- Ingen tjener penger på privat omsorg

I klinsj: Per Sandberg (Frp), Eva Kristin Hansen (Ap) og Snorre Valen (SV) på kollisjonskurs om privatisering. Foto: Thomas Vermes
I klinsj: Per Sandberg (Frp), Eva Kristin Hansen (Ap) og Snorre Valen (SV) på kollisjonskurs om privatisering. Foto: Thomas Vermes

<p- Vi vil ikke at noen skal gjøre profitt på omsorg, sa venstresiden. - Det er det da heller ingen som gjør, hevder Frp-nestleder Per Sandberg. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trondheim (ABC Nyheter): - Den største privatiseringen i Norge har Jens Stoltenberg stått for!

Slik slo Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg tilbake mot venstresiden da SV, Ap, Sp og Rødt angrep Fremskrittpartiets privatiseringiver på en valgkonferanse Norsk Tjenestemannslag NTL arrangerte i Folkets Hus i Trondheim onsdag.

Sandberg kan vise til Arbeiderpartiets privatisering av tidligere statseide gigantvirksomheter som Telenor og Statoil, men venstresidens representanter valgte å la det hvile.

I stedet fokuserte de på privatisering av omsorgssektoren.

Profitt på eldre?

- Det jeg reagerer på, er at Frp ønsker å la private drive eldreomsorg for å oppnå profitt! erklærte Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen.

- Dere later som dere ikke forstår forskjellen på sykehjem som drives av ideelle organisasjoner og av profittorienterte selskaper. Dere later som om konkurranseutsetting ikke betyr privatisering, anklaget SVs førstekandidat i Sør-Trøndelag, Snorre Valen.

Mens Rødts representant Arne Byrkjeflot advarte om at Frps modell med å la pengene følge klienten, vil føre til oppblomstring av et marked der de som har mer å rutte med, vil kunne kjøpe seg mye mer luksuriøs alderdom enn andre folk.

- Gi meg ett eksempel!

- Gi meg ett eksempel på at private leter etter profitt på eldreomsorg. Det finnes ikke! sa Per Sandberg, som også har ledet Frps programkomité.

- Tror du virkelig ikke? utfordret Eva Kristin Hansen, mens Snorre Valen ville vite om et selskap som Norlandia heller ikke tjener penger, men driver av sitt gode hjerte.

- Ja, Norlandia kan drive omsorgstjenester bare fordi de overfører overskudd fra hotelldrift til eldreomsorg, slo Sandberg fast.

Her er eksemplet:

ABC nyheter sjekket regnskapene til Norlandia Omsorg AS, den delen av Norlandia-konsernet som ikke driver hotelldrift, men omsorgstjenester.

Fasiten er at Norlandias omsorgs-selskap har hatt driftsoverskudd hvert år, voksende fra 2,7 millioner kroner i 2004, til 25,8 millioner kroner i fjor.

Uenig med Siv Jensen

Frp-nestleder Per Sandberg gikk i rette med partileder Siv Jensens karakteristikk av trygdeordninger i partilederdebatten på NRK mandag.

- Det er bedre å leve av egen inntekt, enn almisser, sa hun der.

- Ordet almisse har ikke vært brukt siden midten av 30-tallet. Siden da har vi sloss gjennom at statlige trygdeordninger ikke er almisser, men en rettighet for alle, framholdt Arne Byrkjeflot (Rødt) på NTL-konferansen onsdag.

- Det tror jeg alle er enig i. Trygd er ikke almisser, sier Per Sandberg til det.

Personvernpolicy