«Det tyskerne gjorde mot jødene blir småtteri»

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorske politikere må ta skylda for stygge nettdebatter, mener Dagbladets politiske redaktør.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag skrev Marie Simonsen en kommentar på bakgrunn av et leserbrev hun mottok i helgen.

«Det tyskerne gjorde mot jødene kan bli bare småtteri når vi blir forbannet nok», skriver Harald fra Brattvåg, og mener Simonsen må bære ansvaret for dette fordi hun kritiserer Carl I. Hagens håndtering av innvandrerspørsmålet.

- «Forstår frykten»

Nå mener den profilerte kommentatoren og redaktøren at den norske samfunnsdebatten, og spesielt innvandringsdebatten, må endres for at vi ikke skal havne på helt ville veier.

- Norske politikere bærer et ansvar for at vanlige folk skriver ting som dette. De må i alle fall huske på at en del av deres tilhørere har et slikt utgangspunkt. Som når en politiker sier at han eller hun forstår frykten fra noen som åpenbart er redd for utlendinger. Hva er det de forstår da? De sier jo rett ut at det er noe man har grunn til å frykte, sier Simonsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Polariseringen av debatten om asylsøkere, flyktninger og innvandrere er også et stort problem, mener hun. At man enten er helt for innvandring, eller på den andre siden helt mot, gjør at nyansene blir borte fra debatten.

- Når til og med partisekretæren i Arbeiderpartiet omtaler politisk islam som noe vi skal frykte her i Norge, så sier det ganske mye. Alle dras mot en mer og mer restriktiv linje, der man er enige om at asylpolitikken i Norge er helt ute av kontroll. Det er faktisk bare drøye 3.500 som får asyl i Norge per år, sier Simonsen, som samtidig roser utspillet fra Jonas Gahr Støre om at radikal islam ikke er et problem i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sjikane og trusler

- Debatten har utviklet seg dramatisk de siste 15 årene. Før var det også sterke meninger, men de hadde ofte et språk og et innhold som var helt annerledes enn i dag. Nå er det liksom helt ok å komme med både alvorlige sjikaner og direkte trusler når man henvender seg til personer som ytrer seg i offentligheten, sier Marie Simonsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For to år siden gikk hun til det steg å anmelde en mann som over lengre tid hadde sendt henne truende brev av forskjellig art. Det som ble den utløsende faktoren var når mannen trappet opp med en pakke i resepsjonen. I pakken lå det en øks og et brev stilet til Simonsen.

En annen profilert aktør som merker folks sinne og frustrasjon er borgerredaktør i ABC Nyheter, Heidi Nordby Lunde. Siden hun startet i jobben for tre år siden har hun mottatt anslagsvis 100 direkte trusler mot sin person.

- Tar ikke debatten på alvor

- Folk er slett ikke flaue over å skrive under fullt navn. Da vi startet med registrering under fullt navn i ABC Nyheter regnet vi med at det ville demme opp for den verste formen for sjikane og personangrep, men det har vist seg å ikke stemme, sier Nordby Lunde, som også er kjent som bloggeren VamPus.

Hun mener noe av problemet er at media og politikerne ikke tar debatten på alvor, og at man ikke prøver hardt nok på å få en konstruktiv debatt om de vanskelige spørsmålene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når id-løse asylsøkere, rumenske bander og arbeidsinnvandrere havner alle i den samme sekken; innvandrere. Alle skjæres over en kam, og da blir menneskene bak merkelappen borte. Arbeiderpartiet, Høyre og spesielt SV har et ansvar for å ta denne debatten på alvor. Hvis de gjorde det på en skikkelig måte, så ville det ta noe av brodden fra Frp, sier Nordby Lunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har håp

- Fremskrittspartiet har også et ansvar. Når de lager tydelige konfliktlinjer som ikke nødvendigvis er reelle, så blir det et stort problem. Som da de dro til Malmö og slo fast at muslimske krefter hadde tatt over, noe de svenske politikerne de besøkte ikke kunne kjenne seg igjen i, sier hun.

For Marie Simonsen ble det et poeng å bruke Harald fra Brattvåg som et eksempel på det hun mottar hver dag. Også Nordby Lunde har tenkt tanken på å navngi de som sjikanerer henne mest, men foreløpig har det blitt med tanken.

- Jeg håper jo inderlig at nettdebattene skal bli bedre, men da mener jeg at det først og fremst er politikerne og media som må ta det ansvaret med å ta de vanskelige spørsmålene på alvor.