CIA hyret Blackwater til drapsoperasjon

INNLEID: Blackwater har vært leid inn til å utføre en rekke oppdrag, men aldri offensive operasjoner, før avdekkingen som nå kommer. Foto: Scanpix.
INNLEID: Blackwater har vært leid inn til å utføre en rekke oppdrag, men aldri offensive operasjoner, før avdekkingen som nå kommer. Foto: Scanpix.

<pCIA hyret i 2004 det omstridte sikkerhetsselskapet Blackwater til en topphemmelig operasjon for å spore opp og likvidere al-Qaida-ledere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blackwater bisto den amerikanske etterretningsorganisasjonen med planlegging, trening og innhenting av informasjon i forbindelse med operasjonen, skriver The New York Times.

Ifølge avisen brukte CIA flere millioner dollar på operasjonen, som ikke resulterte i at én eneste al-Qaida-leder ble pågrepet eller drept.

Det er uklart om CIA planla å bruke Blackwater-personell til å pågripe eller drepe terrormistenkte, eller om selskapet utelukkende skulle benyttes til trening og overvåking.

Avhør av fanger

Amerikansk etterretning har ved flere anledninger de siste årene brukt private sikkerhetsselskap til kontroversielt arbeid, blant annet i forbindelse med avhør av fanger.

Å bringe utenforstående inn i en operasjon som også innebærer mulige likvidasjoner, har derimot aldri skjedd, sier regjeringskilder til The New York Times.

Ifølge avisens opplysninger forelå det aldri noen formell kontrakt mellom CIA og Blackwater om den topphemmelige operasjonen, men derimot individuelle avtaler med flere av sikkerhetsselskapets øverste ledere.

Kastet ut av Irak

Blackwater ble i 2008 kastet ut av Irak, etter at vakter fra selskapet åpnet ild i en travel gate i sentrum av Bagdad og drepte 17 ubevæpnede sivile.

Selskapet har siden endret navn til Xe Services, men har fortsatt en rekke lukrative kontrakter, blant annet med CIA og Pentagon.

I 2002 sikret Blackwater seg blant annet en kontrakt for vakthold rundt CIAs stasjon i Kabul i Afghanistan, og sikkerhetsselskapet har ifølge the New York Times også flere andre hemmeligstemplede avtaler med CIA.

Orienterte Kongressen

CIAs topphemmelige program for å likvidere antatte al-Qaida-ledere ble først avslørt av den amerikanske gravejournalisten Seymour Hersh.

Noe av det første Leon E. Panetta gjorde etter å ha overtatt som CIA-sjef i februar, var å beordre full gjennomgang av programmet, før han i juli orienterte Kongressen.

De folkevalgte var aldri tidligere blitt fortalt om drapsprogrammet, som ble satt i verk i 2002 under president George W. Bush.

Beslutningen om å holde det skjult for Kongressen, ble tatt av visepresident Dick Cheney, skriver The New York Times.

– Panetta visste at programmet ikke hadde vært vellykket og sørget også for å avslutte det, opplyser CIA-talsmannen Paul Gimigliano. (©NTB)

Personvernpolicy