Kan bli ny topprodusent av kokain

Kan bli ny topprodusent av kokain
Kan bli ny topprodusent av kokain
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn planlagt amerikanskstøttet offensiv mot kokadyrkere i Colombia kan gjøre nabolandet Peru til verdens ledende kokainprodusent i løpet av to år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den peruanske dyrkingen av koka, hovedingrediensen i kokain, har økt siden 1999. Den økte med 4,5 prosent i fjor til omkring 56.000 hektar, ifølge den ferskeste studien fra FN-kontoret for narkotika og kriminalitet.

Samtidig har kokadyrkingen i Colombia falt raskt, med 18 prosent i fjor, på grunn av en aggressiv innsats for utryddelse av plantasjene, delvis finansiert med milliarder i amerikansk støtte, melder Reuters.

Om rollene snus vil situasjonen minne om slutten av 80-tallet, da Peru var verdens største kokaprodusent.

Regjeringen kuttet den gang produksjonen ved å øke innsatsen for å ødelegge avlingene og forstyrre transportruter narkokurerer brukte til å frakte koka ut av landet. Presset lyktes med å kutte kraftig ned på peruansk kokadyrking mot slutten av 90-tallet og skyve industrien inn i Colombia, en påvirkning analytikere har kalt «ballongeffekten».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er situasjonen i ferd med å snus. Presset ligger på Colombia, som er i ferd med å inngå en avtale med det amerikanske militæret om mer tilgang til landets baser for å styrke anti-narkotikaoperasjonene. USA har overført mer enn fem milliarder dollar i bistand til Colombia siden 2000.

- Peru kan bli den største produsenten ikke bare av koka, men av kokain i løpet av de nærmeste tre årene. Om veksten fortsetter kan vi bli et land med 70 til 75.000 hektar kokaplantasjer innen 2011, sier narkotikaeksperten Javier Antezana, som har fulgt den ulovlige handelen i 15 år.


Antezana sier offensiven i Colombia vil oppmuntre bønder i Peru og Bolivia til å plante mer koka.