- Kim virket kvikk

USAs tidligere president Bill Clinton besøkte Nord-Korea tidligere denne måneden. Foto: Scanpix.
USAs tidligere president Bill Clinton besøkte Nord-Korea tidligere denne måneden. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen tidligere amerikanske presidenten Bill Clinton, som gjennomførte et sjeldent besøk i Nord-Korea tidligere denne måneden, opplevde landets leder Kim Jong-Il som «overraskende kvikk».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har lenge versert spekulasjoner om den nordkoreanske lederens helse.

Avisen New York Times siterer anonyme tjenestemenn på at Clinton opplevde Kim som våken og kvikk under et timelangt møte og en mer enn to timer lang middag. Ingen av partene kom med initiativer angående det lukkede landets kjernefysiske program.

Clinton besøkte Pyongyang 4. august for å oppnå løslatelsen av to amerikanske journalister, Laura Ling og Euna Lee. De to hadde blitt dømt for å ha tatt seg ulovlig inn i kommuniststaten.

Clinton informerte tirsdag president Barack Obama om reisen. Det hvite hus offentliggjorde få detaljer om møtet utover at Obama takket Clinton for reisen.

Kim (67) er antatt å ha fått slag i fjor, og har fremstått som syk på bilder. Dette har ledet mange eksperter til å tro landet er midt i en arvefølgestrid, og at denne har ført til en rekke provokative handlinger, blant disse prøvesprengning av en atombombe.

Men Clinton opplevde Kim som «overraskende kvikk». Den nordkoreanske lederen inviterte til og med den tidligere presidenten til å fortsette samtalene etter middag, melder The New York Times.

Noe annet som har endret spekulasjonene om en lederskapskrise er at Kim opptrådte sammen med to viktige nordkoreanske tjenestemenn, som amerikansk etterretning trodde hadde blitt fjernet. Blant disse var Kim Kye-Gwan, utsendingen til de nå sammenbrutte sekspartssamtalene om atomnedrustning, het det i artikkelen.

Avisen siterte tjenestemenn som sier Clinton holdt fokus på løslatelse av de to kvinnene, bare deltok i «småprat» med Kim, og ikke snakket mye om atomkrangelen.

- Vi hørte ingenting som forandret vårt syn på den nordkoreanske holdningen, sier en anonym tjenestemann til avisen.

Et par nordkoreanske diplomater skal onsdag starte to dager med sjeldne møter med New Mexicos guvernør Bill Richardson, som var tidligere amerikansk ambassadør til FN under Clinton.