Råkjørerne blir skremt av fotobokser

ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix.
ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAntall bilførere som bøtelegges for å kjøre for fort, har formelig stupt de siste årene, viser tall fra Politidirektoratet og Statens innkrevingssentral.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedgangen skjer samtidig som bruken av automatisk trafikkontroll (ATK) har nådd nye høyder.

– Vi kontrollerer nå flere enn noensinne ved bruk av fotobokser, likevel blir færre og færre tatt, sier politiinspektør og ansvarlig for trafikale spørsmål i Politidirektoratet, Jan Morgan Guttormsen, til Dagsavisen.

I første halvår i år ble farten til 8 millioner flere kjøretøyer kontrollert av aktive fotobokser enn i første halvår i fjor. Samtidig ble 11.000 færre bilførere tatt i årets seks første måneder. Antall beslag av førerkort gikk ned fra 625 i første halvår i fjor til 496 i årets første halvår.

Guttormsen sier fotoboksene er satt opp på ulykkesrammede og trafikkfarlige steder, og at statistikken viser at tiltakene virker.

– Den vedvarende sterke reduksjonen i antall fartsovertredelser viser en tydelig trend – folk kjører saktere der det står fotobokser, sier Guttormsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men mens fotoboksene ser ut til å skremme farten ut av bilførerne, registrerer Utrykningspolitiet (UP) en økning i råkjøring og førerkortbeslag på andre veistrekninger. Våpenet er snart klart til å hamle opp med råkjørerne.

– Nå er vi i ferd med å sende ut nye laserapparater til UP for å få til økt kontroll mot denne råkjøringen, sier Guttormsen.

Bruk av gjennomsnittsmåling av farten mellom fotobokser er også kommet i bruk, men foreløpig i liten utstrekning. (©NTB)