Overstrømmes av støttende meldinger

Stig Inge Bjørnebye debuterer med «Løsrivelse». (Foto: aschehoug.no)
Stig Inge Bjørnebye debuterer med «Løsrivelse». (Foto: aschehoug.no)

<p- Jeg har aldri fått så mange positive tilbakemeldinger, sier Stig Inge Bjørnebye. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stig Inge Bjørnebye

Stig Inge Bjørnebye (1969) er fra Elverum. I 1992 ble han fotballspiller på Liverpools FC, og han var 10 år i Premier League.


Bjørnebye spilte også på det norske landslaget blant annet under Drillo og har spilt 75 landskamper. I 2003 ble han Åge Hareides assistenttrener for landslaget til han ble hovedtrener for Start i 2006.

«Løsrivelse» er Stig Inge Bjørnebyes beretning om hvordan en unggutt fra Elverum blir internasjonal fotballstjerne og de dramatiske konsekvensene det får for ham som menneske.

Mens mediene skildret suksessene på fotballbanen, følte han ubehaget av kjendisgalskapen så sterkt at han fikk avsmak for sitt eget liv. Han lengtet tilbake til normaliteten. Aller helst ville han sitte på en stubbe i skogen og høre på stillheten.

(Kilde: aschehoug.no)

OSLO (ABC Nyheter): - Jeg har mottatt mellom 75 og 100 sms i helgen. Jeg har aldri før fått så mange tilbakemeldinger for noe jeg har gjort, sier fotballspiller og forfatterdebutant Stig Inge Bjørnebye.

ABC Nyheter treffer ham på Aschoughs høstslipp hvor han presenterte «Løsrivelse». I boken forteller han om angst, forventningspress og avsmak for eget liv.

Bjørnebye skriver blant annet: «I ettertid kan jeg ikke sikkert si hvor mange ganger jeg lå slik, i fosterstilling. Sammenkrøpet og anspent. Men det gjenspeiler de første minnene mine som profesjonell fotballspiller i England.»

Les vår anmeldelse av «Løsrivelse» her.

Allerede i helgen gjorde Bjørnebye en rekke svært personlige intervjuer hvor han fortalte om hvor vanskelig han hadde det i årene som proffspiller i England.

- Jeg kunne vært en bedre far, et friere menneske, tryggere. Jeg likte ikke den jeg var. Jeg hadde ingen bitterhet til andre mennesker eller miljøet, men jeg hadde en jævlig selvforakt, fortalte Bjørnebye til Dagbladets Magasinet på lørdag.

Og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

- Jeg tror alle tilbakemeldingene jeg får kommer av at historiene jeg forteller er gjenkjennelige. Det gjelder å klare og sette ord på det man føler. Å tørre å se seg i speilet og deale med dritten sjøl.

Bjørnebye fortalte i dag at han i helgen blant annet hadde fått en lang SMS fra en administrerende direktør høyt oppe i det norske næringslivet som hadde grått da han leste boka.

- Jeg tror ikke at han gråt på vegne av meg, men på vegne av seg selv, sier debutforfatteren.

Holdt igjen

«Løsrivelsen» har blitt til over flere år og Bjørnebye sier at boken har vært viktig å bli ferdig med slik at han kunne komme videre i livet sitt. Han understreker imidlertid at han har holdt tilbake informasjon som blir for privat.

- Denne boken er et utdrag fra indre samtaler og konfrontasjoner inni meg. Jeg levde et liv som fra utsiden fortonet seg som en drøm, men som hadde sine svært vanskelige sider. Dette er kun noen få historier og jeg har selvsagt holdt tilbake masse.

Sosial angst

Den nybakte forfatteren som har slitt med sosial angst sier at han endelig føler at han har gjort noe som er verdifullt og viktig. Følelsen han sitter med nå er sterkere enn den han har hatt etter noen idrettsprestasjon. Han er først og fremst veldig lykkelig over all responsen han har fått i løpet siden boken kom ut.

- Jeg var ikke forebredt på alle de positive tilbakemeldingene og gode anmeldelsene. Jeg er egentlig et brent barn som skyr ilden og var forebredt på å kanskje få negativ respons. Familien min som har vært med hele veien i denne lange prosessen føler også at dette kun har vært en positiv opplevelse, sier Bjørnebye.

Personvernpolicy