Farao-graver kan forsvinne

Dr. Zahi Hawas, øverste sjefsantikvar i Egypt, inne i graven til Seti I i Kongenes dal. Foto: Scanpix/EPA.
Dr. Zahi Hawas, øverste sjefsantikvar i Egypt, inne i graven til Seti I i Kongenes dal. Foto: Scanpix/EPA.

- De forseggjorte faraogravene i Kongenes dal i Egypt er dømt til å forsvinne innen mellom 150 til 500 år hvis de fortsetter å være åpne for turister.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den egyptiske sjefsantikvaren Zahi Hawass som advarer om dette. Fuktighet og sopp spiser seg inn i veggene på kongegravene i det store gravstedet langs vestbredden av Nilen, tvers overfor Luxor, som daglig besøkes av flere tusen turister.

- Dårlig ventilering og pusten til de besøkende forårsaker skade på utskjæringene og de malte dekorasjonene inni gravene, sa han til journalister på besøk i det kongelige gravstedet mandag.

- Gravene (i Kongenes dal og den nærliggende Dronningenes dal) som er åpne for besøkende risikerer alvorlig skade på både farger og selve utskjæringene, sier Hawass.

- Fuktighetsnivået og soppen øker på grunn av pusten til de besøkende. Dette betyr at gravene kan forsvinne i løpet av mellom 150 og 500 år.

De egyptiske antikvarmyndighetene har gjort flere foranstaltninger for å sikre gravene, blant annet nye ventilasjonssystemer, en begrensning på antall besøkende og stengingen av enkelte graver.

I Kongenes dal og dronningenes dal, der faraoene ble mumifisert, ligger blant annet gravene til legendariske faraoer som kong Tutankhamon og dronning Nefertiti.

Personvernpolicy