- Zombiene ville utryddet menneskene

Dette er bare en smakebit på hva vi ville hatt i vente dersom zombiesmitten fikk spre seg ukontrollert. Denne glade gjengen er søkere til rollen som zombie i en turistfelle under London Bridge i London. Foto: Reuters/Scanpix.
Dette er bare en smakebit på hva vi ville hatt i vente dersom zombiesmitten fikk spre seg ukontrollert. Denne glade gjengen er søkere til rollen som zombie i en turistfelle under London Bridge i London. Foto: Reuters/Scanpix.

<pUniversitetet i Ottawa med årets friskeste avhandling. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år publiseres et enormt antall universitetsavhandlinger, i en myriade av forskjellige fag, og med et utall vrier og vinkler til fagstoffet.

Universitetet i Ottawa har til nå årets friskeste i fagboka «Infectious Disease Modelling Research Progress». Sammen med Carleton University har de latt fire matematikere pønske ut svaret på et av det moderne menneskets eldste mysterier, under tittelen «When Zombies attack!»:

Hvordan overlever man et zombie-utbrudd?

De fire har innledningsvis slått fast at det eneste å gjøre er å slå tilbake, raskt, brutalt og effektivt, men hvordan skal man sikre at infeksjonen ikke brer seg?

Kapp av dem hodet, eller ødelegg hjernen

Introduksjonen begynner nøkternt:

«En zombie er et gjenopplivet lik som lever av menneskekjøtt,» før avhandlingen eksploderer i komplisert matematikk. Forskerne kartlegger tre forskjellige scenarier:

Den klassiske modellen, der nylig avdøde gjenoppstår som zombier umiddelbart, og der den eneste muligheten for å få ned zombieantallet er å halshugge de udøde, eller - som i de klassiske filmene - ødelegge hjernene deres. Konsekvensen av et slikt utbrudd er at alle mennesker i verden vil bli infisert, og vil dermed tre inn i de dødes rekker.

Små sjanser for menneskene

Den andre modellen beskriver et sykdomsforløp der det tar 24 timer fra infeksjon til zombifisering. Forskerne bruker en hel rekke greske symboler og grafer til å vise at jo da, verden går under, men det vil ta om lag dobbelt så lang tid.

Den tredje modellen beskriver derimot et utbrudd der myndigheter verden over bruker karantene for å holde infeksjonen i sjakk. Den fjerde at det finnes en vaksine.

Uansett scenario finnes det bare en løsning på et zombie-utbrudd, og det er en løsning filmskaperne har fôret oss med i mange tiår.

Den eneste modellen der menneskeheten overlever utover små og spredte bosettinger er et scenario der myndighetene slår hardt og brutalt ned på udøde, på smittede og på trolig smittede, og utsletter dem umiddelbart. Dette er det eneste klare svaret som ville garantere overlevelse, selv om det finnes en smal sjanse for at menneskene kunne leve sammen med zombiene.

Som svineinfluensa

Men er denne forskningen virkelig så søkt som den virker?

Nei, mener forskerne selv. Zombiemodellene kan overføres til politiske standpunkter i en befolkning, eller til smittsomme sykdommer, blant dem åpenbart svineinfluensaen.

- Hvis du ser på denne problemstillingen på en mer virkelighetsnær måte kan du si at zombier er omtrent som ethvert annet stort utbrudd av en smittsom sykdom. De slipper ut i befolkningen, og vi forsøker å eliminere den, sier Joe Imad, en av forskerne bak studien, til den britiske avisa Telegraph.

- Det betyr at denne modellen kan overføres til svineinfluensa, selvfølgelig med noen forskjeller. Dette er bare mye mer interessant å lese, sier han.

Personvernpolicy