95 drept i en rekke angrep i Bagdad

Røyken legger seg som et teppe over den irakiske hovedstaden Bagdad etter en rekke bombeangrep i dag. Minst 50 personer ble drept og uver 300 ble skadet
Røyken legger seg som et teppe over den irakiske hovedstaden Bagdad etter en rekke bombeangrep i dag. Minst 50 personer ble drept og uver 300 ble skadet

<pMinst 95 mennesker er drept og rundt 563 såret i en rekke parallelle angrep i Iraks hovedstad Bagdad, opplyser politiet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Minst seks bilbomber og granatangrep rettet mot flere offentlige bygg rystet den voldsherjede byen onsdag morgen. Tallet på drepte steg utover ettermiddagen til 95.

Onsdag ble dermed en av de blodigste dagene i Irak i 2009.

Knuste vinduer

Flere av bombene gikk av rett utenfor den tungt bevoktede grønne sonen, som huser flere ambassader og bygg tilknyttet myndighetene i Bagdad. Den ene bomben ble detonert i nærheten av det irakiske utenriksdepartementet og sendte store mengder røyk og støv i retning boligområdet Salhiyeh.

– Vinduene på utenriksdepartementet ble knust, folk inne i bygget ble slaktet. Jeg kunne se ansatte, journalister og sikkerhetsvakter blant de drepte, sier en kvinne som overlevde angrepet.

Sjokkbølgene fra smellet var så kraftige at flere vinduer i nasjonalforsamlingen lenger unna også ble knust. Eksplosjonen etterlot seg et tre meter dypt krater omgitt av ulmende, utbrent biler og vrakrester.

En annen eksplosjon, også det en bilbombe, gikk av i nærheten av finansdepartementet i Waziriya-distriktet i Bagdad. Dette angrepet tok livet av tre mennesker og ødela deler av en motorvei.

FN ble rammet

Parallelt med at de to bilbombene gikk av, skal granater ha blitt kastet inn mot den grønne sonen, ifølge FN-personell.

En av granatene skal ha landet rett utenfor et FN-bygg, på dagen seks år etter angrepet mot FNs hovedkvarter i Bagdad, der 22 mennesker ble drept. Blant var dem FNs fremste utsending til Irak, Sergio Vieira de Mello.

Også lokalene til TV-stasjonen Al Jazeera og nyhetsbyrået Reuters fikk skader i angrepene onsdag.

Ifølge irakisk politi ble ytterligere et bilbombeangrep avverget da sikkerhetsstyrker pågrep to al-Qaida-medlemmer.

Onsdagens angrep er det verste i Irak siden amerikanere overlot sikkerheten i byområdene til irakiske myndigheter i juni. (©NTB)

Klikk på videoruta over artikkelen for å se video fra eksplosjonene.

Personvernpolicy