Hun kan miste alt

KAN MISTE ALT: Annie Leibovitz er en av verdens mest kjente portrettfotografer. Hun sliter med ettervirkningene av et utsvevende liv. Hun skylder rundt 140 millioner og kan miste alt. Foto: Scanpix / faksimile Rolling Stones
KAN MISTE ALT: Annie Leibovitz er en av verdens mest kjente portrettfotografer. Hun sliter med ettervirkningene av et utsvevende liv. Hun skylder rundt 140 millioner og kan miste alt. Foto: Scanpix / faksimile Rolling Stones

<pVerdenskjent kjendisfotograf har tre uker på å betale tilbake 140 millioner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjendisfotografen Annie Leibovitz, av flere beskrevet som en av de fremste portrettfotografene i verden, måtte i fjor sette pant i sitt livsverk og sine eiendommer for å rydde opp i sine pengeproblemer, skriver den britiske avisa Guardian.

Det skal være snakk om et krav på til sammen solide 24 millioner dollar - rundt 140 millioner norske kroner.

Annie Leibovitz er fotografen som knipset bildet av John Lennon og Yoko Ono i senga, det var hun som tok bildet av en naken og høygravid Demi Moore, og hun er kjent for sine svært påkostede produksjoner.

Utsvevende liv

Hun er også kjent for å ha levd et svært utsvevende liv, og har aldri vært beskyldt for å tenke kostnader. Historiene har vært mange. Om fotografen som brukte enorme summer på kokain, og som tok overdose to ganger. Om jenta som fikk millionbeløp for å knipse bilder til en reklamekampanje for American Express - men som ble ansett å være så upålitelig at hun ikke selv fikk kredittkort. Om den grenseløse perfeksjonismen som kunne koste millioner. Og om boligspekulasjonene på New Yorks mest fornemme adresser.

(Saken fortsetter under bildet.)

Annie Leibovitz gir seg aldri før hun har det perfekte bildet. Dette er forfatteren William S. Burroughs. Foto: ScanpixAnnie Leibovitz gir seg aldri før hun har det perfekte bildet. Dette er forfatteren William S. Burroughs. Foto: Scanpix

I sum har livsstilen betydd at hun i fjor tok opp et privat lån for å kunne tilfredsstille alle sine kreditorer, og de mener nå at Leibovitz aldri hadde til hensikt å innfri dette lånet. Derfor har de nå stevnet superstjernen - for hun er som regel like kjent som menneskene hun avbilder - for hele lånesummen.

Kan miste alt

Leibovitz har deadline 8. september. Lykkes hun ikke i å inngå et forlik med låneinstitusjonen Art Capital vil hun miste begge sine hjem i New York, men hun står også i fare for å miste retten til hele sitt livsverk.

Annie Leibovitz har vært fotograf i 40 år. Hun startet sin karriere i magasinet Rolling Stone i 1970, og det tok henne bare tre år å bli bladets hovedfotograf, skriver New York Magazine. Det var hennes vanvittige perfeksjonisme som ga henne suksessen - som da hun ble sendt ut på en «fillejobb» der hun skulle ta bilde av verdens eldste colaflaske på et museum - og kom tilbake med mellom 300 og 500 polaroidbilder. Eller da hun i jobben for magasinet Vanity Fair fikk Arnold Schwarzenegger fløyet gjennom en snøstorm opp til en fjelltopp i delstaten Idaho for å få bildet av filmstjernen på ski.

Eller da hun holdt skuespilleren William Hurt nærmest fanget i foreldrenes hjem i over tolv timer mens hun knipset bilder.

(Saken fortsetter under bildet.)

Leibovitz har tatt bilder av alle de store. Her er Brad Pitt, Kate Moss og Johnny Depp på én og samme vegg. Foto: ScanpixLeibovitz har tatt bilder av alle de store. Her er Brad Pitt, Kate Moss og Johnny Depp på én og samme vegg. Foto: Scanpix

Hvorfor fikk hun lånet?

Det er ikke kjent hva som er årsaken til at hun har misligholdt lånet til Art Capital. Inntekten hennes er mye omtalt, men trolig svært overdrevet. Mens enkelte kilder mener hun tjener fem millioner dollar årlig - rundt 30 millioner kroner - viser stevningsdokumentene at det egentlige tallet er rundt to millioner dollar. Hun skal ifølge ryktene ha krevd om lag 250.000 dollar per dag for reklamefotografering, men mange mener halve beløpet er mer korrekt.

Da blir spørsmålet hva Art Capital kan ha tenkt da de innvilget superstjernen et lån hun neppe kunne betjent. Hun satte pant i hele sitt livsverk av enormt omtalte og kontroversielle bilder, mange av dem solid plantet i vår felles bevissthet. Annie Leibovitz' samlede verker er av selskapet anslått å ha en verdi på rundt 50 millioner dollar. I stevningsdokumentet nevner Art Capitals jurister at deres avtale med Leibovitz gir dem rett til å selge hennes bilder uten hennes tillatelse, og før fristen 8. september.

Art Capital skal heller ikke være den eneste parten som har saksøkt fotografen. Det ser ut som Leibovitz nå må ta konsekvensene av et langt og utsvevende liv.

Personvernpolicy