Med Ibsen i «Syden»

Marit Eikemo kommer med boken «Arbeid pågår». (Foto: Elise Nyborg Eriksen)
Marit Eikemo kommer med boken «Arbeid pågår». (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

<p- Costa Blanca representerer det nye Europa, sier Marit Eikemo som er klar med boken «Arbeid pågår».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Arbeid pågar» gies ut av Samlaget og kommer i butikkene den 15. september.«Arbeid pågar» gies ut av Samlaget og kommer i butikkene den 15. september.

- Romanen er på ingen måte ment som en slags harselas mot nordmenn i Spania. Den er heller ikke ment som kritikk mot kultureliten i Norge. Jeg er opptatt av at kritikken skal gå alle veier, sier Marit Eikemo som er klar med sin andre roman «Arbeid pågår».

I boken reiser «Harald Strand» til Costa Blanca for å fullføre en doktoravhandling om Henrik Ibsen. Høykultur og Costa Blanca er gjerne ikke en kombinasjon som er av de mest åpenbare.

- Hovedpersonen reiser nettopp til Costa Blanca fordi han i utgangspunktet ikke har noen interesse for verken kunsten, naturen eller kulturen der. Derfor regner han med at han ikke skal bli distrahert fra arbeidet. Samtidig flykter han på et vis fra det kulturelle snobberiet i Norge. Når han kommer fram til Spania innser han imidlertid at han er rastløs og ikke finner seg til rette der heller.

Det nye Europa

Eikemo, som debuterte med den kritikerroste romanen «Mellom oss sagt» i 2006 har, selv tilbrakt en del tid på den spanske solkysten. Hun er særlig interessert i arkitekturen og den heftige byggeaktiviteten i området.

- Det er bare nordmenn som tror at Costa Blanca kun er befolket av nordmenn. Området er snarere svært internasjonalt og representerer på mange måter det nye Europa.

«Harald Strands» doktoravhandling tar for seg parodier og harselas av Ibsens forfatterskap. Å ha Ibsens forfatterskap som en sentral del av boken falt naturlig for Eikemo.

- Jeg har et langt og godt forhold til Ibsen. Jeg tror faktisk de fleste nordmenn har et forhold til ham. På et vis representerer han den norske selvforståelsen. Karakterene i boken har også mye til felles med Ibsens karakterer. Her har vi både spekulanter og samfunnsbyggere.

Personvernpolicy