Farao-graver kan forsvinne

Dr. Zahi Hawas, øverste sjefsantikvar i Egypt, inne i graven til Seti I i Kongenes dal. Foto: Scanpix/EPA.
Dr. Zahi Hawas, øverste sjefsantikvar i Egypt, inne i graven til Seti I i Kongenes dal. Foto: Scanpix/EPA.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De forseggjorte faraogravene i Kongenes dal i Egypt er dømt til å forsvinne innen mellom 150 til 500 år hvis de fortsetter å være åpne for turister.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er den egyptiske sjefsantikvaren Zahi Hawass som advarer om dette. Fuktighet og sopp spiser seg inn i veggene på kongegravene i det store gravstedet langs vestbredden av Nilen, tvers overfor Luxor, som daglig besøkes av flere tusen turister.

- Dårlig ventilering og pusten til de besøkende forårsaker skade på utskjæringene og de malte dekorasjonene inni gravene, sa han til journalister på besøk i det kongelige gravstedet mandag.

- Gravene (i Kongenes dal og den nærliggende Dronningenes dal) som er åpne for besøkende risikerer alvorlig skade på både farger og selve utskjæringene, sier Hawass.

- Fuktighetsnivået og soppen øker på grunn av pusten til de besøkende. Dette betyr at gravene kan forsvinne i løpet av mellom 150 og 500 år.

De egyptiske antikvarmyndighetene har gjort flere foranstaltninger for å sikre gravene, blant annet nye ventilasjonssystemer, en begrensning på antall besøkende og stengingen av enkelte graver.

I Kongenes dal og dronningenes dal, der faraoene ble mumifisert, ligger blant annet gravene til legendariske faraoer som kong Tutankhamon og dronning Nefertiti.