Forbunds-topp krever svar fra Ap

Betyr mye: - Regjeringen er jo de statsansattes arbeidsgiver. Valget betyr mye for oss, sa Turid Lilleheie til glisne benkerader. Foto: Thomas Vermes
Betyr mye: - Regjeringen er jo de statsansattes arbeidsgiver. Valget betyr mye for oss, sa Turid Lilleheie til glisne benkerader. Foto: Thomas Vermes

<pNTL-leder Turid Lilleheie savner svar fra Arbeiderpartiets stortingskandidater om postdirektiv, helsedirektiv og ikke minst - kvinnelønn.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DETTE ER NTL

Norsk Tjenestemannslag (NTL) er et fagforbund for ansatte i staten og i virksomheter med offentlig tilknytning (som kultur- og forskningsinstitusjoner). NTL organiserer også studenter.

NTL er et av de største fagforbundene i LO, og har i dag ca. 48.000 medlemmer.

TRONDHEIM, ABC Nyheter: - Jeg har hatt stort utbytte av denne regjeringen. De er våre arbeidsgivere. Nå har jeg hatt mulighet til dialog i både i utviklingen av forvaltning, organisasjon og de ansattes rettigheter

Det sa lederen av Norsk Tjenestemannslag, NTL, Turid Lilleheie, da hun startet NTLs valg-kampanje i Trondheim med den første av fire regionale valg- og velferdskonferanser.

Men overfor ABC Nyheter legger ikke Lilleheie skjul på at hun savner avklaringer på viktige politikkområder fra storebror i det rødgrønne samarbeidet, Arbeiderpartiet.

- Loven brytes hver dag

- Vi vet at lov- og avtaleverket brytes hver dag i staten. Mange får bare midlertidige stillinger selv om de har krav på fast stilling, sa hun til forsamlingen på snaut 70 NTL-tillitsvalgte i Midt-Norge.

- Hvor fornøyd er du da med den rødgrønne regjeringen når de daglig driver lovbrudd som arbeidsgivere?

- Nei, jeg er ikke fornøyd. Men det vi har fått inn i Aps partiprogram som ikke har stått før, er at de skal ta en totalgjennomgang av midlertidige stillinger og konsulenter i statsforvaltning, sier NTL-lederen til ABC Nyheter.

Tause om omstridte direktiver

På LO-kongressen kom det opp krav om norsk veto mot å innføre EUs omstridte direktiver om liberaliering av posttjenester og et eget tjenestedirektiv for helsetjenester.

Organisasjonen Nei til EU har spurt samtlige stortingskandidater om de vil nedlegge veto mot disse direktivene. Det som er gjennomgående for Arbeiderparti-politikerne, er at de unnlater å svare på dette.

- Hva syns du om at Ap nekter å avklare sitt syn for velgerne på disse prioriterte kampsakene for LO?

- Jo mer vi vet før valget, jo bedre er det. Det er mye politisk uenighet innad i partiet innad om det. For meg som velger er det bra, svarer Lilleheie, og slår fast:

- Vi ville ønsket å vite hvor Arbeiderpartiet står!

Sier som Che Guevara

Lilleheie har i flere år presset på for likelønn mellom kjønnene, i en situasjon der kvinner fortsatt ligger 16 prosent under menn.

- Vil likelønnsspørsmålet bli løst av en rødgrønn regjering i en ny fireårsperiode?

- Jeg føler meg ikke trygg på det, sier Lilleheie og siterer:

- Som Che Guevara sa: Ord som ikke blir etterfulgt av handling, er verdiløse. Jeg tror ikke på likelønn før jeg får se det.

Noe dialog før også

- Enhver sittende regjering er de statsansattes arbeidsgiver. Derfor er dialog med dem viktig for oss, påpekte Lilleheie i sin innledning.

- Var det ikke dialog med arbeidsgiveren før den rødgrønne regjeringen, da?

- Det er riktig at jeg hadde dialog med noen statsråder også under Bondevik-regjeringen. Men det var helt personavhengig. De følte ikke at det var noen plikt. Denne regjeringen føler det som en styrke, sier Lilleheie.

- Hvem var verst og best til dialog i Bondevikregjeringen?

- Senterpartiets og KrFs ministere var var opptatt av dialog. Jeg nevner ikke navn, svarer Lilleheie.