Israels visestatsminister kaller fredsbevegelsen «virus»

KRISE: Moshe Yaalon har forårsaket en politisk krise for statsminister Benjamin Netanyahu med sine uttalelser. Foto: Scanpix.
KRISE: Moshe Yaalon har forårsaket en politisk krise for statsminister Benjamin Netanyahu med sine uttalelser. Foto: Scanpix.

<pIsraels statsminister Benjamin Netanyahu måtte avbryte ferien onsdag etter at en av hans nærmeste medarbeidere omtalte fredsbevegelsen i landet som «et virus».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen kom fra visestatsminister Moshe Yaalon falt under et møte med høyreekstreme bosetter-aktivister. Et privat videoopptak fant deretter veien til israelsk fjernsyn.

Yaalon, som har en fortid som forsvarssjef i Israel, tok under møtet et voldsomt oppgjør med motstanderne av bosetningene.

Han lot særlig vreden gå ut over fredsorganisasjonen Peace Now, som med støtte fra blant andre Norge lenge har kartlagt byggeaktiviteten i bosetningene.

– Viruset Peace Now

– Nok en gang står vi overfor dette viruset, som er Peace Now, sa Yaalon, som er en ivrig tilhenger av at Israel skal bosette de palestinske områdene som ble okkupert i 1967.

De israelske bosetningene på Vestbredden er brudd på Genevekonvensjonen, fordømmes av hele verden, og regnes i dag som det største hinderet for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

– Jøder må for evig og alltid få lov til å bo i alle deler av Israel, også på Vestbredden, fastholdt Yaalon.

– Uakseptabelt

Peace Now reagerer sterkt på utfallet fra visestatsministeren og mener at det er ledd i en svertekampanje fra regjeringens side.

– Denne uttalelsen er farlig og uakseptabel, og den er ledd i en kampanje fra regjeringens side for å delegitimere venstreorienterte israelere, sier organisasjonens leder Yariv Oppenheimer.

Inn på teppet

Benjamin Netanyahu måtte straks avbryte ferien og ta en alvorsprat med Likud-kollegaen da uttalelsen ble kjent.

– Yaalons uttalelse er ikke i tråd med den israelske regjeringens syn, heter det i en kunngjøring fra Netanyahus kontor.

– Uttalelsen var ikke akseptabel, slås det videre fast.

Yaalon høster også skarp kritikk i sitt eget Likud-parti, der flere karakteriserte utfallet mot Peace Now som direkte skammelig og ber ham om å komme med en offentlig beklagelse.

– Yaalons flukt til de ekstreme høyre styrker ikke hans stilling innen Likud, uansett hva han selv måtte tro, sier en høytstående Likud-kilde.

Ingen byggestans

Peace Now stilte denne uka spørsmål ved meldingene om at Netanyahu har gitt etter for press fra USA og i all stillhet bremset byggeaktiviteten i bosetningene på Vestbredden.

President Barack Obama kommenterte nyheten og sa tirsdag at Israel nå beveger seg i riktig retning.

Peace Now konstaterer at det bygges som aldri før i bosetningene, og anklager Netanyahu for å føre omverdenen bak lyset.

– Over 1.000 boenheter er nå under bygging i bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Dette betyr at det slett ikke er innført noen byggestopp. Enhver som besøker bosetningene, kan se store og små byggeprosjekter der det nå bygges for fullt, het det i en uttalelse fra Peace Now. (©NTB)

Personvernpolicy