Meny

- Slik ødelegger røyking smakssansen

MINDRE SMAK: For røykere vil jordbær og andre godsaker smake mindre enn for dem som ikke røyker, fordi sigarettrøyk påvirker smaksløkene. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny studie viser hvordan sigaretter kan ødelegge smakssansen hos dem som røyker fast.

At de som røykere fast får nedsatt smakssans, er ikke ukjent. Men nå har greske forskere demonstrert hvorfor det er slik.

62 tilfeldig valgte greske soldater deltok i studien. Ingen av dem hadde tatt medisiner de siste seks månedene, ingen hadde noen relevante sykdommer – og fordi alle bodde i samme leir hadde de et nokså likt kosthold.

Forskerne sendte elektrisk strøm inn i soldatenes tunger, noe som gir en unik metallisk smak i munnen. Ved å måle hvor mye strøm som skulle til før en person kjente denne smaken, kunne de vurdere deltagernes smakssans.

Generelt sett scoret gruppen på 28 røykere betydelig dårligere enn gruppen på 34 ikke-røykere, men det var noen få av røykerne som hadde like god smakssans som ikke røykerne.

Da forskerne studerte deltagernes tunger nærmere, oppdaget de at 89 prosent av røykerne både hadde færre og flatere smaksløker enn ikke-røykerne.

Pavlidis Pavlos fra universitetet Aristotle i Thessaloniki, som ledet studien, mener derfor at sigarettrøyking kan forårsake en viss reduksjon i antall smaksløker, samt endre smaksløkenes egenskaper, noe som fører til nedsatt smakssans.

Videre forskning må se på hvorfor det var slik at en andel av røykerne hadde like god smakssans som ikke-røykerne, skriver Pavlos i forskningsrapporten.

Les hele studien her: Evaluation of Young Smokers and Non-smokers with
Electrogustometry and Contact Endoscopy
(ekstern lenke)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus