/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pJustisminister Knut Storberget sier til Dagbladet i dag at «nok er nok» – han har bedt politiet skjerpe kampen mot kriminelle tiggere. Det er lite troverdig når han gjør det akkurat i valgkampen, skriver Aslak Bonde.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
STORTINGSVALG 2009

ABC Nyheter følger valgkampen helt fram til resultatet er klart.

Hold deg oppdatert på vår valgsentral: abcnyheter.no/stortingsvalg2009

Valgtjenesten gir deg fordelingen i Stortinget - basert på siste meningsmåling.

Her vil du også kunne følge resultatene gjennom hele valgnatta.

Vil du ha analyse? Vår kommentator, Aslak Bonde, gir deg et nytt perspektiv -hver dag.

Vil du ha enda mer?ABC Startsiden gir deg oversikten og hjelp til å velge.


LES OGSÅ:


ABC Startsiden

Et av de fremste kjennetegn på en valgkamp er at politikerne blir ekstremt handlekraftige. Plutselig sier de at de vil løse oppgaver som de aldri har løst før. Som oftest forsvinner handlekraften etter valget, men i noen saker blir det som blir sagt i en valgkamp førende for politikken i mange år. Det er derfor valgkampene er så viktige for alle de organiserte interessene her i landet: I valgkampen har de en gylden sjanse til å presse politikerne til å love noe mer for akkurat dem, og når først løftet er gitt, har interesseorganisasjonen noe å konfrontere politikerne med i de fire etterfølgende år.

Ikke innfridd

Bare tenk på hvordan organisasjonen fattig-Norge klarte å få fattigdom på den politiske dagsorden før og etter valget i 2005. Det ble gitt løfter både i valgkampen og i Soria Moria erklæringen som politikerne har måttet forholde seg til i alle disse fire årene. Selv om løftet om å avskaffe fattigdommen ikke er innfridd, så har i hvert fall pådriverne for en mer aktiv fattigdomspolitikk hatt noen saftige løftebrudd som de har kunne få oppmerksomhet rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knut Storbergets løfte om å ta de kriminelle tiggerne, kan vise seg å bli et nytt fattigdomsløfte. Han har gitt politiet beskjed om «å praktisere bortvisningshjemmelen strengere». Det er en beskjed som politiet nok kan oppfatte slik som de vil. Dersom politiet ser en tigger som gjør noe kriminelt, er det ikke tvil om at det allerede i dag taes affære. Det store problemet er at politiet ikke er ute i gatene, og at det heller ikke har fått beskjed av Storberget om å prioritere ned andre oppgaver for å kunne være mer tilstede der hvor den antatte tigger-kriminaliteten finner sted. Det er viktig å understreke «antatt». Mange tiggere er bare tiggere, mange kriminelle er bare kriminelle, og i begge kategorier finnes det både rumenere og andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få virkemidler

Når det gjelder tilstrømningen av kriminelle fra andre land, har Storberget også få virkemidler. Dersom de er EØS-borgere, kan man ikke nekte dem adgang til landet uten en meget god grunn. Storberget sier til Dagbladet at han skal «sette i gang et arbeid med å vurdere en utvidelse av bortvisningshjemmelen» – de mange forbeholdene i den setningen viser med all tydelighet hvor vanskelig det er. Regelen for EØS-landene er at arbeidskraften og borgerne skal få bevege seg fritt fra land til land. Den regelen er det ikke lett å komme seg rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel; Presset på Storberget og Regjeringen er så stort at det kanskje kommer til å skje noe også etter valget. Det kan bli med hverdagskriminaliteten i Oslo som med asylpolitikken. Arbeiderpartiet vet at Fremskrittspartiet står klar til å overta svært mange av de tradisjonelle Ap-velgerne, dersom de ikke gjør noe på de to politikkfeltene. Dermed kan Fremskrittspartiet dra Arbeiderpartiet med seg i restriktiv retning, fordi Ap-strategene aldri vil tørre å la det være stor avstand mellom Aps og Frps standpunkter.

Jo tøffere Frp blir, jo tøffere vil Ap bli.


Aslak Bonde er tidligere politisk journalist i NRK og Aftenposten. I dag dekker han norsk politikk som frittstående analytiker med egen spalte i Morgenbladet og Ukeavisen Ledelse. Han skal daglig kommentere valgkampen og Stortingsvalget i ABCNyheter.no. aslakbonde@politiskanalyse.no.