1,3 millioner vender hjem

<!--[if gte mso 9]><xml>   Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>   </xml>&#60;![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]-->En lokal familie vender hjem til Sultanwas i det urolige området Buner. Foto: Scanpix/AP.
En lokal familie vender hjem til Sultanwas i det urolige området Buner. Foto: Scanpix/AP.

<pOmkring 1,3 millioner pakistanere som flyktet under offensiven mot Taliban tidligere i år har vendt hjem.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offensiven mot Taliban-opprørerne nordevest i Pakistan tvang 1,9 millioner sivile på flukt fra sine hjem. De fleste av dem søkte tilflukt hos slektninger, resten reiste til flyktningleire. Situasjonen skapte en humanitær krise i det fattige landet.

- De beste anslagene vi kan gjøre nå går ut på at omkring 1,3 millioner internt fordrevne har vendt hjem, sier Pakistans FN-koordinator for humanitære spørsmål, Martin Mogwanja, til reportere i Islamabad.

Pakistan startet militæraksjonen i distriktene Buner, nedre Dir og Swat etter at væpnede militante islamister rykket frem til 100 kilometer fra Islamabad i april. De trosset dermed en fredsavtale med myndighetene.

Pakistans militære sier landet nå har tvunget opprørerne ut av de tre distriktene, og myndighetene har bedt de fordrevne om å vende hjem.

Men trefninger fortsetter, og frykten øker for at Taliban nå omgrupperer i fjellene, en taktikk de militante har tatt i bruk etter tidligere offensiver.

- Selv om mange av de fordrevne vender tilbake til Buner og Swat pågår det fremdeles en militæroperasjon i deler av Swat og nedre Dir, sier Mogwanja. Han la til at FN overvåker situasjonen.

Regjeringen mistet kontrollen over Swat etter at den radikale predikanten Maulana Fazlullah startet en voldelig kampanje der hans tilhengere halshugde motstandere, brant ned skoler og kjempet mot regjeringsstyrker for å håndheve sharialovgivning.

Pakistan sier mer enn 1900 militante og over 166 sikkerhetspersonell ble drept i offensiven siden slutten av april, men antall dødsfall er umulig å bekrefte uavhengig.

Personvernpolicy