Fikk Bjørneboe på rett kjøl

Det måtte kanskje en kvinne til for at Jens Bjørneboe skulle sette seg ned bak skrivemaskinen.
Det måtte kanskje en kvinne til for at Jens Bjørneboe skulle sette seg ned bak skrivemaskinen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLisel Funck het den tysk-jødiske kvinnen som la til rette for at Bjørneboe kunne begynne å skrive.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Jens Bjørneboe

Levde fra 1920-1976.

Yrke: Forfatter og samfunnsdebattant.

Skrev en rekke klassikere.

Blant dem: «Haiene», «Jonas», «Frihetens Øyeblikk» og «Uten en tråd».

Cappelen Damm holder sine hemmeligheter tett inntil brystet i forkant av sin lansering av første del av Bjørneboe-biografien «Sin egen herre». Nå letter deres egen bokklubb «Epp» en liten del av sløret omkring hva som kommer.

Sjarmerende, men djevelsk

«Bjørneboe var sjarmerende, men trengte andre for å holde seg på rett kjøl. Han var lucifersk i antroposofisk forstand, en sanseslave», skriver Tore Rem i biografien.

En av de som uten tvil fikk Jens Bjørneboe inn på riktig spor var Lisel Funck. Store deler av biografien handler derfor også om henne, forteller Tone Myklebust i sin omtale av boken.

«Hun hadde fortjent sin egen biografi», skriver Myklebust.

Ambisiøs kvinne

Lisel Funck var Bjørneboes første kone. De møttes i Stockholm under krigen og i femten år la hun en fast og trygg ramme rundt livet til Bjørneboe. Funck var tysk-jødisk og kom fra et intellektuelt miljø i Berlin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Outsider

Det var også Lisel som introduserte Bjørneboe for antroposofien og Steinerskolen.

- Dette tidsstrekket, som startet før eksiloppholdet, er helt vesentlig for å forstå Bjørneboes rolle etter krigen. Han stilte seg utenfor der, og fortsatte med det etter krigen. Denne outsiderposisjonen gjør ham egnet til å se skrått på norsk virkelighet, sier biograf Tore Rem til «Epp».

Bjørneboe begynte i denne perioden å skrive, samtidig som han underviste på Steinerskolen i fritiden. I 1955 slo han igjennom som forfatter med den skolekritiske romanen Jonas.

Selvmordsforsøk

I 1957 brøt ekteparet med hverandre. Lisel forsøkte å begå selvmord og Bjørneboe gikk inn i en livskrise med alkohol og depresjon.

Den nye biografien om Jens Bjørneboe «Sin egen herre» slippes den 11 september, og handler om den første delen av forfatterens liv.

Les også: Bjørneboe du ikke kjente